Ηράκλειο: Ανησυχία για το δικαστικό μέγαρο και αεροδρόμιο

Κρήτη
Ηράκλειο: Ανησυχία για το δικαστικό μέγαρο και αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση κάνουν λόγο στη Λότζια, σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης «φιλέτο» του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»

Να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της ως προς το τι ακριβώς σχεδιάζει - αν σχεδιάζει - γύρω από το «φιλέτο» της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», που θα απελευθερωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια με την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, κάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση οι τοπικοί φορείς, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που έγινε στη Λότζια, σε συνέχεια προηγούμενης σύσκεψης την 1η Ιουνίου.

Με την κυβέρνηση να συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος, και να μην έχει υπάρξει καμμιά ενημέρωση, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, από την πρώτη ανάλογη σύσκεψη που είχε συγκληθεί την 1η Ιουνίου, Δήμος Ηρακλείου, δημοτικές παρατάξεις, Περιφέρεια Κρήτης, βουλευτές, ΤΕΕ/ΤΑΚ και λοιποί τοπικοί φορείς κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς είναι γενική διαπίστωση, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά και οι τοπικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι υπάρχει μια παρατεταμένη - ύποπτη θα έλεγε κανείς - σιωπή.

Σιωπή που συνεχίζεται επί του πρακτέου, αν και δόθηκε μια νέα, γενική καθησυχαστική διαβεβαίωση (όπως μεταφέρθηκε τουλάχιστον τηλεφωνικώς και διά εκπροσώπησης μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού στη χθεσινή σύσκεψη) ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μονόπλευρη ενέργεια για το θέμα του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Θυμηδία καταγράφεται, την ίδια ώρα, στους κόλπους των τοπικών φορέων και σε σχέση με το έτερο μεγάλο θέμα του Ηρακλείου που βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης, και δεν είναι άλλο από την υπόθεση ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου που φαίνεται να έχει «κολλήσει» για τα καλά, λόγω της ομαδοποίησής του σε κοινό έργο ΣΔΙΤ με τα άλλα δύο δικαστικά μέγαρα σε Χανιά και Ρέθυμνο, όπου καταγράφονται δυσκολίες, κατά κύριο λόγο ως προς την ανέγερση του νέου μεγάρου των Χανίων.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως η κατάσταση με την έλλειψη χώρων για τις ανάγκες εκτέλεσης του δικαστικού έργου στο Ηράκλειο έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως πρέπει να υπάρξει εκ νέου συντονισμένη πίεση προς την κυβέρνηση με αίτημα τον άμεσο διαχωρισμό της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου από αυτό των Χανίων, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε, μάλιστα, να ετοιμαστεί μια κοινή επιστολή διεκδίκησης, την οποία θα συνυπογράφουν Δήμος, Περιφέρεια, βουλευτές, Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς.

Σχετικά με την αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη, καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι ο φορέας ο οποίος ωριμάζει τις μελέτες για την ανάπτυξη της περιοχής του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», μετά τη λειτουργία του νέου αερολιμένα στο Καστέλι, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό μήνυμα που βγήκε από τη σύσκεψη ήταν ότι όλοι οι φορείς ενωμένοι θα διεκδικήσουν από την κυβέρνηση αυτό που είναι δίκαιο για το Ηράκλειο.

Ουδεμία εξέλιξη - «Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις», λένε οι φορείς

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος συγκάλεσε για δεύτερη φορά σύσκεψη για τα συγκεκριμένα θέματα (η πρώτη έγινε 1 Ιουνίου 2022), ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι δεν έχει υπάρξει νεότερη εξέλιξη ή ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να απεμπλακεί το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου από την ομαδοποίηση στην οποία έχει μπει, μαζί με τις παρεμβάσεις στα άλλα μέγαρα της Κρήτης.

«Δεν τηρήθηκε καμία υπόσχεση της κυβέρνησης», είπε ο κ. Λαμπρινός, σημειώνοντας πως αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο δεν υπάρχει πουθενά σε καμία άλλη περιοχή της χώρας, τη στιγμή που ουσιαστικά οι δικαστές δεν έχουν πού να δικάσουν», τόνισε ο Βασίλης Λαμπρινός, που αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρηθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο η αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” της οδού Ανδρόγεω για τις συνεδριάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, γεγονός ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου.

«Η ώρα της δράσης ήρθε», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νικόλαος Λογοθέτης, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη πίεση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του λίγο πριν την σύσκεψη, του ζήτησε να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μονόπλευρη ενέργεια για το θέμα του αεροδρομίου Ηρακλείου. Για το νέο δικαστικό μέγαρο συμφώνησε ότι το δικαστικό μέγαρο Χανίων δε βρίσκεται στον ίδιο βαθμό ωριμότητας με αυτό του Ηρακλείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι σε επικοινωνία για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των βουλευτών του νομού Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Λογιάδη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ευριπίδη Κουκιαδάκη και Μανόλη Βασιλάκη, των αντιδημάρχων Ηρακλείου Γιώργου Καραντινού, Γιάννη Αναστασάκη, Στέλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Ρένας Παπαδάκη και Μαρίας Καναβάκη, της γενικής γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, του δημοτικού συμβούλου (“Λαϊκή Συσπείρωση”) Μιχάλη Κασαπάκη, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκου Λογοθέτη, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργου Ταβερναράκη, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλη Κουμαντάκη, του γενικού γραμματέα της ΟΕΒΕΝΗ Νίκου Λειβαδιωτάκη, της πρώην βουλευτού Μαρίας Σκραφνάκη κ.ά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News