Όλα έτοιμα για το 3ο Φεστιβάλ Τέχνης στις Αρχάνες

Πολιτισμός
Όλα έτοιμα για το 3ο Φεστιβάλ Τέχνης στις Αρχάνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Παρασκευή,29 Ιουλ 2022, 21:30
Στο θερινό σινεμά «Παράδεισος»
Επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων προωθούν την Τέχνη και δίνουν ζωή στον τόπο τους

Όλα είναι έτοιμα για το Φεστιβάλ Τέχνης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων που συνεχίζεται φέτος για 3η χρονιά! Έτσι, λοιπόν, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιουλίου ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων προβάλλει την Τέχνη, την τέχνη του δρόμου και όχι μόνο.

Χορός, θέατρο, τραγούδι, performance, ζωγραφική, ξυλογλυπτική, φωτογραφία, έκθεση μικροτεχνημάτων, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας και πολλά άλλα θα λάβουν χώρα στο κέντρο των Αρχανών, αλλά και σε άλλους οικισμούς του δήμου, όπως στις Αγιές Παρασκιές, στο Χουδέτσι, στον Άγιο Βασίλειο και το Μεταξοχώρι.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες του δήμου προωθούν την Τέχνη και δίνουν ζωή στον τόπο τους.

Άχαρες γωνιές μετατρέπονται σε αξιοθαύμαστα έργα Τέχνης, πάντα συνυφασμένα με την παράδοση και την αισθητική του τόπου μας. Βέβαια, ενώ έχει οριστεί το Φεστιβάλ Τέχνης να είναι διήμερο, η πρεμιέρα του θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, με τη θεατρική παράσταση «Εκ γυναικός τα κρείττω» από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, με σκηνοθεσία του Πέτρου Μαυροματίδη, στο θερινό σινεμά «Παράδεισος» στις Αρχάνες, και η αυλαία θα πέσει με ένα μεγάλο πάρτι για όλο τον κόσμο στην πλατεία της Παλιάς Ηλεκτρικής, στις Αρχάνες. Ας σημειωθεί, όμως, ότι η Τέχνη θα λάβει μια μικρή παράταση ως τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στο Μεταξοχώρι.

Να σημειωθεί ότι οι δράσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν κατά τις απογευματινές ώρες από τις 7 μ.μ., αν και οι ζωγράφοι του δρόμου θα έχουν προτάξει τα πινέλα τους από νωρίς.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 29 Ιουλίου: Στις 9:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του φεστιβάλ με τη θεατρική παράσταση «...αλλά και εκ γυναικός τα κρείττω», από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε σκηνοθεσία Πέτρου Μαυροματίδη. Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 12 ετών και θα ανέβει στο θερινό σινεμά «Παράδεισος».
  • Σάββατο 30 Ιουλίου: Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα με ζωγραφική για παιδιά στην παλιά Ηλεκτρική. Την ίδια ώρα, στην παλιά Αγορά, θα πραγματοποιηθεί κινησιολογικό performance από τη Σχολή της Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου σε συνεργασία με το Εργαστήρι Αγιογραφίας και Καλλιτεχνικών Δημιουργικών «Η Τέχνη των Εικόνων». Στις 7:15 μ.μ., επίσης στην παλιά Αγορά, θα λάβει χώρα performance σύγχρονου χορού από τη Σχολή Χορού της Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου, σε διδασκαλία Γιάννη Βασιλειάδη. Στις 7:30 μ.μ. στο «Μπακάλικο», στην κεντρική πλατεία των Αρχανών, θα πραγματοποιηθεί ο θεατρικός μονόλογος «Σε ηλικία παροπλισμού». Ερμηνεύει ο Γιάννης Δασκαλάκης, μέλος της ερασιτεχνικής ομάδας Δήμου Φαιστού «Θέατρο χωρίς όνομα». Στις 7:45 μ.μ., στο καφέ μπαρ «Ζελίτα» στην παλιά Αγορά, θα λάβει χώρα η παράσταση «Ο Φορτηγατζής». Ερμηνεύει ο Νίκος Λεμονάκης, μέλος της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Δήμου Φαιστού «Θέατρο χωρίς όνομα». Στις 8 το βράδυ, στην ταβέρνα «Λύκαστος», επίσης στην κεντρική πλατεία των Αρχανών, θα λάβει χώρα ο θεατρικός μονόλογος «Σώπα, μη μιλάς». Ερμηνεύει η Αθηνά Τριαματάκη, μέλος της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Δήμου Φαιστού «Θέατρο χωρίς όνομα». Θα ακολουθήσει στις 8:15 μ.μ., επίσης στην κεντρική πλατεία των Αρχανών, θεατρικός μονόλογος με τίτλο «Λορέτα-Σιέρα Λεόνα». Ερμηνεύει η Εβελίνα Φραγκιαδάκη, μέλος της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Δήμου Φαιστού «Θέατρο χωρίς όνομα». Τέλος, στις 9:30 το βράδυ, στο θερινό σινεμά «Παράδεισος», θα ανέβει η θεατρική παράσταση «...αλλά και εκ γυναικός τα κρείττω», από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, σε σκηνοθεσία Πέτρου Μαυροματίδη.
  • Κυριακή 31 Ιουλίου: Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ηλεκτρικής το σεμινάριο «Εισαγωγή στην Τέχνη του Ψηφιδωτού» για παιδιά από το εργαστήρι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, με δάσκαλο τον Νίκο Μανιουδάκη. Στις 7:30 μ.μ., στην παλιά Αγορά, θα ακουστούν «μουσικές νότες» από τον τραγουδιστή, μουσικό και συνθέτη Χρήστο Παλιούρα. Η συναυλία θα μεταφερθεί στις 8 το βράδυ έξω από το «Ιστορικόν», και στις 8:30 μ.μ. στην παλιά Ηλεκτρική. Επίσης στις 8 μ.μ., στην παλιά Ηλεκτρική, θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο «Η ζωή είναι τέχνη» της Σοφίας Μαθιουδάκη. Στις 9:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πάρτι για όλο τον κόσμο με την dj Παναγιώτη Μάρτη στην πλατεία της παλιάς Ηλεκτρικής.

Παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι σε ξυλότρονο και έκθεση χειροποίητων ξύλινων αντικειμένων από το Josef Wood Torner στην κεντρική πλατεία των Αρχανών. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι πηλού και έκθεση χειροτεχνημάτων από τη Χρύσα Πιτσιδιανάκη.

Επίσης θα ζωγραφίσουν:

  • Στην παλιά Αγορά η Ασπασία Αγογλωσσάκη,
  • Στο θερινό σινεμά «Παράδεισος» η Πόπη Μανανεδάκη,
  • Στην «Ακρόπολη» οι μαθήτριες του δημιουργικού εργαστήριο Motivo Arts, Σοφία Ματζαβάκη, Εύα Λιβανίου και Μαριλένα Τσάκα,
  • Απέναντι από την Ηλεκτρική ο Κωνσταντίνος Καλαθάκης,
  • Στην πλατεία της παλιάς Ηλεκτρικής ο Κωνσταντίνος Γριβάκης με τους μαθητές του και
  • Στο «Τζαμί» η Μυρτώ Πολιτάκη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί α) στην παλιά Αγορά έκθεση χειροτεχνημάτων από την Αθηνά Κουφογιωργάκη, τη Μαρία Αγογλωσσάκη, τη Νικολέτα Καλοψικάκη, την Ευαγγελία Μολουδάκη, τη Γαλάτεια Βελιβασάκη, την Ελένη Μολουδάκη, τη Χρύσα Καλογεράκη και την Ειρήνη Καλοχριστιανάκη και β) στην παλιά Ηλεκτρική Αρχανών έκθεση ζωγραφικής, καθώς και έκθεση δημιουργημάτων από πλαστελίνη από τον μικρό Γιώργο Νισύριο.

Εκτός από τις Αρχάνες, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Στις Αγιές Παρασκιές: Ζωγραφική από τη Ροδάνθη Περβολαράκη. Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή.
  • Στον Άγιο Βασίλειο: Ζωγραφική με θέμα τον κύκλο του ψωμιού από τους Αθηνά Σταυρακάκη, Γιάννη Σταυρακάκη, Πελαγία Βετουλάκη, Νεφέλη-Καλλιόπη Παπαδάκη και Λυδία Νούλα. Επίσης αφήγηση παραμυθιού σχετικό με τον κύκλο του ψωμιού και ζωγραφική από παιδιά. Ο Συνεταιρισμός των Γυναικών του Αγίου Βασιλείου “Βασιλείων Γλυκασμός” μυεί το κοινό στην τέχνη του επτάζυμου. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ. στην πλατεία του χωριού.
  • Στους Κουνάβους: Ζωγραφική από την Μαρία Ψυχογιού, έξω από το νηπιαγωγείο.
  • Στο Χουδέτσι: Ζωγραφική από την Εύα Τζωρτζακάκη, έκθεση έργων ζωγραφικής από παιδιά του “Motivo” και μουσική εκδήλωση με τον Στάθη Γιαλιτάκη. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Χουδετσίου.
  • Στο Μεταξοχώρι: Ζωγραφική από τους Ράνια Τουγλή, Ελένη Τουγλή, Ειρήνη Κοκοσάλη, Μαρία Κοκοσάλη και Άννα Χαιρέτη, έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων από τον Μανόλη Κερούλη, εργαστήρι παραδοσιακών σκλαβερίων και κουδουνιών από τον Νίκο Αγγουρίδη, έκθεση ψηφιδωτών και κεντημάτων και μουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική από καλλιτέχνες του χωριού. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, από τις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Μεταξοχωρίου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News