Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στον ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας

Σε «αναμμένα κάρβουνα» για το μέλλον τους δεκάδες εργαζόμενοι, μετά τη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τον Φορέα και τον διατηρεί κατά παρέκκλιση ως το 2028, ως δημοτική Α.Ε. - Το θέμα ήρθε και στη Βουλή

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται δεκάδες εργαζόμενοι στον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, ο οποίος μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης καταργείται από Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων (στην Κρήτη θα λειτουργούν πλέον δύο μόνο φορείς, η ΔΕΔΙΣΑ για τον νομό Χανίων και ο ΕΣΔΑΚ για το υπόλοιπο νησί) και διατηρείται απλώς κατά παρέκκλιση, έως το 2028, ως δημοτική ανώνυμη εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει έργα υποδομών.

Σε συνάντηση που είχαν με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Βαρδάκη, οι εργαζόμενοι «ύψωσαν» φωνή αγωνίας για το εργασιακό τους μέλλον, με το δεδομένο - όπως εξήγησαν - ότι μεταβάλλεται πλέον το εργασιακό τους αντικείμενο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν αρχικά, βάσει προσόντων και γνώσεων.

Οι ίδιοι απέστειλαν μάλιστα και επιστολή διαμαρτυρίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την οποία ζητούν το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ να έχει την επιλογή της μεταφοράς του στον ΕΣΔΑΚ ή στους Δήμους Χερσονήσου και Μίνωας Πεδιάδος ή την παραμονή του στη νέα ανώνυμη εταιρεία.

Το θέμα ήρθε και στη Βουλή, καθώς ο Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσε άμεσα κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητώντας απαντήσεις, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για εργασιακή διασφάλιση των εργαζομένων του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Η συνάντηση με τον Σ. Βαρδάκη

Συνάντηση με αντιπροσωπία των εργαζομένων του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του Νόμου 4954/22, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης. Όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι τον κ. Βαρδάκη, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου οδηγεί τον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ουσιαστικά σε κατάργηση με τη μορφή που λειτουργεί μέχρι σήμερα, καθώς μετατρέπεται σε μια ανώνυμη εταιρεία, χωρίς αντικείμενο τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Επιπρόσθετα, με τον συγκεκριμένο νόμο, ακυρώνεται η συγχώνευση με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Στον Νόμο 4954/22 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το υπάρχον προσωπικό, που σημειωτέον έχει προσληφθεί και έχει καταρτιστεί ως εξειδικευμένο στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Οι εργαζόμενοι είτε έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ για τις συγκεκριμένες θέσεις στον ΦΟΔΣΑ (προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου, προκήρυξη 3Κ/2018, προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, με παράταση, με δικαστική απόφαση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προκήρυξη προσωπικού ορισμένου χρόνου ΑμεΑ), είτε με άλλες μορφές συμβάσεων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και ο σκοπός του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας. Να σημειωθεί ότι σε άλλες νησιωτικές περιφέρειες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπάρχει πρόβλεψη τόσο για τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ως Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, όσο και για τη μεταφορά του «υφιστάμενου προσωπικού τής προϋπάρχουσας εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων στον νέο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας». Ο κ. Βαρδάκης, μετά από την ενημέρωση των εργαζομένων, δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητώντας απαντήσεις, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για εργασιακή διασφάλιση των εργαζομένων του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Τι ζητούν - Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων

«Σύμφωνα με τον Νόμο υπ’ αριθμόν 4954/9-7-2022 και συγκεκριμένα με το άρθρο 35, καταργείται ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ με τη μορφή που υπάρχει σήμερα και μετατρέπεται σε μια απλή Ανώνυμη Εταιρεία χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, καθώς ο εν λόγω νόμος ακυρώνει τη διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (υπ’ αριθμ. 1391/18.6.2019) περί συγχώνευσής του στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), χωρίς να γίνεται μνεία για το υπάρχον προσωπικό.

Η νέα μορφή εταιρείας που θα δημιουργηθεί δε θα έχει αρμοδιότητες και αντικείμενο τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, καθώς μοναδικός Φορέας Διαχείρισης θα είναι πλέον ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) για τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου. Στο άρθρο 35 που αφορά τη μετατροπή του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας σε απλή εταιρεία του Δήμου, παραμένει ασαφές το κομμάτι που αφορά το προσωπικό της.

Το προσωπικό που έχει προσληφθεί και έχει καταρτιστεί ως εξειδικευμένο στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων θα βρεθεί πιθανόν να εργάζεται σε μια Α.Ε. του Δήμου χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο και σίγουρα όχι στο αντικείμενο που έχει εξειδικευτεί όλα αυτά τα χρόνια και είχε προσληφθεί γι’ αυτόν τον σκοπό», αναφέρεται στην επιστολή των εργαζομένων, που καταλήγει:

«Το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας - που διαθέτει αποδεδειγμένα εμπειρία ετών σε εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων - ζητά να έχει την επιλογή της μεταφοράς του στον ΕΣΔΑΚ ή στους Δήμους Χερσονήσου και Μίνωας Πεδιάδος ή την παραμονή του στη νέα ανώνυμη εταιρεία, καθώς μεταβάλλεται το εργασιακό του αντικείμενο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο προσλήφθηκε αρχικά, βάσει προσόντων και γνώσεων, με όλες τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, καθώς έτσι δημιουργείται ανασφάλεια για τη μελλοντική του εργασιακή υπόσταση και εξέλιξη».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Καμία πρόβλεψη εκ μέρους της Κυβέρνησης για την τύχη του προσωπικού του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την τύχη που θα έχει το προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ», δεδομένης και της κατάργησης του φορέα υπό την μορφή που έχει σήμερα, προχώρησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κρήτης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Ειδικότερα, με τον Ν. 4954/2022 (άρθρο 35) ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΕ ΟΤΑ, μετατρέπεται σε μια απλή Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς αντικείμενο την διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, καθώς προβλέπεται η ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (υπ’ αριθμ. 1391/18-06-2019) περί συγχώνευσής του στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.).

Μέσα σε όλα αυτά δεν γίνεται μνεία για το υπάρχον προσωπικό, που σημειωτέον έχει προσληφθεί και έχει καταρτιστεί ως εξειδικευμένο στον σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση στερεών αποβλήτων. Οι εργαζόμενοι είτε έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ για τις συγκεκριμένες θέσεις στο ΦΟ.Δ.Σ.Α. (προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου, προκήρυξη 3Κ/2018, προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, με παράταση, με δικαστική απόφαση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προκήρυξη προσωπικού ορισμένου χρόνου ΑμΕΑ), είτε με άλλες μορφές συμβάσεων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και ο σκοπός του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΕ ΟΤΑ.

Το παράδοξο είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για το υφιστάμενο προσωπικό, πολλών νησιωτικών περιοχών, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως του Νοτίου Αιγαίου και των Ιόνιων νήσων, αλλά και της νησιωτικής περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την σύσταση Ειδικών Περιφερειακών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και την μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού των προϋπαρχουσών εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων, στους νέους φορείς, με την ίδια σχέση εργασίας.

«Το προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ διαθέτει αποδεδειγμένα εμπειρία ετών σε εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ωστόσο τίθεται θέμα μεταβολής του εργασιακού αντικειμένου του προσωπικού του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο προσλήφθηκε αρχικά. Επιπλέον, είναι απαράδεκτο, οι νέες συνθήκες δημιουργούν στους εργαζόμενους, ανασφάλεια για την μελλοντική τους εργασιακή υπόσταση και εξέλιξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς, για ποιους λόγους δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΕ ΟΤΑ, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση να δώσουν στο προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ την επιλογή της μεταφοράς του στον ΕΣΔΑΚ ή στους Δήμους Χερσονήσου/Μινώα Πεδιάδος ή την παραμονή του στην νέα ανώνυμη εταιρεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια