Καρτερός: Η αρχή του τέλους για παραπήγματα και τροχόσπιτα - Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Καρτερός: Η αρχή του τέλους για παραπήγματα και τροχόσπιτα - Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη φάση κατεδάφισης θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και αφορά περίπου 65 σημεία, ενώ η δεύτερη φάση θα συμπεριλάβει περίπου 150 κατασκευές και τροχόσπιτα - «Δεν μας άφησαν το περιθώριο να μαζέψουμε τα πράγματά μας σαν άνθρωποι» δηλώνουν οι κάτοικοι

Συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλιου, οι εργασίες κατεδάφισης των κατασκευών στον Καρτερό, με τους κατοίκους να επιχειρούν όπως όπως να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να σχεδιάσουν ένα νέο μέλλον.

Μία ολόκληρη ζωή περνά μπροστά από τα μάτια τους

Αδύναμοι να κάνουν οποιαδήποτε σκέψη για ένα νέο σπιτικό, οι κάτοικοι μέχρι την τελευταία στιγμή επιχείρησαν να ζητήσουν βοήθεια από το δήμο με παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο, χθες Τρίτη 19 Ιουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι στο χώρο αυτό είχαν πάει μετά από υπόδειξη του εισαγγελέα και πάντως σε γνώση των δημοτικών αρχών, πλην όμως τα μηχανήματα που έπιασαν δουλειά, δεν αφήνουν περιθώρια, καθώς η πρώτη φάση των κατεδαφίσεων θα έχει ο0λοκληρωθεί το πολύ σε ένα μήνα και αμέσως μετά εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί και η δεύτερη φάση που θα κατεδαφιστούν και οι υπόλοιπες κατασκευές.

Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα (18/7) με την απομάκρυνση περιφράξεων και παράπλευρών κατασκευών. Σήμερα όμως στις εργασίες μπήκαν και οι μπουλντόζες, οι οποίες άρχισαν να ρίχνουν τις κατασκευές που είχαν στήσει για να στεγάσουν τις ζωές τους οι εδώ και χρόνια κάτοικοι της έκτασης.

Με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους νεότεροι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι, προσπαθούν να βρουν μια λύση για τις ζωές τους αφού πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι τα τροχόσπιτα και οι πρόχειρες κατασκευές ήταν επί χρόνια η μόνιμη κατοικία τους.

Σύμφωνα με τον μηχανικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η πρώτη φάση των κατεδαφίσεων που σχετίζεται με την απόφαση του 2012 και περιλαμβάνει τις τρεις πρώτες σειρές κατασκευών, θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα περίπου μήνα. Πρόκειται για 65 περίπου διαφορετικές κατασκευές που θα κατεδαφιστούν, πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα πέσουν ή θα απομακρυνθεί το σύνολο των κατασκευών.

Το πρωί της Δευτέρας 18 Ιουλίου, στο σημείο βρέθηκε εργολάβος και η ΕΛΑΣ και ξεκίνησε η απομάκρυνση των περιφράξεων και των μη κατοικήσιμων οικημάτων, ενώ ζητήθηκε διορία 24ωρών για τα τροχόσπιτα.

https://www.youtube.com/watch?v=QoHbwo3aFMg?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

«Δεν μας άφησαν το περιθώριο να μαζέψουμε τα πράγματά μας σαν άνθρωποι»

Κάτοικος της περιοχής μιλά στο neakriti.gr για την διαδικασία κατεδάφισης που έχει ξεκινήσει στον Καρτερό από την αρχή την εβδομάδας. «Εδώ είμαι πάνω από 15 χρόνια, ήμασταν στην παραλία, ήρθαν τότε ο εισαγγελέας και οι δήμοι και μας τοποθέτησαν εδώ με την προϋπόθεση ότι κάποια στιγμή θα κατασκευάζονταν κάμπινγκ για να μπούμε, όμως δεν υλοποιήθηκε τίποτα από όλα αυτά», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας «Δεν μας άφησαν το περιθώριο να μαζέψουμε τα πράγματά μας σαν άνθρωποι, αυτές είναι οι περιουσίες μας. Δεν έχουμε κάπου να πάμε και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και να μας δώσουν λίγο χρόνο να φύγουμε».

Ο μηχανικός Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Κώστας Πετράκης έσπευσε να υποστηρίξει πως η διαδικασία ξεκίνησε ομαλά, ενώ όπως είπε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθεί η μεταφορά των οικημάτων στην περιοχή του Καρτερού. «Αρχικά, θα κατεδαφιστούν οι παράπλευρες κατασκευές των οικημάτων που μπορούν να μεταφερθούν, δηλαδή τα τροχόσπιτα, και αργότερα θα γίνουν οι κατεδαφίσεις των μόνιμων κατασκευών», ανέφερε.

Μια γυναίκα που μένει στην περιοχή του Καρτερού με κλάματα έσπευσε να υποστηρίξει πως είναι άδικο να χάσει τα δύο δωμάτια που έχει κάνει. Η ίδια μένει στην περιοχή 18 ολόκληρα χρόνια. Ο άνδρας της είναι νεκρός και, όπως υπογράμμισε, δεν έχει την οικονομική άνεση να ενοικιάσει κάποιο διαμέρισμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εμφανώς δυσαρεστημένοι. Οι πρόχειρες κατασκευές αποτέλεσαν γι’ αυτούς για πολλά χρόνια το μόνιμο «άσυλο», και το μόνο που ζητούν είναι να πάρουν μια μικρή χρονική παράταση 24 ωρών ώστε να ληφθεί μια απόφαση που δε θα τους έβγαζε από τα σπίτια τους. Η απάντηση ωστόσο που δόθηκε σε αυτούς είναι πως η απομάκρυνση των πρόχειρων κατασκευών είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και εννέα ολόκληρα χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2013, και που άμεσα θα έπρεπε να εκτελεστεί.

Άνδρες που κατοικούν στην περιοχή του Καρτερού υποστήριξαν πως οι πρόχειρες αυτές κατασκευές αποτελούν γι’ αυτούς την κατοικία τους και πως με τη συγκεκριμένη απόφαση μένουν κυριολεκτικά στον δρόμο. Ταυτόχρονα, καλούν τον Δήμο Ηρακλείου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε την επόμενη μέρα να βάλουν «ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους. Οι ίδιοι με έντονο ύφος υποστήριξαν πως δεν ξέρουν πού να πάνε.

Στο σημείο του Καρτερού, όπου ξεκίνησαν οι διαδικασίες απομάκρυνσης των τροχόσπιτων, ήταν διακριτική η παρουσία της αστυνομίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες από περιφράξεις και παράπλευρες κατασκευές που μετακινούνται και δε χρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε ένα χρονικό διάστημα σε όσους κατοικούν ακόμα σε αυτές τις πρόχειρες κατασκευές να απομακρύνουν τα πράγματά τους και να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι κατεδαφίσεις και των πιο σταθερών κατασκευών. «Στη θέση τους θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας από εμάς. Δεν πάμε ούτε με μπουλντόζες ούτε με μαχαίρια», ανέφερε ο μηχανικός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Κώστας Πετράκης. «Στην πρώτη φάση είναι περίπου 65 οικόπεδα όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Στη δεύτερη φάση, που είναι μετά τον Ιούλιο, οι κατασκευές θα είναι 150, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομίας», είπε ο κ. Πετράκης.

https://www.youtube.com/watch?v=cdp9us-3lU4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Οι διαμένοντες στα τροχόσπιτα - Διαμαρτυρία στη Λότζια για «γκέτο»

«Ήρθε ο κ. Αυγενάκης και έφτιαξε ένα γκέτο εκεί. Με συρματοπλέγματα. Δεν είμαστε καταπατητές. Εγκατασταθήκαμε στο ακίνητο αυτό γιατί είχαμε υποσχέσεις ότι θα γίνει ένα οργανωμένο κάμπινγκ. Έχουμε δεχτεί άδικη λάσπη. Εμείς αύριο βάζουμε τους δικηγόρους μας και ξεκινάμε να ψάχνουμε τα “πράγματα”».

Παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση, με ευθείες βολές στο πρόσωπο του υφυπουργού Αθλητισμού, έκανε χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, εκ μέρους των ανθρώπων που διαμένουν στα τροχόσπιτα και στα πρόχειρα καταλύματα στον Καρτερό, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βασίλης Χατζηλουκάς.

Στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σε πολύ ειρηνικό κλίμα, ο κ. Χατζηλουκάς, επικεφαλής της αντιπροσωπίας από τον Καρτερό, τόνισε τα εξής στην τοποθέτηση που έκανε:

«Εκεί πέρα στον Καρτερό πηγαίναμε από το 1986. Ήμασταν αρχικά στην άμμο. Μας έβγαλαν από την άμμο για να καθαρίσουν, και ο τότε εισαγγελέας ο κ. Μαρκάκης μάς έδωσε το οικόπεδο στο οποίο εγκατασταθήκαμε, που ήταν του Δημοσίου, και μας υποσχέθηκε ότι θα γινόταν ένα οργανωμένο κάμπινγκ.

Ο καθένας από εμάς για να προφυλαχθεί από τον ήλιο και τη βροχή έφτιαξε κάτι πρόχειρο για να μπει από κάτω. Μιλάμε για ξύλινες κατασκευές που ξηλώνονται αμέσως. Εμένα η δική μου στέγη είναι 20 τ.μ. και μέσα σε μία ώρα μπορεί να ξηλωθεί.

Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε να σταματήσουν να μας κατηγορούν. Θέλω να βγει κάποιος υπεύθυνος και να πει ότι δεν είμαστε καταπατητές.

Εδώ μαθαίνουμε και νέα πράγματα. Μαθαίνουμε ότι είχε γίνει μελέτη για το κάμπινγκ. Η μελέτη βρέθηκε σε ένα γραφείο που πήγαμε τις προάλλες στον αντιδήμαρχο, τον κ. Βασιλάκη.

Το οικόπεδο ήρθε στα χέρια του Δήμου επειδή προφανώς είχε χαρακτηριστεί ως κάμπινγκ.

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Ήρθαν σήμερα (σ.σ. χθες) οι μπουλντόζες και άρχισαν να γκρεμίζουν. Πού θα πάει ο κόσμος; Δεν έχει αλλού να πάει.

Κοπέλες με την κρίση ήρθαν στην περιοχή γιατί δεν είχαν πού να μείνουν και τις φιλοξενούσαμε στα τροχόσπιτα. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε εκεί... Ιδίως τώρα που μάθαμε ότι το οικόπεδο ανήκε κατά ένα μέρος στον Σύλλογό μας. Ήρθε ο υφυπουργός, κ. Αυγενάκης, και έφτιαξε ένα γκέτο εκεί. Με συρματοπλέγματα. Σαν ένα γκέτο των Γερμανών. Δε θα το αφήσουμε έτσι.

Αύριο βάζουμε τους δικηγόρους μας και ξεκινάμε να ψάχνουμε τα “πράγματα”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News