Εθελοντικές αιμοδοσίες σε Ηράκλειο και Αγία Βαρβάρα

Κρήτη
Εθελοντικές αιμοδοσίες σε Ηράκλειο και Αγία Βαρβάρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας, την οποία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «ΑιματοΚρήτης», σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Εθελοντισμού

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 13 Αυγούστου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζιας από τις 9:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας, την οποία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «ΑιματοΚρήτης», σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Εθελοντισμού.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται κάθε Σάββατο. Σ’ αυτήν την κοινή προσπάθεια καλούνται όλοι να συμμετάσχουν. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, ούτε διαχείριση αίματος. Κάθε εθελοντής αιμοδότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις μονάδες που έχει προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής του ή συγγενική. Παράλληλα, στον χώρο της αιμοδοσίας ο κάθε αιμοδότης θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για την έκδοση της ηλεκτρονικής ατομικής κάρτας αιμοδότη σε περίπτωση που δεν την έχει ακόμα προμηθευτεί. Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όσους θέλουν να δώσουν αίμα.

Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου πραγματοποιεί τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία. Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες/γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και, αν δεν έχουν κάρτα αιμοδότη, να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εντός της μονάδας αιμοδοσίας.

Στην Αγία Βαρβάρα

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και σήμερα Τετάρτη στο ΚΕΠ Αγίας Βαρβάρας, από τις 4:30 έως τις 7:30 το απόγευμα. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “ΑιματοΚρήτης” μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Οδηγίες

  • Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18 έως 65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ και να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό.
  • Μαζί τους πρέπει να έχουν την αιμοδοτική τους κάρτα ή τον ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης, λ.χ. την αστυνομική τους ταυτότητα.
  • Σε περίπτωση νόσησης με COVID-19 πρέπει να έχουν παρέλθει 28 ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων για να δώσουν αίμα. Δεν πρέπει να προσέρχονται στην αιμοδοσία πολίτες με οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού ή πρόσφατης επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.
  • Σημαντικό είναι ότι ο “ΑιματοΚρήτης” και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων. Στον χώρο της αιμοδοσίας μπορεί να γίνει αίτηση για έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για όσους αιμοδότες δεν την έχουν ακόμη προμηθευτεί.

Φωτογραφία αρχείου Pixabay

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News