Δεκαπενταύγουστος στην Παντάνασσα - Πλήθος πιστών ανάβει ένα κερί στη χάρη της Μεγαλόχαρης (εικόνες)

Κρήτη
Δεκαπενταύγουστος στην Παντάνασσα - Πλήθος πιστών ανάβει ένα κερί στη χάρη της Μεγαλόχαρης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, στέκονται μπροστά στην εικόνα της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους και να προσκυνήσουν

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντάνασσας, για να γιορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο, ή αλλίως το «Πάσχα του Καλοκαιριού». Με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, στέκονται μπροστά στην εικόνα της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους και να προσκυνήσουν.

Η Παναγία, που αποτελεί το ιερότερο από τα πρόσωπα της ορθοδοξίας, δοξάζεται στις 15 Αυγούστου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αναμφίβολα είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές του ελληνισμού.

Ο Δεκαπενταύγουστος θεωρείται η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού για τους Έλληνες και εορτάζεται με εκδηλώσεις και πανηγύρια (που διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες), τα οποία στήνονται στις πλατείες των - στολισμένων – χωριών.

Με την Κοίμησή Της, η οποία συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοση, τη 15 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η ζεύξη μεταξύ φθοράς (επίγειας ζωής) και αφθαρσίας (επουράνια ζωής). Το χριστεπώνυμο πλήρωμα την τιμά με πανηγυρικές εκδηλώσεις και τελετές λατρείας.

Στις εκκλησίες της θάλασσας και του βουνού, όπου τιμάται η χάρη Της, τα άσματα και οι ύμνοι είναι ό,τι ωραιότερο εγράφη από τον υμνογράφο Κοσμά και τον Ιωάννη Δαμασκηνό. Μάλιστα, ως λέγεται, η Ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συναγωνίζεται εκείνες των ξεχωριστών εορτών της Χριστιανοσύνης, της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News