Μετασεισμoί: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στα «λαβωμένα» κτίρια - «Κάθε ημέρα πέφτει και κάτι» (vid)

Ηράκλειο
Μετασεισμoί: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στα «λαβωμένα» κτίρια - «Κάθε ημέρα πέφτει και κάτι» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληγέντες ιδιοκτήτες αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και διαβλέπουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της επισκευής των σπιτιών τους, η οποία όπως αναφέρουν, σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται οικονομικά ασύμφορη
  • Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και πολλά εμπόδια οι σεισμοπαθείς
  • Αναγκαία η επανεξέταση των κτισμάτων με φόντο τα επίμονα Ρίχτερ
  • Με ρυθμούς «χελώνας» η διεκπεραίωση των φακέλων 10 μήνες μετά από το σεισμό του Σεπτεμβρίου
  • Ξεκίνησαν εκ νέου οι κατεδαφίσεις - Καθυστερήσεις στα πρωτόκολλα κατεδάφισης
  • Η νέα έξαρση της μετασεισμικής δραστηριότητας ενισχύει την ανησυχία των κατοίκων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, καθώς ενδέχεται να έχουν επεκταθεί οι φθορές και οι ρωγμές στα «λαβωμένα» από το μεγάλο σεισμό κτίρια, τα οποία  παρά το γεγονός ότι έχουν χαρακτηριστεί επισκευάσιμα, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής τους.

    Οι πληγέντες ιδιοκτήτες αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και διαβλέπουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της επισκευής των σπιτιών τους, η οποία όπως αναφέρουν, σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται οικονομικά ασύμφορη.

    Σε αυτη την κατεύθυνση, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη επανεξέτασης των πληγεισών κατοικιών. Όπως τονίζει ο κ. Φραγκάκης, «έχουμε οχλήσεις από πολίτες, οι οποίοι ευλόγως αναρωτιούνται αν μπορούν να προχωρήσουν σε επισκευές με τη σημερινή εικόνα των σπιτιών τους, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα». Όπως είπε, πρέπει να επιστρέψει ομάδα μηχανικών στην περιοχή για να δει ξανά τα κίτρινα κτίρια και να υποδείξει αν πρέπει να επιδιορθωθούν ή κατεδαφιστούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» κτίρια στην περιοχή ανέρχονται σε 1.100, ενώ 5.500 είναι τα χαρακτηρισμένα κίτρινα κτίρια. Δέκα μήνες μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, 200 περίπου φάκελοι είχαν υποβληθεί μέχρι και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, Γιώργο Ταβερναράκη, σε 90 περιπτώσεις υπάρχει πιστοποίηση βλαβών από μηχανικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε αυτοψία. 

    Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από έναν μήνα παύσης, ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτιρίων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μιώνα Πεδιάδας έχουν εκδοθεί 350 πρωτόκολλα κατεδάφισης κτιρίων, σε σύνολο 1.100 περιπτώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News