Ηράκλειο: Στα χειρότερα αεροδρόμια κατατάσσεται το «Ν. Καζαντζάκης» - Ποια τα κυριότερα προβλήματα

Κρήτη
Ηράκλειο: Στα χειρότερα αεροδρόμια κατατάσσεται το «Ν. Καζαντζάκης» - Ποια τα κυριότερα προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλοί τουρίστες τόνισαν πως βασικά προβλήματα του «Νίκος Καζαντζάκης» είναι ο συνωστισμός και ο ανεπαρκής εξοπλισμός για τα δεδομένα της τουριστικής κίνησης

Την ώρα που οι αφίξεις επισκεπτών στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ολοένα και αυξάνονται, με τα ποσοστά να αγγίζουν εκείνα του 2019, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του αερολιμένα είναι τόσο άθλιες ώστε χρήστες της Google να τον τοποθετούν στη δεύτερη χειρότερη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων είναι ο μικρός χώρος του αερολιμένα, η έλλειψη καθισμάτων, το ανεπαρκές σύστημα κλιματισμού και η εικόνα των τουαλετών που έχουν κάνει πολλούς τουρίστες να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και η ανάγκη να μεταφερθεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ, με την καθυστέρηση ωστόσο να είναι μεγάλη.

Πιο συγκεκριμένα, η Holidu είναι μια μηχανή αναζήτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για διακοπές. Οι αρμόδιοι της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης αποφάσισαν να διαβαθμίσουν τα αεροδρόμια με βάση τις καλύτερες και τις χειρότερες κριτικές. Εργαλείο της Holidu ήταν τα δεδομένα και τα στατιστικά από το Google Maps. Η μελέτη αυτή διεξήχθη με βάση τη μέση βαθμολογία της Google και τον αριθμό των κριτικών, ώστε να δημιουργηθεί η απόλυτη κατάταξη των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Η κατάταξη αυτή, ωστόσο, κατέδειξε πως για το «Νίκος Καζαντζάκης», παρά τις δεκάδες χιλιάδες αφίξεις ημερησίως από διάφορες χώρες, οι κριτικές όχι μόνο θετικές δεν ήταν, αλλά χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως αρνητικές. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση.

Η βαθμολογία που συγκεντρώνει το «Νίκος Καζαντζάκης» είναι 2,8 στη βάση 10.791 κριτικών, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει μέσα από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Τα περισσότερα παράπονα αφορούν στον συνωστισμό και τον ανεπαρκή εξοπλισμό του αεροδρομίου για τα δεδομένα της τουριστικής κίνησης. Οι κτηριακές υποδομές του είναι πρωτόγονες και, σε συνδυασμό με τα πάγια προβλήματα που υπάρχουν, οι επισκέπτες το έχουν κατηγοριοποιήσει τόσο χαμηλά.

Η κατάσταση του αεροδρομίου

Η κάμερα της «ΚΡΗΤΗ ΤV» με την Εύη Σπανού βρέθηκε στους χώρους του αεροδρομίου, με σκοπό να επικοινωνήσει με τουρίστες που κατέφτασαν στην Κρήτη για να την επισκεφτούν και να τη δουν από κοντά. Οι ίδιοι μίλησαν στον τηλεοπτικό φακό κάνοντας λόγο για τη μικρή χωρητικότητα του αεροδρομίου, αλλά και για το χάος που επικρατεί σε αυτό.

Πολλοί τουρίστες τόνισαν πως βασικά προβλήματα είναι και ο συνωστισμός και ο ανεπαρκής εξοπλισμός για τα δεδομένα της τουριστικής κίνησης. Ο ανεπαρκής κλιματισμός φαίνεται να δημιουργεί αρνητική εντύπωση στους ταξιδιώτες, οι οποίοι επιλέγουν τον εξωτερικό χώρο για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Μολαταύτα, η διοίκηση του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» διαβεβαιώνει ότι προ διμήνου έγινε πλήρης συντήρηση του κλιματισμού από την αρμόδια εταιρεία.

Είναι άξιο αναφοράς πως τη χειρότερη θέση την κατέχει το αεροδρόμιο Bordeaux-Merignac στη Γαλλία με μέσο όρο βαθμολογίας στην Google 2,7, ενώ το δικό μας αεροδρόμιο έρχεται 2ο σε ό,τι αφορά τη χειρότερη βαθμολογία. Τα κυριότερα παράπονα για το γαλλικό αεροδρόμιο ήταν το μικρό του μέγεθος και η έλλειψη θέσεων για τους ταξιδιώτες.

Σαφέστατα, την ίδια ώρα, καλύτερη βαθμολογία έχει το διεθνές αεροδρόμιο Χανίων με μέσο όρο 4 στη βάση 3.678 κριτικών. Μάλιστα, η κριτική που το συνοδεύει προτρέπει τους τουρίστες πως, εφόσον θέλουν να επισκεφτούν την Κρήτη, θα πρέπει να πάνε προς τα εκεί.

«Ελ. Βενιζέλος» το καλύτερο

Είναι άξιο αναφοράς πως καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη βγήκε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μέσο όρο βαθμολογίας 4,4 στη βάση 24.467 κριτικών.

Η αναφορά που συνοδεύει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο τονίζει: «Είναι επίσημο! Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης! Ως το μεγαλύτερο και πιο γνωστό αεροδρόμιο στην Ελλάδα, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” βρίσκεται σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Η Ελλάδα έμεινε σχετικά ανεπηρέαστη από την ευρωπαϊκή αεροπορική μανία, με τις περισσότερες καθυστερήσεις να παρατηρούνται στα αεροδρόμια αναχώρησης με πτήσεις προς τη χώρα μας. Η πτήση σας έχει καθυστέρηση; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία φύλαξης αποσκευών, τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου, τις εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων και μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων και καφετεριών. Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει τόσα πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες του!».

«Έρμαιο της μοίρας του επί τρία χρόνια»

Είναι άξιο αναφοράς πως ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας και βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχωρώντας σε δηλώσεις, έκανε σαφές πως η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Όπως ανέφερε, η πολιτική βούληση είναι απούσα.

«Το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” έχει αφεθεί έρμαιο της μοίρας του τα τρία χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα αυτή της αδιαφορίας είναι να κατατάσσεται ως το 2ο χειρότερο της Ευρώπης, με τα περισσότερα παράπονα των ταξιδιωτών να αφορούν τον ανεπαρκή εξοπλισμό και τον συνωστισμό. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του δεν αρκούν. Επιβάλλεται η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ενισχύσει τις υποδομές, αντιλαμβανόμενη ότι το “Νίκος Καζαντζάκης” αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου για την Κρήτη και μια από τις βασικότερες για όλη την Ελλάδα. Όπως επίσης και το ότι έχει μπροστά του αρκετά χρόνια λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση του αεροδρομίου Καστελίου. Τρόποι αναβάθμισης μπορούν να βρεθούν - θυμίζω για παράδειγμα τη συνεργασία με τα ΚΑΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Μάλλον επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλες προτεραιότητες», υποστήριξε ο κ. Μαμουλάκης.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News