Αρκαλοχώρι: Δεκάδες σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: Δεκάδες σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχουν καταγραφεί 52 μετασεισμικές δονήσεις

Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό των 4.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουλίου, στο Αρκαλοχώρι.

Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχουν καταγραφεί 52 μετασεισμικές δονήσεις, με τις πιο ισχυρές να είναι 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10,4 χιλιομέτρων και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Λίγο νωρίτερα είχε καταγραφεί σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 11,9 χιλιόμετρα και επίκεντρο 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τη σεισμική δόνηση των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έκανε λόγο για μια φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι απότοκο του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι.

Όπως παρατήρησε ο καθηγητής, οι σεισμοί που με έντονη συχνότητα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, έχουν ως χώρο εκδήλωσης το βόρειο τμήμα του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται τη βεβαιότητα, αναφορικά με τον μετασεισμικό χαρακτήρα τους.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι οι ερχόμενοι μετασεισμοί δεν θα ξεπεράσουν τα 4,5 Ρίχτερ σημειώνοντας ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, μέχρι να εκτονωθεί πλήρως το ρήγμα και να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, ένα μόλις λεπτό μετά τις 12 το μεσημέρι, σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, ισχυρό σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, με την δόνηση να γίνεται εξαιρετικά αισθητή και στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου με εστιακό βάθος 13,6 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, στις 11:20 το πρωί νέα δόνηση 3,4 Ρίχτερ κατεγράφη στο Αρκαλοχώρι με την προκαταρκτική λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, να μεταφέρει ότι ο σεισμός είχε   εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Τα ξημερώματα της Τετάρτη 20 Ιουλίου άλλος ένας σεισμός εντάσεως 3,3 Ρίχτερ αυτή την φορά ταρακούνησε το Αρκαλοχώρι με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να εκτιμά το εστιακό βάθος στα 10,6 χιλιόμετρα, τοποθετώντας το επίκεντρο στα 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Αρκαλοχωρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News