default-image

Κεγκέρογλου: Στη Βουλή η επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ίδρυση νέων τμημάτων

Κρήτη
Κεγκέρογλου: Στη Βουλή η επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ίδρυση νέων τμημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσαράς ΦΑΙΣΤΟΣ για να ιδρυθούν άμεσα τα νέα τμήματα ένταξης και αιτείται απαντήσεων

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως αναφορά, στo Υπουργείo Παιδείας την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσαράς ΦΑΙΣΤΟΣ για να ιδρυθούν άμεσα τα νέα τμήματα ένταξης και αιτείται απαντήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, από τις 26 Ιουλίου 2021 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες  που προβλέπονταν με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ.:  48132 / Δ3) για ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) και οι προτάσεις με   όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά να είναι στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί - μέχρι σήμερα - οι διαδικασίες που αφορούν στη δημοσίευση της απόφασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί  στις αντίστοιχες οργανικές θέσεις.

Επιπλέον, τονίζεται ότι όσο καθυστερεί η ίδρυσή τους, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν δίχως εξειδικευμένη υποστήριξη στα σχολεία τους και αποτελεί  επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν τα νέα Τμήματα Ένταξης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2022-23), ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που πολλοί μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υποστηρίζονται καθόλου ή είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, για να υποστηριχθούν από κάποιο Τμήμα Ένταξης ενός άλλου σχολείου της περιοχής τους (μιας και στο δικό τους δεν έχει ιδρυθεί).

Βέβαια, για να είναι εφικτή η στελέχωση των νέων Τμημάτων Ένταξης με εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει άμεσα να εκδοθεί το ΦΕΚ ίδρυσής τους.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσαράς ΦΑΙΣΤΟΣ: 

Τα Τμήματα Ένταξης, ως θεσμός της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που αφορά σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία, επιτελούν κρίσιμο εκπαιδευτικό έργο και ως τέτοια είναι αναγκαία, για την ουσιαστική υποστήριξη των μαθητών ώστε να μπορούν με εξατομικευμένο διδακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  εστιάζοντας στην δυσκολία αυτή καθαυτή, να σημειώνουν γενικότερη μαθησιακή  πρόοδο,  διευκολύνοντάς την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στη συνολική εκπαιδευτική διαδικασία.

Από τις 26 Ιουλίου 2021 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες  που προβλέπονταν με την εγκύκλιο του Υπουργείου  Παιδείας (Αρ. Πρωτ.:  48132 / Δ3) για ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) και οι προτάσεις με   όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί - μέχρι σήμερα - οι διαδικασίες που αφορούν στη δημοσίευση της απόφασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί  στις αντίστοιχες οργανικές θέσεις.

Η ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς αφορά εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Όσο καθυστερεί η ίδρυσή τους, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν δίχως εξειδικευμένη υποστήριξη στα σχολεία τους. Δυστυχώς, το ΥΠΑΙΘ παρ’ όλο που έχει δηλώσει πάμπολλες φορές δια στόματος της κ. Κεραμέως ότι η πρώτη προτεραιότητα δίνεται στην Ειδική Αγωγή, αντιθέτως έχει επιδείξει αδικαιολόγητη ολιγωρία στο θέμα της ίδρυσης των νέων Τμημάτων Ένταξης.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν τα νέα Τμήματα Ένταξης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2022-23), ώστε πολλοί μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην υποστηρίζονται καθόλου ή να είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, για να υποστηριχθούν από κάποιο Τμήμα Ένταξης ενός άλλου σχολείου της περιοχής τους (μιας και στο δικό τους δεν έχει ιδρυθεί).

Βέβαια, για να είναι εφικτή η στελέχωση των νέων Τμημάτων Ένταξης με εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει άμεσα να εκδοθεί το ΦΕΚ ίδρυσής τους!

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, για να γίνει το δημόσιο σχολείο ελκυστικό για όλα τα παιδιά, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Ένα σχολείο που να διαμορφώνει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, ικανούς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

(Φωτογραφία αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News