Κρήτη: Οι μεταποιητές δεσμεύτηκαν στους σταφιδοπαραγωγούς - «Κάντε σταφίδα, θα την πάρουμε όλη»

Κρήτη
Κρήτη: Οι μεταποιητές δεσμεύτηκαν στους σταφιδοπαραγωγούς - «Κάντε σταφίδα, θα την πάρουμε όλη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπρόσωποι των μεταποιητών δεσμεύτηκαν ότι τα εργοστάσιά τους θα απορροφήσουν όλη την ποσότητα σταφίδας που θα παραχθεί, αφού τόνισαν πως ήδη εκδηλώνεται μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον - Πόσο πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα

Τη δέσμευση ότι θα στηρίξουν φέτος τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης, με στόχο την παραγωγή καλής ποιότητας σταφίδας, ανέλαβαν την Πέμπτη 21 Ιουλίου, ενώπιον το αντιπροέδρου της «Ένωσις Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης Α.Ε.», Μύρωνα Χιλετζάκη, οι τέσσερις εκπρόσωποι των μεταποιητών σταφίδας του νησιού. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν επίσης ότι τα εργοστάσιά τους θα απορροφήσουν όλη την ποσότητα που θα παραχθεί, αφού τόνισαν πως ήδη εκδηλώνεται για το πάλαι ποτέ χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.

«Κάντε σταφίδα»... Το ακούμε εδώ και πολλά χρόνια... Τόσο από την ΚΣΟΣ, που πλέον είναι «Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε.», όσο και από τους ιδιώτες. Το ερώτημα όμως είναι... «αξίζει τον κόπο;». Αυτό το μόνιμο ερώτημα απασχολούσε πάντα και εξακολουθεί να απασχολεί τους σταφιδοπαραγωγούς, που σε «προβληματικές» χρονιές περιμένουν να πληρωθούν για μήνες από την ΚΣΟΣ, η οποία, βέβαια, παραδοσιακά μπαίνει μπροστά και στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Τι είπαν στη σύσκεψη

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στα γραφεία της ΕΑΣΗ, έγινε η σύσκεψη παρουσία του προέδρου της ΚΣΟΣ Γιώργου Ξυλούρη, του εκπροσώπου της «Εξαγωγικής Ένωσης Σουλτανίνας ΕΠΕ» Γιάννη Περδικογιάννη, του ιδιοκτήτη της “SUNTOS Α.Ε.” Κωνσταντίνου Τοσκούδη και του Αλέξανδρου Μελισσείδη, ως εκπροσώπου της εταιρείας «ΑΛΕΞ. Ι. Μελισσείδης και ΣΙΑ Α.Ε.».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η σύσκεψη είχε θέμα την νέα εσοδεία για τη σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης. «Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν από κοινού για την ανάγκη στήριξης του κρητικού παραγωγού και του προϊόντος, με στόχο να παραχθεί καλής ποιότητας σταφίδα και όλη η ποσότητα που θα παραχθεί να απορροφηθεί από τα τοπικά εργοστάσια επεξεργασίας λόγω του μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, συμφώνησαν ότι θα ανακοινωθούν περί το τέλος Αυγούστου», όπως καταλήγει σχετικά το κείμενο της ανακοίνωσης.

Η περυσινή σταφίδα

Στο μεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Κρήτης, και ιδιαίτερα του Ηρακλείου, που μετά τις «χρυσές» δεκαετίες για την «ξανθιά γόησσα», όπως αποκαλούταν, την βλέπουν να σαπίζει μέσα στις αποθήκες της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ).

Η εικόνα των 250 και πλέον τόνων να γεμίζουν αράχνες σοκάρει, ενώ η όποια απάντηση εκκρεμεί στο πεδίο της αποζημίωσης για τη ζημιά από το 2020, που έμειναν τόνοι αδιάθετοι, δεν καλύπτει ούτε τη φετινή χρονιά, που αναμένεται να είναι από τις χειρότερες, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν καν κίνητρο να παράγουν σταφίδα. Σοβαρές και ουσιαστικές πολιτικές από την κυβέρνηση και το υπουργείο ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης, που σχολίασε στην «ΚΡΗΤΗ TV» με δεικτικό τρόπο ότι εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης και αποζημίωσης έμεινε μόνο η σταφίδα της Κρήτης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους πολιτικούς του νησιού.

Κρίσιμο σημείο της κατηφόρας που έχει πάρει το προϊόν, που «βυθίστηκε» στην κυριολεξία κατά τα χρόνια της πανδημίας, ήταν η απόφαση για τα χρήματα που θα διατίθεντο για πρόγραμμα αναμπέλωσης, και που ουσιαστικά κατέληξαν σε άλλες καλλιέργειες, με τον πρόεδρο της ΚΣΟΣ να επιρρίπτει ευθύνες και σε πολιτικούς.

«Ο κόσμος είναι προβληματισμένος»

Ωστόσο, πράγματι χρειάζονται γερά κίνητρα για να ξανακάνει σταφίδα ο κόσμος και να αρχίσει μια σταδιακή ανάκαμψη στο προϊόν. «Τα περισσότερα σουλτανιά έχουν εγκαταλειφθεί», σύμφωνα με όσα είχε τονίσει πρόσφατα στη «ΝΚ» ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής Ναπολέων Λουκαδάκης. «Η ΚΣΟΣ έχει απλήρωτες σταφίδες από το 2019 εξαιτίας των κυβερνώντων. Οι ιδιώτες δε χρωστούν, αλλά έχουν κι εκείνοι στις εγκαταστάσεις τους απούλητη σταφίδα. Δηλαδή, ενώ υπάρχει το αίτημα της απόσυρσης της σουλτανίνας, το υπουργείο δεν το αποδέχτηκε, αλλά το έκανε μόνο για την κορινθιακή!».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαδάκης μας έλεγε χαρακτηριστικά: «Η μονοκαλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Είναι επικίνδυνη για το νησί μας. Και φταίνε όλοι για το πρόβλημα αυτό. Και το υπουργείο και οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνδικαλιστές. Διότι, δεν έπρεπε να αφήσουμε τα αμπέλια. Πάντως, βλέπω αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των αμπελουργών, αλλά μόνο για τα οινοστάφυλα».

Πόσο πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα

Πέρυσι η ΚΣΟΣ ανακοίνωσε τις ακόλουθες τιμές, ως τις καλύτερες που θα μπορούσε να προσφέρει, με βάση και τις συγκυρίες που υπήρχαν, αφού είχε προηγηθεί το λοκντάουν και είχαν συσσωρευτεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά - καραντίνας - αποθέματα στις αποθήκες της:

  • Τύπος Νο1: 1,70 ευρώ το κιλό.
  • Τύπος Νο2: 1,50 ευρώ το κιλό.
  • Τύπος Νο4: 1,30 ευρώ το κιλό.
  • Τύπος Νο5: 1 ευρώ το κιλό.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News