default-image

Βαρδάκης: «Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανακοπεί η πορεία μείωσης του ζωικού κεφαλαίου»

Κρήτη
Βαρδάκης: «Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανακοπεί η πορεία μείωσης του ζωικού κεφαλαίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι κτηνοτρόφοι, αδυνατώντας να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το οποίο εκτινάχθηκε, σχεδόν διπλασιάστηκε το τελευταίο έτος, έχουν αποτέλεσμα τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας προχώρησαν 32 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι κτηνοτρόφοι, αδυνατώντας να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το οποίο εκτινάχθηκε, σχεδόν διπλασιάστηκε το τελευταίο έτος, έχουν αποτέλεσμα τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας και μάλιστα τη στιγμή που απειλείται η επισιτιστική επάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών.

Τόσο η δυσκολία σίτισης των κοπαδιών λόγω υψηλών τιμών των ζωοτροφών, όσο και η αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων αναφορικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ανάγκασαν πολλούς κτηνοτρόφους να σφαγιάσουν μέρος των κοπαδιών τους, τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν.

Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων αποτελεί σχεδόν το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος.

Ειδικά η Κρήτη, σύμφωνα με τους κτηνοτροφικούς φορείς, πρώτη φορά από το 2020 στην ιστορία της αιγοπροβατοτροφίας του νησιού, έχασε την υπερεπάρκειά της. Ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η παραγωγή κρέατος έχει μειωθεί κατά 20%, και οδεύει σε μείωση 50%.

Οι κτηνοτροφικοί φορείς, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου εδώ και καιρό, υπενθυμίζουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα σοβαρά μέτρα, τόσο για τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία δύο χρόνια, όσο και για παλαιότερα χρέη και οφειλές από δάνεια της πρώην ΑΤΕ και τραπεζικό δανεισμό, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί σε απίστευτο βαθμό.

«Οι κτηνοτρόφοι στενάζουν εδώ και καιρό, αναγκάζονται να σφαγιάσουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα θρέψουν και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώνει αποσπασματικά μέτρα τα οποία δεν αποτελούν σοβαρή και συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου μείωσης του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που είναι ανάγκη να θωρακιστεί η επισιτιστική επάρκεια στη χώρα μας, δεδομένων των γενικότερων συνθηκών» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες διαρκείς και σταθερές πολιτικές στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα θα προβούν, ώστε να ανακοπεί η πορεία μείωσης του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News