Λαϊκή αγορά Μασταμπά: Στον «πάγο» η μετακίνηση - «Κουραστήκαμε να περιμένουμε», λένε οι κάτοικοι

Κρήτη
Λαϊκή αγορά Μασταμπά: Στον «πάγο» η μετακίνηση - «Κουραστήκαμε να περιμένουμε», λένε οι κάτοικοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, αφήνοντας παρκαρισμένα τα αμάξια τους στον χώρο όπου θα στηθούν οι πάγκοι, ετοιμάζουν την Τετάρτη κάτοικοι στις οδούς που έχει… ξεμείνει εδώ και πάνω από 7 χρόνια η λαϊκή αγορά στον Μασταμπά

«Το ποτήρι ξεχείλισε... η υπομονή μας τελείωσε», διαμηνύουν οργισμένοι κάτοικοι των οδών Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου στο Ηράκλειο, που, έχοντας βαρεθεί, όπως λένε, να περιμένουν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τη μετακόμιση της λαϊκής αγοράς από την περιοχή τους, ετοιμάζονται να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης 10 Αυγούστου, αφήνοντας κανονικά παρκαρισμένα τα οχήματά τους στα σημεία που είναι να στηθούν οι πάγκοι.

Με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι θέλουν να περάσουν το μήνυμα στον Δήμο Ηρακλείου ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν κι άλλες καθυστερήσεις σε μια μετακόμιση που έχει αργήσει χρόνια, μιας και η φιλοξενία της λαϊκής της Τετάρτης στους δύο αυτούς δρόμους έχει ξεπεράσει ήδη την 7ετία.

Η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς αναμένεται, πάντως, να καθυστερήσει κι άλλο, καθώς μπορεί στις αρχές του 2022 να ψηφίστηκαν, από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσεις για την κυλιόμενη μετακόμιση και τη διαδοχική λειτουργία της σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά, ο σχεδιασμός ωστόσο αυτός έχει μπει προσωρινώς στον «πάγο».

Αρχικά υπήρξε «στοπ» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που ακύρωσε τον Απρίλιο τη σχετική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, ελέγχοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει κυλιόμενη λειτουργία της λαϊκής για την επόμενη 4ετία σε διάφορα σημεία και οδούς, αρχής γενομένης από τις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απεφάνθη ότι δεν είναι σύννομη. Και αυτό γιατί - σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης - η απόφαση του Δήμου δεν τεκμηριώνει το γιατί δεν εισακούστηκε η αρνητική εισήγηση της Τροχαίας Ηρακλείου, που περιέγραφε μια σειρά από επιπτώσεις στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Η Αποκεντρωμένη έκανε, μάλιστα, λόγο στην απορριπτική της απόφαση για αόριστα μέτρα ως προς τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης ΑμεΑ στις οικίες τους και για μη κατοχύρωση της ελεύθερης πρόσβασης σε όλο το μήκος της οδού Πατριάρχου Φωτίου, από τα δυτικά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Α. Καστρινάκη!

Βεβαίως, η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου είχε δικαίωμα να προσπαθήσει να ακυρώσει την... ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης, προσφεύγοντας στο αρμόδιο όργανο, την Επιτροπή του άρθρου 152. Στη Λότζια αποφάσισαν ωστόσο να κινηθούν αλλιώς...

Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε ερωτηθείς σχετικά από τη «ΝΚ», η γ.γ. του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να διευθετήσει τα ζητήματα που παρατηρήθηκαν ως ελλείψεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτη και μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι στη φάση σύνταξης των τοπογραφικών για τους πάγκους, τις διαβάσεις κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα, στον Δήμο έκριναν σκόπιμο ότι πρέπει να περιμένουν πρώτα τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως προς τις λαϊκές αγορές.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που - σημειωτέον - είχε υποστεί και πρόσφατα αλλαγές, αναμένεται, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν και τα όσα εκτιμούν στον Δήμο, να θεσπιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο και, μόλις συμβεί αυτό, η δημοτική Αρχή, έχοντας έτοιμα τα τοπογραφικά, θα ετοιμάσει τις σχετικές εισηγήσεις και θα φέρει ξανά το θέμα προς λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό βεβαίως προσδιορίζεται πλέον για το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική άμεσης, μέσα δηλαδή στο στενά προσεχές χρονικό διάστημα, μετακόμισης της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης από τις οδούς Ραυτοπούλου και Παρασκευοπούλου, όπως ζητούν διαμαρτυρόμενοι οι περίοικοι.

Η απόφαση μετακίνησης

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είχε αποφασίσει, στις αρχές του 2022, τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στην περιοχή Μασταμπά, από τις οδούς Ραυτοπούλου και Παρασκευοπούλου, στις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου και συγκεκριμένα:

  • Στην Καστρινάκη: από αρ. 51 έως αρ. 81 και από αρ. 60 έως αρ. 82.
  • Στην Πατριάρχου Φωτίου: από αρ. 24 έως αρ. 30 και από αρ. 29 έως αρ. 31.
  • Στην Πατελάρου: από αρ. 21 έως αρ. 35 και από αρ. 12 έως αρ. 26, εκτός στον αρ. 31 όπου βρίσκεται θέση για ΑμεΑ.
  • Η λαϊκή διεξάγεται:
  • Στην Παρασκευοπούλου: από αρ. 7 έως αρ. 75 και από αρ. 8 έως αρ. 74.
  • Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου: από αρ. 110 έως αρ. 162 και από αρ. 111 έως αρ. 161.
  • Στην Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου. Παρασκευοπούλου: από αρ. 121 έως αρ. 77 και από αρ. 120 έως αρ.76 και στη Ραυτοπούλου: από αρ. 67 έως αρ. 37 και από αρ. 54 έως αρ. 36. Στην ίδια απόφαση, οριζόταν ως απαραίτητη προϋπόθεση η αυστηρή, ετήσια εναλλαγή των τοποθεσιών και η τήρηση της κυκλικότητας.

Αντιδράσεις και έγγραφο διαμαρτυρίας

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, είχαν εκφραστεί, πάντως, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς κατοίκων της περιοχής για τη σχεδιαζόμενη μετακόμιση.

Στο υπ’ αριθμ. 125340/15.12.2021 έγγραφο διαμαρτυρίας εκφράζονταν έντονες αντιρρήσεις για τη μετακίνηση της λαϊκής στις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου για τους εξής λόγους:

Στο παρελθόν οι εν λόγω οδοί είχαν φιλοξενήσει επανειλημμένως τη λαϊκή αγορά, ενώ θα μπορούσαν να προταθούν κι άλλες υποψήφιες περιοχές μετεγκατάστασης.

Το σχετικό έγγραφο της Τροχαίας αποφαίνεται αρνητικά για τη μετακίνηση στις συγκεκριμένες οδούς. Υπάρχουν τμήματα της περιοχής τα οποία ουδέποτε έχουν φιλοξενήσει τη λαϊκή αγορά στο παρελθόν.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News