Κρήτη: Στον «αέρα» η ψυχική υγεία - Πληρώνουν από την τσέπη τους για θεραπείες των παιδιών τους

Κρήτη
Κρήτη: Στον «αέρα» η ψυχική υγεία - Πληρώνουν από την τσέπη τους για θεραπείες των παιδιών τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία στο… περιθώριο για την Κρήτη, καθώς μετά τη γνώριμη κατάσταση περί δυσλειτουργίας της παιδοψυχιατρικής στο ΠΑΓΝΗ, από μια κλωστή κρέμεται πλέον και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων του Βενιζέλου Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά την παραίτηση της υπεύθυνης διευθύντριας
  • Παρέμβαση του ΕΚΗ για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών - Εφήβων του Βενιζελείου
  • Πληρώνουν από την τσέπη τους για θεραπείες των παιδιών τους
  • Σκηνικό αδιεξόδου την ώρα που οι αιτήσεις για την ανατολική Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 78%
  • Αναζητά λύση για την υπογραφή γνωματεύσεων η Διοίκηση του Βενιζελείου

Στο έλεος η ψυχική υγεία των παιδιών καθώς μετά τα γνώριμα προβλήματα δυσλειτουργίας της παιδοψυχιατρικής στο ΠΑΓΝΗ, από μία κλωστή κρέμεται πλέον και το κέντρο για παιδιά και εφήβους του Βενιζέλειου μετά την παραίτηση της διευθύντριας του.

Σύμφωνα με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, την ώρα που τα αιτήματα για παιδοψυχιάτρο έχουν αυξηθεί κατά 78% το κέντρο που καλύπτει ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Την ίδια ώρα στην ψυχιατρική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η εκτεταμένη διασπορά έχει «παγώσει» για 14 ημέρες τις νέες εισαγωγές ασθενών που θα οδηγούνται σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ όπως επισημαίνει το Σωματείο των Εργαζομένων η κλινική χωρίστηκε σε covid και non-covid με μια… γραμμή στο πάτωμα.

Οι γονείς των παιδιών, τα οποία παρακολουθούνται από το Κέντρο, καταγγέλλουν και περιγράφουν το τραγικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της έλλειψης ιατρών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να χρεώνουν τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, πληρώνοντας οι ίδιοι τις θεραπείες. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου ψυχικής υγείας, ενώ η αύξηση των αιτημάτων για παιδοψυχίατρο έχει αγγίξει το 78%, το κέντρο που εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Κρήτη κινδυνεύει με λουκέτο. Την ίδια στιγμή, ένα παράπλευρο «αγκάθι» για την όλη υπόθεση, φαίνεται να αποτελεί η λήξη της θητείας της διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το «ρευστό» σκηνικό για την ανανέωση ή την αντικατάστασή της. 

Λύση στο σκηνικό αδιεξόδου επιχειρεί να δώσει η Διοίκηση του Βενιζελείου, σε πρώτη φάση στο ζήτημα των υπογραφών των γνωματεύσεων που αποτελεί εφιάλτης για τους γονείς των παιδιών. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον διοικητή του νοσοκομείου, έχει κατατεθεί αίτημα για πρόσληψή, με υψηλή προτεραιότητα, ενός παιδοψυχιάτρου.

«Πάγωσαν» οι νέες εισαγωγές

Στο μεταξύ, στο ίδιο αδιέξοδο φαίνεται να έχει φτάσει η κατάσταση της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, εξαιτίας της δραματικής διασποράς του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, 6 άτομα από το προσωπικό και 13 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στην covid-19. 

Λόγω της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, και παρά το γεγονός πώς πρόκειται για μια κλινική που εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Κρήτη, με τα στοιχεία μάλιστα να δείχνουν πως μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να δεχτεί έως και 100 νέα εισαγωγές το μήνα, με ανακοίνωση της γνωστοποίησε ότι για τις επόμενες 14 ημέρες δεν θα γίνονται δεκτές νέες εισαγωγές.

Στην ίδια μάλιστα ανακοίνωση τονίζεται πως:

Ως μέτρο για τη διαχείριση της διασποράς, με οδηγία της επιτροπής λοιμώξεων η κλινική χωρίστηκε στη μέση σε covid και non-covid με μια… γραμμή στο πάτωμα! Οι ασθενείς που είναι θετικοί στον covid και αυτοί που είναι αρνητικοί κυκλοφορούν κανονικά στα δυο τμήματα της κλινικής φορώντας υφασμάτινη μάσκα ενώ συγκεντρώνονται σε δυο χώρους που είναι κυριολεκτικά δίπλα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News