Ηράκλειο

Τραγωδία στη Λεωφόρο Δημοκρατίας: Ευθύνες μεγάλες και βαριές

Οι φωτογραφίες του 2014 από την Google που δείχνουν κλίση στο δέντρο

Ας αφήσουμε τα αστεία! Οι ευθύνες για το πεύκο που έπεσε στη λεωφόρο Δημοκρατίας και σκότωσε έναν άνθρωπο στο μηχανάκι του, αμέριμνο, που κυριολεκτικά έπεσε ο θάνατος από τον ουρανό στο κεφάλι του, είναι βαριές και μεγάλες! Προς πάσα κατεύθυνση... Ας ξεκινήσουμε.

Προφανώς πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο είναι μεγάλης ηλικίας και προφανώς, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε προβληματικό, αφού το ριζικό του σύστημα δεν το συγκράτησε! Αναρωτιέμαι, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου στο Ηράκλειο δεν το γνώριζε; Δεν το είχε καταγράψει ως δέντρο που είχε πρόβλημα; Αυτά τα ξέρουν καλύτερα οι γεωπόνοι! Το πρόβλημα εδώ είναι διττό: τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την απόφαση Λαμπρινού για τον ορισμό των αντιδημάρχων του, τη μοιράζονται δύο αντιδήμαρχοι: ο Κώστας Βαρδαβάς και ο Γιάννης Αναστασάκης. Ο μεν πρώτος ως προς το περιβάλλον, ο δε δεύτερος ως προς τη μελέτη και συντήρηση του πρασίνου. Αλήθεια, ποιος από τους δύο φέρει την ευθύνη; Πρωτίστως την ευθύνη φέρει ο δήμαρχος της πόλης, στον οποίο έχει δοθεί η εντολή να διοικεί και εκείνος όρισε τις αρμοδιότητές τους ή τις διέσπασε και τις μοίρασε κατά την κρίση του! Τώρα, αν φταίει ο Βαρδαβάς ή ο Αναστασάκης ως φυσικά και πολιτικά πρόσωπα, λίγο απασχολεί μπροστά στην τραγωδία που συμβαίνει. Αυτό θα το βρουν προφανώς οι δικηγόροι και οι εμπειρογνώμονες της οικογένειας του θύματος, αν θελήσουν να κυνηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια.

Ένα δέντρο που καταρρέει χωρίς κακές καιρικές συνθήκες και σκοτώνει άνθρωπο, και μάλιστα σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, ξέρετε τι δείχνει; Εγκατάλειψη! Πάντως, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, που προσπάθησε να σώσει την κατάσταση, είπε ότι προσφάτως το είχαν περιποιηθεί το δέντρο αυτό και διαβεβαίωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ότι ήταν υγιές δέντρο, ότι φαίνεται να έπεσε από το ίδιο του το βάρος και έτσι έγινε η εκρίζωση, και πως ήταν απρόβλεπτο για την εποχή γεγονός! Βεβαίως κράτησε και μια επιφύλαξη, ότι για όλα αυτά θα αποφανθούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούν και ορισμένα άλλα:

Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί ξανά ρεπορτάζ σχετικά με διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο πεύκο από λεωφορειούχους. Προφανώς και οι λεωφορειούχοι πριν φτάσουν στα κανάλια θα είχαν φτάσει και στον Δήμο Ηρακλείου. Άρα το ήξεραν!

Πριν από 3-4 χρόνια, όταν έκοβε ο Δήμος Ηρακλείου - στην πρώτη θητεία Λαμπρινού - τα πεύκα στον Μασταμπά, δεν είχε ξεσηκωθεί θύελλα γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, τα έκοβαν αυθαίρετα; Δηλαδή χωρίς να έχουν ελέγξει πρώτα την κατάστασή τους οι ειδικοί. Έτσι είχαν κοπεί αρκετά πεύκα στον Μασταμπά. Το κλιμάκιο τότε δεν είχε καταγράψει όλα τα δέντρα; Για το συγκεκριμένο τι είχε δει;

Δείτε τις φωτογραφίες που αντλήσαμε από την Google. Είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο το 2014. Από τότε φαίνεται ότι το δέντρο φέρει μια κάποια κλίση, ενώ τα κλαδιά του βγαίνουν στο ρεύμα κυκλοφορίας. Ας μη γελιόμαστε... Αυτό το δέντρο αποκλείεται να κλαδεύτηκε ποτέ επαρκώς ως σήμερα και τα κλαδιά να μη βγαίνουν στον δρόμο. Εξάλλου, αυτό έχει να κάνει και με την προστασία των οδηγών, όπως τώρα. Το δέντρο, δηλαδή, απλωνόταν προς τον δρόμο, δημιουργώντας... τέντα πάνω από το ρεύμα κυκλοφορίας της ανόδου της λεωφόρου Δημοκρατίας. Γι’ αυτό διαμαρτύρονταν και τα λεωφορεία. Δεν το είχαν δει οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος ποτέ; Δεν προβληματίστηκαν; Τώρα που υπάρχει νεκρός; Προβληματίζονται;

Αν δείτε καλά τις φωτογραφίες, το δέντρο πέφτοντας έσπασε με τις ρίζες και το βάρος του τις πλάκες του πεζοδρομίου. Και σκεφτείτε ότι οι φωτογραφίες της Google το δείχνουν παχτωμένο. Μήπως αυτό έφταιγε; Ή κάτι άλλο;

Τώρα τι θα γίνει; Θα αρχίσουν σωρηδόν από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου οι κοπές δέντρων;

Ο Μαρίνος Παττακός, ως αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, είχε το θάρρος να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης χθες διένυε την πρώτη ημέρα των διακοπών του και έλειπε από το πόστο του. Θεμιτό, αλλά όχι όταν πεθαίνει άνθρωπος. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, δυστυχώς, δεν παίρνουν άδεια ποτέ! Να ένα από τα κακά του επαγγέλματος! Όσοι λοιπόν το σκέφτεστε για το 2023, να λάβετε και αυτό υπόψη!

Το Ηράκλειο μεγάλωσε στην απογραφή του 2021 και δε θα πρέπει να χάνουν τη ζωή τους οι κάτοικοί του από δέντρα και ετοιμόρροπα σπίτια και μπαλκόνια που πέφτουν! Αυτά! Τα Μέσα του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και εύχονται να μην υπάρξει ξανά άνθρωπος που θα χάσει τη ζωή του τόσο άδικα!

Προβλήματα με τα δέντρα στο 3ο Λύκειο και τη Μίνωος;

Το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν είναι τοπικό και μεμονωμένο! Αν παρατηρήσει κάποιος τα πεύκα επίσης στη λεωφόρο Δημοκρατίας, αλλά έξω από το ΕΚΗ και το παλιό Θηλέων, σημερινό 3ο Λύκειο , θα αντιληφθεί ότι και εκεί οι ρίζες των πεύκων έχουν σηκώσει τις πλάκες των πεζοδρομίων. Μήπως και εκεί χρειάζεται κάποια παρέμβαση και πρόληψη, πριν ανοίξουν τα σχολεία και προσγειωθεί κανένα δέντρο μέσα στην αυλή του σχολείου και μάλιστα σε ώρα διαλείμματος; Τρόμος μόνο και να σκεφτεί κάποιος ότι ένα τέτοιο ογκώδες δέντρο και βαρύ, πολλών κιλών, εκατοντάδων, θα πέσει μέσα σε αυλή με παιδιά!

Ένας άνθρωπος χθες έχασε τη ζωή του. Θυσιάστηκε για να υπάρξει μέριμνα και να σωθούν περισσότερες. Αν δεν το καταλάβουν στον Δήμο Ηρακλείου, θα θρηνήσει η πόλη και άλλα θύματα! Αντίστοιχη είναι η κατάσταση φυσικά και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης που υπάρχουν διαμαρτυρίες, όπως τη Μίνωος, την Καστρινάκη και αλλού! Φυσικά δεν πρέπει τώρα να αρχίσει ο Δήμος να κόβει ανεξέλεγκτα ό,τι δέντρο βρει μπροστά του! Γιατί πάντα φτάνουν στα άκρα!

Ξεσηκώθηκε ο κόσμος

Όποιος παρακολούθησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV για το τραγικό συμβάν στη λεωφόρο Δημοκρατίας, με το πεύκο που έπεσε και σκότωσε άνθρωπο, θα παρατήρησε ότι ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης με τον Μαρίνο Παττακό στον αέρα.

Ακουγόντουσαν φωνές και διαμαρτυρίες από τους συγκεντρωμένους, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένα ήσυχο απόγευμα του Αυγούστου είδαν ένα δέντρο να πέφτει και να σκοτώνει άνθρωπο σε κεντρική αρτηρία της πόλης!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια