default-image

Κρήτη: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σε Πετροκεφάλι και Οροπέδιο Λασιθίου - Παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Κρήτη
Κρήτη: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σε Πετροκεφάλι και Οροπέδιο Λασιθίου - Παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο χωριό Πετροκεφάλι μετά από τεράστιες προσπάθειες της πυροσβεστικής

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί για τις φωτιές στο Πετροκεφάλι και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου, νότια της Πόμπιας στη Μεσσαρά. Μετά από τεράστιες προσπάθειες της πυροσβεστικής η φωτιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, με έξι οχήματα και έξι υπαλλήλους να παραμένουν στο σημείο.

Η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου, σε περιοχή κοντά στον οικισμό της Πόμπιας του Δήμου Φαιστού, έχει τεθεί σε πλήρη έλεγχο.

Μετά την συνολική κινητοποίηση που υπήρξε, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουλίου, ενώ κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέμεναν σε επιφυλακή στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, για τον έλεγχο πιθανών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, στις 15:45 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου, υπήρξε μέτωπο φωτιάς σε χορτολιβαδική έκταση βορειοδυτικά της Τοπικής Κοινότητας Πόμπιας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς τις Τοπικές Κοινότητες Πετροκεφαλίου και Κουσέ.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού για να συνεπικουρήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία κι ενεργοποιήθηκε η κατάσταση Συναγερμού με βάση τον προγραμματισμό, ο οποίος είχε καταρτιστεί στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνεδρίασης Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

Τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Την ίδια στιγμή, με βάση το Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, στην φωτιά έσπευσαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού, οι υδροφόρες του Δήμου, καθώς και τρακτέρ και βυτία εθελοντών για την κατάσβεση της φωτιάς. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν παράλληλα όλες οι Ομάδες Επιφυλακής της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό εξάπλωσης της φωτιάς.

Σε επίπεδο σχεδιασμού, στο σημείο βρέθηκαν ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού Αντώνης Κωνσταντουλάκης, με τους Αντιδημάρχους Γιάννη Φασομυτάκη, Νίκο Καργάκη κι Ανδρέα Πωλιουδάκη κι εκπρόσωποι Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, που ανέλαβαν τον τομέα διαχείρισης και συντονισμού των Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.

Τάχιστα κινητοποιήθηκαν και η Ελληνική Αστυνομία με το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού και τα ΤΑΕ Μεσαράς, που συνέβαλαν στον γενικότερο σχεδιασμό και φρόντισαν για τις ασφαλείς διελεύσεις όλων των οχημάτων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για τη δημιουργία διόδων ασφαλείας σε περίπτωση εξάπλωσης της φωτιάς.

Στο σημείο βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και κλιμάκιο παροχής Πρώτων Βοηθειών.

Από την φωτιά δεν κινδύνευσαν κατοικίες ή οικισμοί, ενώ ο περιορισμός κι έλεγχος της ήταν άμεσος.

Παράλληλα σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε τακτική Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία είχε οργανωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων οργάνωσης και προγραμματισμού που πραγματοποιούνται στο Δήμο Φαιστού. Στο Τοπικό Όργανο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρόεδροι Κοινοτήτων κι εκπρόσωποι φορέων.

Φωτιά στο Οροπέδιο Λασιθίου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Ιουλίου, σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 02:00, στο χωριό Πινακιανό, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο με την Πυροσβεστική να επιχειρεί στο σημείο με τρία οχήματα και έξι πυροσβέστες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News