Ηράκλειο: Μια «ανάσα» πριν το νταμάρι γίνει αθλητικό κέντρο - Το προφίλ του έργου

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Μια «ανάσα» πριν το νταμάρι γίνει αθλητικό κέντρο - Το προφίλ του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης του έργου που διεκδικεί εδώ και 20 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης - Το αθλητικό κέντρο πρόκειται να κατασκευαστεί στη βραχώδη περιοχή που παλαιότερα λειτουργούσε νταμάρι και η αμφιθεατρική χάραξη του χώρου θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της νέας δομής

Πολύ κοντά στη δικαίωση του αγώνα και των διεκδικήσεων πολλών χρόνων βρίσκεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η τοπική κοινωνία στην Αγία Αικατερίνη Ηρακλείου, καθώς αναδείχτηκε ανάδοχος εργολάβος και οδεύουμε πλέον προς την υπογραφή της σύμβασης για το έργο ανέγερσης του αθλητικού κέντρου.

Το αθλητικό κέντρο θα κατασκευαστεί σε έναν κοινόχρηστο χώρο εμβαδού 5,2 στρεμμάτων (εκεί που ήταν κάποτε τα γνωστά νταμάρια), που παραχωρήθηκε ως χρησιδάνειο από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο Ηρακλείου, δίνοντας έτσι άλλη πνοή και ώθηση σε μια από τις πλέον ταλαιπωρημένες συνοικίες του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα έργο που έχει διεκδικήσει εδώ και περίπου μια 20ετία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης, και το οποίο μετά από αρκετές δημοτικές περιόδους, εμπόδια και απρόοπτα, είναι πλέον μια «ανάσα» πριν τη συμβασιοποίηση και την έναρξη υλοποίησής του.

Η απόφαση ανάδειξης αναδόχου

Η ανάδειξη αναδόχου εργολάβου σφραγίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, η οποία αποφάσισε τα εξής: «Επικυρώνει το με χρονολογία 22/07/2022 πρακτικό ΙΙΙ της Επιτροπής Διαγωνισμού για την κατακύρωση της σύμβασης του έργου “Αθλητικό κέντρο Αγίας Αικατερίνης (Τμήμα Α’)”, το οποίο περιλαμβάνεται στο συνημμένο στην παρούσα απόφαση παράρτημα. Κατακυρώνει τον ανωτέρω διαγωνισμό στον οικονομικό φορέα “ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΑΤΕΕ”, ο οποίος προσέφερε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, με μέση έκπτωση 33,83% και με δαπάνη 241.745,96 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 24%) ή 299.764,99 ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ 24%)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς η πλευρά του Δήμου είχε καλέσει τη μειοδότρια εταιρεία που είχε υποβάλει την πλέον συμφέρουσα προσφορά να τεκμηριώσει την προσφορά της, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού ως ασυνήθιστα χαμηλή.

Συγκεκριμένα, ήταν χαμηλότερη κατά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των προσφορών που είχαν καταθέσει στον ανοιχτό διαγωνισμό οι άλλες συμμετέχουσες εταιρείες. Η μειοδότρια κλήθηκε λοιπόν να υποβάλει εξηγήσεις για το πολύ χαμηλό ύψος της προσφοράς. Η τεκμηρίωση που έγινε και οι εξηγήσεις που δόθηκαν σε επίπεδο αιτιολόγησης κρίθηκαν αποδεκτές από τον Δήμο Ηρακλείου και έτσι φτάσαμε στην κήρυξη της μειοδότριας ως αναδόχου του έργου, εξέλιξη που ανοίγει πλέον τον δρόμο για να πάμε στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της εργολαβίας για το αθλητικό κέντρο Αγίας Αικατερίνης.

Η παραχώρηση της έκτασης

Το αθλητικό κέντρο πρόκειται να κατασκευαστεί στη βραχώδη περιοχή που παλαιότερα λειτουργούσε νταμάρι και η αμφιθεατρική χάραξη του χώρου θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της νέας δομής. Αθροιστικά η έκταση που θα καταλάβει το αθλητικό κέντρο είναι ένας οικοπεδικός χώρος έκτασης 5.200μ2, ο οποίος χωροθετείται στον κοινόχρηστο χώρο 168 (ΦΕΚ 1389/20-12-2005). Ο χώρος ανήκει στην κυριότητα του ΟΑΕΔ και έγινε δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ είχε προηγηθεί ένας μακρύς διεκδικητικός αγώνας. Ειδικότερα, μετά από πολυετείς προσπάθειες του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου να δημιουργήσει σύγχρονες αθλητικές-πολιτιστικές δομές στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης, η τ. υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, με τη με αριθ. πρωτ. 27727/1566/13-11-2017 απόφασή της, καθώς επίσης και η τ. πρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, με τη με αριθ. 1467/35/30-05-2017 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, έκαναν δεκτό το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης και παραχώρησε στον Δήμο Ηρακλείου, με τη μορφή χρησιδανείου και για 99 χρόνια, το οικοπέδου αυτό των 5.200μ2, που βρίσκεται στην οδό Εμμ. Ξάνθου.

Το προφίλ του έργου - Τι θα περιλαμβάνει το κέντρο

Το έργο του αθλητικού κέντρου περιλαμβάνει κατασκευή γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου, υποδομές ηλεκτροφωτισμού, δίκτυο απορροής ομβρίων των επιφανειών άθλησης, κατασκευή φραχτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων και περίφραξη. Ειδικότερα, στον κοινόχρηστο χώρο των 5,2 στρεμμάτων, όπου ήταν άλλοτε τα νταμάρια της Αγίας Αικατερίνης, προβλέπεται να γίνουν διάφορες αθλητικές και άλλες υποδομές και συγκεκριμένα:

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 (calcetto) με συνθετικό χλοοτάπητα, ένα γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, αναψυκτήριο, αποδυτήρια και τουαλέτες ανδρών-γυναικών και ΑμεΑ, κερκίδες 500 καθήμενων, ικανός χώρος στάθμευσης τροχοφόρων, περίφραξη για την προστασία του χώρου και σύγχρονος κατάλληλος ηλεκτροφωτισμός. Σε β’ φάση προβλέπεται να κατασκευαστεί νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ασκήσεις γυμναστικής και άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News