default-image

Η πρόταση στον υφυπουργό Πολιτισμού για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Η πρόταση στον υφυπουργό Πολιτισμού για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόταση, στη βάση σκέψεων και ιδεών που «κυοφορούνταν» εντός της Λότζια εδώ και αρκετό καιρό, μετέφεραν στον υφυπουργό η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη και ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου, Μύρωνας Μιχαηλίδης

Με μια πρόταση-κρούση από πλευράς δήμου Ηρακλείου, για τη σύσταση ενός πολιτισμικού οργανισμού με τη συνεργασία δήμου, Περιφέρειας Κρήτης και κεντρικού κράτους που θα αναλάβει τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου της πόλης, συνοδεύτηκε πριν από λίγη ώρα η επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Την πρόταση, στη βάση σκέψεων και ιδεών που ''κυοφορούνταν'' εντός της Λότζια εδώ και αρκετό καιρό, μετέφεραν στον Υφυπουργό η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη και ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Μύρωνας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον την πρόταση, ανέφερε μάλιστα ότι έχει γίνει αποδέκτης κι άλλων ανάλογων προτάσεων στην υπόλοιπη χώρα και πως είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη βάση ενός καινοτόμου αντίστοιχου μοντέλου που έχει εφαρμοστεί για σημαντικές πολιτιστικές δομές στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σταμάτησε εκεί! Ο ίδιος απέφυγε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, σημειώνοντας με νόημα πως σήμερα έγινε η πρώτη αρχή μιας συζήτησης και διαβούλευσης που θα ακολουθήσει εις μάκρος.

Τόνισε πως όντως η περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου είναι ιδιαίτερη, μιας και πρόκειται για μια δομή ανάλογη της οποίας δεν υπάρχει στη νότια Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει οι όποιες αποφάσεις και εξελίξεις να δρομολογηθούν με πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα.

Ο υφυπουργός στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στο ζήτημα της βιωσιμότητας , και είναι ενδεικτικό ότι ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ να του αποσταλούν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, δείκτες και πεπραγμένα.

Όπως είναι προφανές, αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κάτι περί δρομολόγησης του εγχειρήματος σύστασης ενός τέτοιου νέου οργανισμού , μέσω του οποίου η πλευρά του δήμου Ηρακλείου θέλει , για να το θέσουμε απλά, να βάλει στο ''παιχνίδι'' της οικονομικής στήριξης και διαχείρισης και τη περιφέρεια αλλά πρωτίστως το κεντρικό κράτος, ώστε να διασφαλίσει οικονομικά δεδομένα τέτοια που θα καταστήσουν βιώσιμη και εύρυθμη τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιατρομανωλάκης εμφανίστηκε με ένα διπλωματικό πρόσωπο, δηλώνοντας θετικός γενικώς στην ιδέα αλλά και συνάμα επιφυλακτικός ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι εφόσον όντως περπατήσει η ιδέα, θα πρέπει η πλευρά της Λότζια να διασφαλίσει θεσμικά ότι ο δήμος Ηρακλείου θα έχει κυρίαρχο ρόλο και λόγο μέσα στον φορέα, ώστε να μην ''καπελωθεί'' από τη κεντρική πολιτεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News