Ηράκλειο: Τρισδιάστατα μοντέλα και παιχνίδια αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης (εικόνες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Τρισδιάστατα μοντέλα και παιχνίδια αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινάει η υλοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών που αναβαθμίζουν την τουριστική εμπειρία στην πόλη του Ηρακλείου - Συνεργασία με το ΙΤΕ για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας

Υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης 28 Ιουλίου η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το ΙΤΕ για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα ενισχύσουν την τουριστική εμπειρία για τους επισκέπτες της πόλης.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Γιώργος Σισαμάκης με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρο του ΔΣ-ΙΤΕ Καθηγητή Δημήτρη Πλεξουσάκη, παρουσία του Επιστημονικού Υπευθύνου του Έργου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Στεφανίδη, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή. Το βασικό αντικείμενο της πράξης «Διαδραστικό Ηράκλειο (ψηφιακές εφαρμογές τουριστικής προβολής της περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - ΒΑΑ)»  είναι η παρουσίαση της ιστορίας της πόλης του Ηρακλείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών ώστε να επιτευχθεί διάδραση με τον επισκέπτη.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας 360ο, τρισδιάστατων μοντέλων και εικονικών χαρακτήρων, θεματικών ηχητικών αφηγήσεων, ενώ  πρόκειται να αξιοποιηθούν τεχνικές και συστήματα «αφήγησης» (story-telling) για την καινοτόμο διαδραστική παρουσίαση εκθεμάτων και γεγονότων σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μέσα από την πράξη «Διαδραστικό Ηράκλειο (ψηφιακές εφαρμογές τουριστικής προβολής της περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - ΒΑΑ)» θα δημιουργηθεί μία υποδομή επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) που θα προβάλλει και θα ενημερώνει σχετικά με την Περιοχή Παρέμβασης (ΠΠΒΑΑ),  χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Το σύνολο του ψηφιακού υλικού θα τεκμηριωθεί επιστημονικά με στόχο την εισαγωγή μεταδεδομένων ταυτοποίησης για την εύκολη αναζήτηση, τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίησή του.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης τόνισε «Μέρα με τη μέρα στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ψηφιακή εμπειρία που λαμβάνει ο επισκέπτης που επιλέγει το Ηράκλειο. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής σκοπεύουμε  να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας,  τόσο στους επισκέπτες που είναι εδώ, όσο και προωθώντας το Ηράκλειο σε δρώμενα και εκθέσεις εκτός Κρήτης. Επιδιώκουμε να ενοποιήσουμε ψηφιακά  την ιστορία του Ηρακλείου και να δημιουργήσουμε ιστορίες – ψηφιακά τουριστικά προϊόντα, που θα καταστήσουν το Ηράκλειο  ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής Καθηγητής κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης τόνισε «Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας έχει σταθεί διαχρονικά δίπλα στον Δήμο Ηρακλείου και στους τοπικούς φορείς της Κρήτης όσον αφορά την διάχυση στην κοινωνία ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στόχος της προσέγγισης αυτής είναι η ψηφιακή αναβάθμιση του νησιού με αποδέκτη τον κάθε έναν από εμάς. Σήμερα, ξεκινάμε μία συνεργασία που αποσκοπεί στην αξιοποίηση καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων στον τομέα του ψηφιακού πολιτισμού, ώστε να αναβαθμίσει την παρουσία του Δήμου παγκοσμίως και να βελτιώσει την εμπειρία του επισκέπτη της πόλης μας».

Η πράξη «Διαδραστικό Ηράκλειο, (ψηφιακές εφαρμογές τουριστικής προβολής της περιοχής ΒΑΑ)» ανέρχεται στις 211.949,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), η χρονική διάρκεια υλοποίησης είναι 22 μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020»» (Κωδικός ΟΠΣ 5050780) της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News