Ηράκλειο: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ - Τι υποστηρίζουν οι αρμόδιοι

Κρήτη
Ηράκλειο: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ - Τι υποστηρίζουν οι αρμόδιοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια γραμμή στο πάτωμα χωρίστηκε σε COVID και non-COVID - Τι αναφέρει η διοίκηση της κλινικής για την μεγάλη διασπορά του ιού

«Εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, με τη διασπορά του κορωνοϊού να συνεχίζει ανεξέλεγκτη και πλέον 14 από τους συνολικά 24 ασθενείς της μονάδας να νοσούν από COVID. Την ίδια ώρα, με νέα καταγγελία του τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ... περιγράφουν «τραγελαφικές» εικόνες, αφού, όπως υπογραμμίζουν, ως μέτρο για τη διαχείριση της διασποράς, με οδηγία της Επιτροπής Λοιμώξεων, η Κλινική χωρίστηκε στη μέση σε COVID και non-COVID με μια… γραμμή στο πάτωμα (!) ενώ την ίδια ώρα ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα. Υπενθυμίζεται πως ήδη με απόφασή της η διοίκηση του νοσοκομείου έχει βάλει «στοπ» στις νέες εισαγωγές έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Βασίλη Κούδα, ο οποίος τόνισε πως αιτία της τόσο μεγάλης διασποράς κρουσμάτων είναι σε μεγάλο η έλλειψη υποδομών, που αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο και πάγιο πρόβλημα.

Αναλυτικότερα, η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ είναι ιδιαιτέρως δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό βέβαια δεν ευθύνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι άρτια καταρτισμένο, αλλά η έλλειψη ατόμων, σε συνδυασμό με την απουσία ψυχιατρικής κλινικής στον νομό Λασιθίου. Το θέμα είναι πολυδιάστατο και δυστυχώς η Πολιτεία φαίνεται αδιάφορη απέναντι σε τέτοιου είδους προβλήματα. Τα συσσωρευμένα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ είναι πάγια και χρειάζονται άμεσες λύσεις. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί την τελευταία εβδομάδα και η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Βασίλη Κούδα, ο οποίος αντικαθιστά τη διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής και καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Μπάστα, η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων οφείλεται σε δύο αιτίες.

«Η διασπορά των κρουσμάτων οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας σχετίζεται με τις διακηρύξεις και τις διαπιστεύσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Παρά τις διαπιστεύσεις της πως το πέμπτο πανδημικό κύμα έχει περιοριστεί, εντούτοις παρατηρούμε πως ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί. Το πέμπτο πανδημικό κύμα μπορεί να περιλαμβάνει ελαφρότερα συμπτώματα, αλλά τα στελέχη του είναι πιο μεταδοτικά, με αποτέλεσμα να νοσεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η έλλειψη υποδομών. Υπάρχουν μειωμένες υποδομές επί μήνες. Το έχουμε αναφέρει. Υπάρχουν ράντσα, καθώς καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και του νομού Λασιθίου. Οι ελλείψεις είναι πολλές», είπε ο κ. Κούδας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ακόμη πως η διασπορά είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι 14 από τους 24 νοσηλευόμενους να είναι θετικοί στον κορωνοϊό και η διοίκηση του νοσοκομείου να έχει δώσει διαταγές να μην υπάρξουν νέες εισαγωγές.

«Εμείς εδώ και δύο χρόνια είχαμε διατηρήσει τη Ψυχιατρική Κλινική σε πολύ καλά επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, τα κρούσματα ανέβηκαν κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή οι 14 στους 24 νοσηλευόμενους έχουν κορωνοϊό. Υπάρχει αρκετή υποστελέχωση στην Ψυχιατρική Κλινική και τώρα έχουμε δύο γιατρούς που είναι θετικοί στην COVID. Η διοίκηση έδωσε διαταγή για λόγους δημόσιας υγείας, προς το παρόν, μέχρι να έρθει η Κλινική στην κανονικότητά της, να μη γίνουν νέες εισαγωγές».

Σε ερώτηση για το εάν βρίσκονται σε κίνδυνο οι ασθενείς-φορείς ψυχικού νοσήματος απαντά ο κ. Κούδας σημειώνοντας πως «το πάγιο αίτημά μας είναι να υπάρξει Ψυχιατρική Κλινική στο Λασίθι ώστε οι κάτοικοι της Σητείας να μην κάνουν δυόμισι ώρες μέχρι να φτάσουν στο Ηράκλειο. Και είναι κι αυτή μια αιτία της διασποράς. Από εκεί και πέρα, οι ασθενείς με κάποιο ψυχικό νόσημα δεν είναι φορείς υποκείμενου νοσήματος. Αλλά λόγω της κατάστασής τους ενδεχομένως να μη συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν».

«Αδυνατούν να τηρήσουν τους κανόνες»

Αξίζει να αναφερθεί πως το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απαρίθμησε εκ νέου τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ψυχιατρική Κλινική. Αυτά τα προβλήματα χρήζουν άμεσης λύσης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προσδιορίζονται μέτρα-προτάσεις για την αντιμετώπιση του συνολικότερου προβλήματος.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης γίνεται σαφές πως «η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί όλη την ανατολική Κρήτη», ενώ «δέχεται καθημερινά εισαγωγές, ακόμα και σε μέρες μη εφημερίας του νοσοκομείου, και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να δεχτεί έως και 100 νέες εισαγωγές τον μήνα. Καταλαβαίνει κανείς ότι ένα απλό ευχολόγιο για παραπομπή των ασθενών στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο αυτό πρόβλημα.

Ως μέτρο για τη διαχείριση της διασποράς, με οδηγία της Επιτροπής Λοιμώξεων, η Κλινική χωρίστηκε στη μέση σε COVID και non- COVID με μια... γραμμή στο πάτωμα! Οι ασθενείς που είναι θετικοί στην COVID και αυτοί που είναι αρνητικοί κυκλοφορούν κανονικά στα δύο τμήματα της Κλινικής φορώντας υφασμάτινη μάσκα, ενώ συγκεντρώνονται σε δύο χώρους που είναι κυριολεκτικά δίπλα!

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ασθενείς που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδη μέτρα υγιεινής ή να ακολουθήσουν κανόνες. Η Κλινική για λόγους ασφαλείας έχει παράθυρα που δεν ανοίγουν αρκετά ώστε να αερίζεται επαρκώς και ήδη νοσηλεύει (πριν ακόμα από την εμφάνιση των κρουσμάτων) ασθενείς πάνω από τη δύναμή της, σε ράντζα, σε συνθήκες απαράδεκτου συνωστισμού, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού λόγω έλλειψης προσωπικού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κραυγή αγωνίας από το προσωπικό

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρεται πως «το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, με την παρούσα κατάσταση να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κάλυψη του προγράμματος και τη φροντίδα των ασθενών λόγω της διασποράς του ιού και στο προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παρούσα φάση δύο μόνο ειδικευμένοι ψυχίατροι καλύπτουν όλη την κλινική, τα επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία και τις γνωμοδοτήσεις από άλλες κλινικές του νοσοκομείου!

Απαιτούμε ακόμα μία φορά:

  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και την ασφαλή απομόνωση των ασθενών χωρίς να στερηθούν την ψυχιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη!
  • Άμεση υλοποίηση της επέκτασης της Κλινικής με νέο κτήριο που έχει αναγγελθεί εδώ και χρόνια.
  • Άμεση δημιουργία και διαμόρφωση ασφαλών θαλάμων νοσηλείας COVID περιστατικών με σαφή χωροταξικό διαχωρισμό, με κατάλληλα φίλτρα αέρα και εξαερισμό (θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με προθάλαμο και χωριστό προσωπικό.
  • Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δίνοντας τα αντίστοιχα κίνητρα.
  • Να επιστρέψουν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή.
  • Άνοιγμα ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ώστε να εξυπηρετείται ο πληθυσμός του νομού Λασιθίου και να αποσυμφορηθεί η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
  • Άμεση ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας ενηλίκων και παιδιών με μόνιμο προσωπικό».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News