Κρήτη: 3,62 ευρώ το κιλό πούλησε το λάδι της η Έμπαρος - Οι τιμές παραγωγού

Κρήτη
Κρήτη: 3,62 ευρώ το κιλό πούλησε το λάδι της η Έμπαρος - Οι τιμές παραγωγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενθαρρυντική η εικόνα της αγοράς του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη – Μονόδρομος οι δημοπρασίες για υψηλές τιμές, λένε φορείς του κλάδου

Τόνωση αισιοδοξίας για τις τιμές του κρητικού ελαιολάδου αποτελεί η τιμή παραγωγού των 3,62 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ, που πέτυχε σε πρόσφατη δημοπρασία για λογαριασμό των παραγωγών-μελών του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου. Η τιμή επιτεύχθηκε για μια ποσότητα 80 τόνων ελαιολάδου έξτρα παρθένου και οξύτητας μόλις 0,18%.

Σήμερα, η ίδια οργάνωση βγάζει σε δημοπρασία άλλους 50 τόνους οξύτητας 0,16%. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Περογιαννάκης μίλησε στη «ΝΚ», τονίζοντας πως μόνο μέσω τέτοιων διαγωνισμών διασφαλίζεται η καλή πορεία των τιμών παραγωγού ελαιολάδου και προστατεύονται και τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών, όσο και του ίδιου του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς έτσι διοχετεύεται κυρίως στην τυποποίηση και όχι τόσο σε χύμα διάθεση στους Ιταλούς!

Τους 80 τόνους τούς αγόρασε τυποποιητής από το Ηράκλειο. Και όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης, «εμείς πουλάμε το λάδι σε ντόπιους τυποποιητές, γιατί θέλουμε να τυποποιηθεί στον τόπο μας. Και ακόμα και αν εξαχθεί, να φύγει τυποποιημένο προς τις αγορές του εξωτερικού», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

«Αν μπορέσουμε να πετύχουμε την ίδια τιμή και αύριο (σ.σ. σήμερα), τότε θα έχουμε συνολικά πετύχει για τα μέλη μας φέτος μία μέση τιμή που θα υπερβαίνει τα 3,50 ευρώ το κιλό», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περογιαννάκης.

«Εμείς αυτό που κάνουμε κάθε χρονιά είναι ότι κάνουμε τη “σούμα” όλων των πωλήσεων όταν θα κάνουμε και την τελευταία μας πώληση και βγάζουμε τον μέσο όρο. Μέχρι τότε και κάθε φορά που πουλάμε λάδι δίνουμε στους παραγωγούς μας προκαταβολές και τους δίνουμε στο τέλος των πωλήσεων την εκκαθάριση για όλες τις πωλήσεις που έχουμε κάνει», όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου.

Όπως συμπλήρωσε ο συνεταιριστής, «παίρνουν όλοι οι παραγωγοί τα ίδια χρήματα. Αλλά εάν κάποιος παραγωγός θέλει να δώσει το λάδι του τώρα γιατί έχει ανάγκη και δεν μπορεί να περιμένει, τότε συμπληρώνοντας ένα βυτίο, πουλάμε το βυτίο αυτό και πάει σε εκκαθάριση το λάδι αυτό για να το πληρωθεί ο παραγωγός. Άρα εμείς πουλάμε και με τον τρόπο αυτό της τρέχουσας τιμής, αλλά η ποσότητα αυτή φεύγει από τη μαζική διαδικασία και πληρώνουμε τον παραγωγό με την τιμή με την οποία θα πουλήσουμε το βυτίο αυτό με το δικό του ελαιόλαδο».

«Εμείς κάνουμε μόνο διαγωνισμούς»

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου ξεκαθάρισε τα εξής: «Εμείς κάνουμε μόνο διαγωνισμούς. Δεν πάμε να βρούμε έναν έμπορα να του πούμε “έλα, έχουμε 50 και 100 τόνους και έλα να στο δώσουμε”... Κάνουμε πάντα διαγωνισμούς. Και με τη διαδικασία αυτή πετυχαίνουμε πάντα καλύτερες τιμές».

Όπως επισήμανε, «δεν είναι τυχαίο που εμείς βραβευόμαστε τακτικά από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Διότι υπάρχει μια διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία. Και δεν μπορεί κανείς να βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλους τους συνεταιρισμούς. Γι’ αυτό εγώ που είμαι 18 χρόνια πρόεδρος στον Συνεταιρισμό της Εμπάρου δε θυμάμαι ποτέ να έχουμε πουλήσει ούτε ένα κιλό λάδι χωρίς να κάνουμε διαγωνισμό».

Καλές τιμές -  «Έρχεται ένας Αύγουστος μάλλον ελπιδοφόρος»

Πώς όμως βλέπει τις εξελίξεις φέτος στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου ο Γιώργος Περογιαννάκης; «Από τις πληροφορίες που έχω, μπορώ να πω ότι μέχρι τις αρχές του Αυγούστου θα έχει κάποια κινητικότητα το λάδι. Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε πιο καλές τιμές. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουνε ζημιές στην παραγωγή τους και από τον καύσωνα και από τις πλημμύρες. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία που δίνουν αυτές οι χώρες δεν είναι αληθινά. Πάντως, έχει σημασία να πούμε ότι εμείς το λάδι μας προσπαθούμε να το δίνουμε σε τυποποιητές δικούς μας και όχι σε χύμα εξαγωγές. Προσπαθούμε να μείνει το λάδι εδώ».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Περογιαννάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Εμείς, λόγω της κοινής άλεσης που κάνουμε και αλέθουμε την ίδια μέρα της συγκομιδής τις ελιές μας, βγάζουμε και τόσο καλές ποιότητες. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Και πιστεύω ότι είναι μονόδρομος αυτός για όλα τα ελαιουργεία της Κρήτης. Μόλις συγκομίζεται η ελιά να αλέθεται. Να μη μένει καθόλου στα τσουβάλια μέσα»...

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη παραμένουν γύρω στα 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό και στην Πελοπόννησο από 3,30 έως 3,75 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις πηγές ενημέρωσης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News