default-image

Ηράκλειο: Τί συζήτησε ο υφυπουργός Πολιτισμού σε Περιφέρεια και Δήμο - Η πρόταση για το Πολιτιστικό Κέντρο

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Τί συζήτησε ο υφυπουργός Πολιτισμού σε Περιφέρεια και Δήμο - Η πρόταση για το Πολιτιστικό Κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη βρίσκεται για επαφές ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης που θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό και τα στελέχη του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κρήτη.

Μάλιστα, στο περιθώριο των συναντήσεων, ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε την ευκαρία να μιλήσει για αρκετή ώρα με άτομα με αναπηρία ΑμΕΑ, που ασχολούνται με το χορό, τα εικαστικά τη συγγραφή παραμυθιών, τη μουσική  και άλλες καλλιτεχνικες δεξιότητες. Την συνάντηση συντόνισε η Υπεύθυνη -Συντονίστρια Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ για την Κρήτη, Σημαιάκη Εύα και το Group συνόδευσε η Εφη Πασπαλάκη, Διοικητικό Στέλεχος Ατόμων με αναπηρία.

Ο υφυπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κρήτη μέχρι και την Κυριακή 31 Ιουλίου, εξέφρασε τη χαρά του για τις συναντήσεις αυτές και ανέφερε πως εντυπωσιάστηκε από την ξενάγηση στο Πολιτιστικό Ηρακλείου, τις εγκαταστάσεις, αλλά και το πρόγραμμα των επερχόμενων εκδηλώσεων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «είναι μια επίσκεψη που στο επίκεντρό της βάζει την κρητική χειροτεχνία και οικοτεχνία. Έχει μια τεράστια ιστορία, αλλά μπορεί να δώσει φοβερές αναπτυξιακές προοπτικές σε ολόκληρη την Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν επισκέψεις και σε χωριά με μεγάλη παράδοση, όπως το Θραψανό, όπως τα Ανώγεια, αλλά θα δούμε και εκθέσεις και επιχειρηματίες και ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με τη χειροτεχνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κρήτη».

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Κρήτης δώρισε στον Υπουργό παραδοσιακό υφαντό χειροτεχνίας, το γνωστό «κρητικό βουργιάλι» στο οποίο μάλιστα τοποθέτησε τη νέα δίγλωση (ελληνικά - αγγλικά) έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο «Χειροποίητη Κρήτη» που αποτυπώνει τις παραδοσιακές τέχνες στο νησί, από την αγγειοπλαστική μέχρι την υφαντική και την τυροκομία. Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι ν’ αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο της Περιφέρειας στον τομέα του Πολιτισμού στηρίζοντας το έργο των τοπικών δημιουργών, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και διοργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση.

Υπήρξε αναλυτική συζήτηση για την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται, ενώ συμφωνήθηκε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού. «Δεν εξαντλούμε τη συζήτησή μας και το ενδιαφέρον μας στην Κρήτη σε αυτό το κομμάτι της χειροτεχνίας», δήλωσε ο Υπουργός. «Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον κύριο περιφερειάρχη, όπου συζητήσαμε και για όλες τις δράσεις που κάνει η περιφέρεια Κρήτης στο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού, με κορωνίδα φυσικά το Φεστιβάλ Κρήτης και συζητήσαμε και τρόπους που μπορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο περιφερειακό αλλά και επίπεδο δήμων να συνεργαστούν και να συμπράξουν για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

Αμέσως μετά, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού υποδέχθηκε στη Λότζια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρευρέθησαν επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, η Αντιδημάρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού και συνεργάτες του Υφυπουργου.

Η κ. Πλεύρη ανέπτυξε στον κ. Γιατρομανωλάκη το πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, στάθηκε ιδιαίτερα στα φεστιβάλ που έχουν καθιερωθεί, στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού Heraklion Arts and Culture καθώς και στην δουλειά που έχει γίνει για την ανάδειξη των έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης από την πλευρά του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτιστικές δράσεις και τις δομές του Δήμου, πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορεί να προβληθεί (μέσω της Google) η Δημοτική Πινακοθήκη ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες μιας ευρύτερης συνεργασίας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης του Ηρακλείου.

Στις δηλώσεις της η κ. Πλεύρη χαρακτήρισε την συνάντηση εποικοδομητική τονίζοντας ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει τον Πολιτισμό ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής της καθώς το Ηράκλειο διαθέτει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστεί και σε αυτόν τον τομέα: «Ευελπιστούμε στην στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να παράξουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους δημότες μας» κατέληξε η Αντιδήμαρχος.

Ο Υφυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή ακριβώς η ανάπτυξη συνεργασιών του Υπουργείου Πολιτισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους στόχους της επισκέψεως του στην Κρήτη και στον Δήμο Ηρακλείου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Επίσκεψη στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Στη συνέχεια ο κ. Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου όπου τον υποδέχθηκαν η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νεκτάριος Κανακαράκης και ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Ραφαήλ Πυλαρινός. Αμέσως μετά την ξενάγηση του Υφυπουργού στους χώρους του Πολιτιστικού ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε μέσω διαδικτύου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης.

Όπως δήλωσε η κ. Αρχοντάκη μετά τη συνάντηση: «Ενημερώσαμε τον κ. Υφυπουργό για όλα όσα έχουν γίνει καλλιτεχνικά και συνεδριακά, από την αρχή της λειτουργίας του ΠΣΚΗ, τις παραγωγές που έχει ανεβάσει, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα συζητήσαμε τρόπους συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του Πολιτιστικού. Μπορώ να πω ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε και συνέχεια».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την πολύ θετική του εικόνα για τους χώρους του ΠΣΚΗ, την ποιότητα της ακουστικής του καθώς και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα καλλιτεχνικά, ενώ δεσμεύτηκε να μελετήσει τα στοιχεία που του έδωσε η ομάδα του Πολιτιστικού και άφησε ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας.

«Είναι πολύ σημαντικό έργο, αυτό που λέμε ένα καλό σκαρί. Είναι μιας υψηλής ποιότητας υποδομή, με σωστές αίθουσες, καλή ακουστική και προοπτικές, που όμως θα πρέπει να συνοδεύονται και από έναν πολύ προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, για το πώς μία τέτοια μεγάλη δομή -πολύ σημαντική και πολύ απαραίτητη για το νησί της Κρήτης και για την πόλη του Ηρακλείου- μπορεί να είναι βιώσιμη» ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης που συζήτησε με τους υπευθύνους για τα προβλήματα που εντοπίζονται και τους εξέφρασε την στόχευση του υπουργείου που είναι να βρίσκεται κοντά σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει στην «αποκέντρωση του πολιτισμού» και τη συνεργασία.

«Αυτή είναι μία συζήτηση που δεν ολοκληρώνεται σήμερα, νομίζω ότι σήμερα ξεκινάει και προφανώς το Υπουργείο Πολιτισμού πάντοτε ενδιαφέρεται για την περιφερειακή πολιτική, την πολιτική για την αποκέντρωση του πολιτισμού, για τη διάσωση του πολιτισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ο οποίος σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ, αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα και τον σχεδιασμό για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο από τα στελέχη τα οποία εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και για το μέλλον της συνεργασίας με το υπουργείο.

Η πρόταση στον υφυπουργό Πολιτισμού για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Την πρόταση, στη βάση σκέψεων και ιδεών που «κυοφορούνταν» εντός της Λότζια εδώ και αρκετό καιρό, μετέφεραν στον υφυπουργό η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη και ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου, Μύρωνας Μιχαηλίδης

Με μια πρόταση-κρούση από πλευράς δήμου Ηρακλείου, για τη σύσταση ενός πολιτισμικού οργανισμού με τη συνεργασία δήμου, Περιφέρειας Κρήτης και κεντρικού κράτους που θα αναλάβει τη διαχείριση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου της πόλης, συνοδεύτηκε η ξενάγηση του υφυπουργού Πολιτισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Την πρόταση, στη βάση σκέψεων και ιδεών που ''κυοφορούνταν'' εντός της Λότζια εδώ και αρκετό καιρό, μετέφεραν στον Υφυπουργό η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη και ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Μύρωνας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον την πρόταση, ανέφερε μάλιστα ότι έχει γίνει αποδέκτης κι άλλων ανάλογων προτάσεων στην υπόλοιπη χώρα και πως είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη βάση ενός καινοτόμου αντίστοιχου μοντέλου που έχει εφαρμοστεί για σημαντικές πολιτιστικές δομές στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σταμάτησε εκεί! Ο ίδιος απέφυγε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, σημειώνοντας με νόημα πως σήμερα έγινε η πρώτη αρχή μιας συζήτησης και διαβούλευσης που θα ακολουθήσει εις μάκρος.

Τόνισε πως όντως η περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου είναι ιδιαίτερη, μιας και πρόκειται για μια δομή ανάλογη της οποίας δεν υπάρχει στη νότια Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει οι όποιες αποφάσεις και εξελίξεις να δρομολογηθούν με πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα. Ο υφυπουργός στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στο ζήτημα της βιωσιμότητας , και είναι ενδεικτικό ότι ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ να του αποσταλούν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, δείκτες και πεπραγμένα.

Το πρόγραμμα του υφυπουργού

 Ο κ. Γιατρομανωλάκης θα συνεχίσει την επίσκεψή του στην Κρήτη και θα έχει επαφές έως και την ερχόμενη Κυριακή. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού θα βρίσκεται στο χωριό Ζαρός, όπου θα επισκεφτεί εργαστήρια χειροτεχνίας και πολιτιστικούς φορείς. Στις 5 μ.μ. θα επισκεφτεί στον δήμο Ανωγείων εκπαιδευτική δομή υφαντικής, ενώ κατά τις 8 μ.μ. θα δώσει ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων «Η βοσκική και ο κόσμος του βοσκού του Ψηλορείτη ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία Αρμί.

Στις 11 π.μ. το Σάββατο 30 Ιουλίου, ο κ. Γιατρομανωλάκης θα κάνει έναν χαιρετισμό στην ανοιχτή συζήτηση του οργανισμού πολιτισμού Branding Heritage, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου “The weavers of Greece/Crete”, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το μεσημέρι θα μεταβεί στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου, όπου θα επισκεφτεί εργαστήρια κεραμικής. Στις 7 το απόγευμα, ο κ. Γιατρομανωλάκης θα επισκεφτεί την Έκθεση Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης με κρητικά προϊόντα χειροτεχνίας-οικοτεχνίας.

Τέλος, νωρίς το πρωί της Κυριακής 31 Ιουλίου, στις 9 θα ξεναγηθεί στην έκθεση κεραμικής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News