Κρήτη: Σε απόγνωση και φέτος οι σχολικές καθαρίστριες - Το «μπαλάκι» στους Δήμους

Κρήτη
Κρήτη: Σε απόγνωση και φέτος οι σχολικές καθαρίστριες - Το «μπαλάκι» στους Δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνουν τις ώρες στα ολοήμερα, αλλά... μειώνουν το ωράριο στις καθαρίστριες - Ευθύνες φέρει η κυβέρνηση, αφού συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, να κρατάει υπό «ομηρία» τις σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες δεν έπαψαν ποτέ να διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους

Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από τις μόνες μόνιμες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών και δεν πέρασε ούτε μία χρονιά όλα αυτά τα χρόνια που να μην πετάξει η εκάστοτε κυβέρνηση το «μπαλάκι» στους Δήμους, για προκηρύξεις θέσεων και για τις συμβάσεις του κλάδου, που για μια χρονιά ακόμα, ενώ έπρεπε ήδη να έχουν προκηρυχθεί, μόνο μερικοί από τους Δήμους έχουν προβεί στις αναγκαίες διαδικασίες.

Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι Δήμοι, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, μειώνουν τις ώρες των συμβασιούχων καθαριστριών, παρότι τα ωράρια λειτουργίας στα ολοήμερα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται ως τις 5:30 το απόγευμα. Βέβαια, για όλα αυτά τις ευθύνες φέρει η κυβέρνηση, αφού συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες, να κρατάει υπό «ομηρία» τις σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες δεν έπαψαν ποτέ να διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, δεδομένου ότι καλύπτουν ανάγκες πάγιες και διαρκείς!

«Τα ίδια και χειρότερα έχουμε και φέτος. Διότι, ενώ επέκτειναν το ωράριο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προσέλαβαν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, από την άλλη μεριά το υπουργείο Εσωτερικών όχι μόνο δεν προσέλαβε καμία καθαρίστρια, αλλά δεν έδωσε και καμία επιπλέον ώρα για την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων», δήλωσε κατηγορηματικά και με αγανάκτηση στη «ΝΚ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας στα σχολεία Στέλλα Φοδελιανάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη συνδικαλίστρια, «ήδη πέρυσι η Περιφέρεια Κρήτης βρέθηκε σε μία πολύ δυσχερή θέση. Μας έκοψαν ένα 20% των ωρών. “Έφυγαν” από την Περιφέρεια Κρήτης και δόθηκαν σε άλλες περιφέρειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη κατάσταση, με τους Δήμους να είναι οικονομικά ανήμποροι να βοηθήσουν. Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι οι Δήμοι έβαλαν δικά τους χρήματα για τις προσλήψεις και τις πληρωμές των καθαριστριών. Φέτος όμως, δυστυχώς, και οι Δήμοι αδυνατούν», μας είπε η Στέλλα Φοδελιανάκη.

Από 8ωρες... 6ωρες

Η κ. Φοδελιανάκη φέρνει ως παράδειγμα τον Δήμο Φαιστού. «Έβγαλε μια προκήρυξη, η οποία είναι απαράδεκτη. Καθαρίστριες με 17 χρόνια εργασίας τις πάει από 6 ώρες στις 3 ώρες. Δηλαδή, ενώ είχαν πλήρη μισθό, τις κατεβάζει σε μερική απασχόληση. Και η δικαιολογία είναι ότι “δεν υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή στους Δήμους”, κάτι που είναι αλήθεια διότι και τα έξοδα πολλαπλασιάστηκαν και τα έσοδα δεν αυξάνονται. Γενικότερα οι Δήμοι δεν είναι καλά οικονομικά και αυτό θα πέσει επάνω στις σχολικές καθαρίστριες, και βασικά θα πέσει όλο αυτό πάνω στα παιδιά»...

Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει μιας χρονιάς που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω της πανδημίας! Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την πρόεδρο των σχολικών καθαριστριών του νομού Ηρακλείου, «σύμφωνα με το υπουργείο, έληξε το θέμα της απολύμανσης (!) γιατί δε θέλουν να δώσουν άλλα χρήματα. Οπότε ο μόνος τρόπος να αποποιηθούν αυτής της ευθύνης είναι να πουν... “εντάξει, μην κάνετε απολύμανση”... Και όλα αυτά παρά το γεγονός, βέβαια, ότι τα σχολεία θα λειτουργούν από φέτος μέχρι τις 5:30 το απόγευμα και άρα η καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται το λιγότερο μέχρι τις 8 το βράδυ. Μειώνουν λοιπόν εκ των πραγμάτων οι Δήμοι τις ώρες».

Στο σημείο αυτό, η Στέλλα Φοδελιανάκη εκφράζει την αγανάκτησή της για την οικονομική κατάσταση στον κλάδο της.

«Έχουμε κι εμείς ανάγκη να ζήσουμε. Μπορείτε να μου πείτε, καθαρίστρια που δουλεύει επί 17 χρόνια και τώρα της κατεβάζουν τον μισθό της στα 300 ευρώ, να ζήσει πώς;», διερωτάται εύλογα η πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών του νομού Ηρακλείου.

Όπως διευκρινίζει, «ο μισθός μας είναι ο κατώτερος, δηλαδή τα 650 ευρώ. Με το επίδομα βαρέων-ανθυγιεινών, αν δεν καταργηθεί, γιατί και αυτό είναι στα υποψήφια προς κατάργηση, ανεβαίνει γύρω στα 730 ευρώ σε συνθήκες πλήρους εργασίας. Κανονικά ισχύει το οκτάωρο. Αλλά εμείς, επειδή είμαστε στον χώρο των σχολείων, έχουμε την υποχρέωση των 6,5 ωρών. Για τις 6,5 αυτές λοιπόν ώρες φτάνουμε στα 730 ευρώ»...

Ζητούν μονιμοποίηση

Στο μεταξύ, το πάγιο αίτημα του κλάδου εδώ και δεκαετίες είναι ένα: «Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι εποχική η λειτουργία των σχολείων, αφού λειτουργούν τους 10 από τους 12 μήνες. Οπότε, αυτό που ζητάμε είναι μονιμοποίηση επιτέλους, για να φύγει αυτός ο βραχνάς να περιμένουμε τους Δήμους κάθε χρόνο να κάνουν προκηρύξεις για τόσο πολλά άτομα, για 15.000 εργαζόμενες που είμαστε αυτή τη στιγμή. Και φανταστείτε ότι η πρώτη και τελευταία μονιμοποίηση έγινε πριν από 25 χρόνια. Που σημαίνει ότι από τότε έχουν μείνει ελάχιστες και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Άρα, όλες εμείς που έχουμε μείνει είμαστε με συμβάσεις. Στον νομό Ηρακλείου όλο, είναι ζήτημα αν είμαστε 60 και γύρω στις 100 σε ολόκληρη την Κρήτη».

«Είναι διάκριση και ρατσισμός»

Καταλήγοντας, η συνδικαλίστρια μιλάει για «διάκριση και ρατσισμό σε βάρος μας. Γιατί έρχεται το κράτος και καλύπτει στην Πρωτοβάθμια τις ώρες. Καλύπτει με επιπλέον εκπαιδευτικούς, αλλά δεν πάει καν ο νους τους ότι, αφού στο σχολείο θα είναι περισσότερες ώρες οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, θα πρέπει να υπάρχει και περισσότερη καθαριότητα»...

Μόνο οι 5 από τους 8 Δήμους έχουν βγάλει προκηρύξεις

Την ίδια ώρα, αν μέχρι τις 10 Αυγούστου το αργότερο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις, τότε τα προβλήματα με την καθαριότητα των σχολείων θα είναι πολύ σοβαρά. Όπως μας είπε η Στέλλα Φοδελιανάκη, σήμερα έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις στους 5 από τους 8 Δήμους του νομού Ηρακλείου.

«Ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων ζητάει δίωρες. Ούτε καν τρίωρες. Μειώνει τις ώρες σε όλες τις καθαρίστριες. Ο Δήμος Μαλεβιζίου έβγαλε μία καλή και σωστή προκήρυξη, αλλά βάζοντας πάρα πολλά χρήματα δικά του, και τις πήρε τις γυναίκες ακριβώς όπως ήταν και πέρυσι, με πλήρες ωράριο και τρίωρο μόνο στα μικρά σχολεία. Ο Δήμος Φαιστού προκήρυξε θέσεις όλες τρίωρες. Εμείς του ζητάμε να ξανακάνει προκήρυξη γιατί αυτό το πράγμα δεν μπορεί να σταθεί. Δηλαδή, μία σχολική καθαρίστρια σε ένα μεγάλο σχολείο, μέχρι να πάει να ντυθεί και να πάρει το καρότσι της, θέλει μία ώρα. Τι θα καθαρίσει; Και ο Δήμος Φαιστού έχει πολλά μεγάλα σχολεία. Ο άλλος Δήμος είναι ο Βιάννου, που πάνω-κάτω προσλαμβάνει όπως και πέρυσι. Στα ίδια με τα υπόλοιπα χρόνια είναι και ο Δήμος Γόρτυνας. Όσο για τον Δήμο Ηρακλείου... περιμένουμε. Αλλά έχουμε μία δέσμευση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι θα βάλει χρήματα δικά του ο Δήμος και ότι θα πάμε όπως πέρυσι, που είχε βάλει 1 εκατομμύριο ευρώ δικά του για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων. Εκκρεμεί ακόμα της Χερσονήσου, που εκτιμώ ότι θα πάμε όπως πέρυσι. Και περιμένουμε και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος», επισήμανε η πρόεδρος των καθαριστριών των σχολείων του νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News