Ηράκλειο

Σε κλίμα συγκίνησης τέθηκε ο «θεμέλιος λίθος» της ανοικοδόμησης της Αγίας Παρασκευής (εικόνες, βίντεο)

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ολοκλήρωση του Ιερού Ναού αναμένεται του χρόνου ανήμερα της εορτής της Αγίας

Τον «θεμέλιο λίθο» του ιερού ναού προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής έθεσε χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής της, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κ.κ. Ανδρέας, καθώς στην περιοχή των Ρουσοχωρίων πρόκειται να γίνει η ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Με το πέρας του εσπερινού σε κλίμα συγκίνησης, τέθηκαν τα θεμέλια του ναού, τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να γίνουν σε έναν χρόνο από σήμερα

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ εκπροσώπων των εκκλησιαστικών και αυτοδιοίκητων αρχών και ο πρόεδρος Μινώα Πεδιαδος, Μανώλης Φραγκάκης.

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Η ίδια γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας του Αδριανού (βασιλεία 117-138 μ.Χ.). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή στη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ' οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.

Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί την θρησκεία της και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο, της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι και στη συνέχεια την φυλάκισαν. Στην αγιογραφία της αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ' τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει και αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.

Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν ότι για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο, γι' αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια