Ηράκλειο: Μηνύσεις για το νερό - Αντιμέτωπη η ΔΕΥΑΗ με διψασμένους κατοίκους

Κρήτη
Ηράκλειο: Μηνύσεις για το νερό - Αντιμέτωπη η ΔΕΥΑΗ με διψασμένους κατοίκους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τη λειψυδρία στον κάμπο Αγίου Σίλα - Προσφυγή στη Δικαιοσύνη και από κατοίκους συνοικίας της πόλης του Ηρακλείου

Αντιμέτωπη με την οργή διψασμένων κατοίκων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα υδροδότησης της περιοχής τους, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ), αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΚ» καλείται να δώσει απαντήσεις σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που οι κάτοικοι ακολούθησαν τη νομική οδό στον Άγιο Σίλα και συνοικία εντός πόλεως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτιάσεις κατοίκων συνοικίας της πόλεως του Ηρακλείου πλησίον της λεωφόρου Κνωσού, που έφτασαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου μέσω της ενδεδειγμένης οδού, ήδη διερευνώνται και λαμβάνονται καταθέσεις και στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας αναφορικά με την υδροδότηση της περιοχής τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μήνυση από νοτιοανατολική συνοικία της πόλεως του Ηρακλείου, όπου συχνά-πυκνά και σχεδόν ολοχρονίς καταγράφονται προβλήματα με το νερό ή αναφέρονται αυτά ως παράπονα από τους κατοίκους στα Μέσα Ενημέρωσης. Η διερεύνηση για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται, την ώρα που πριν από λίγες ημέρες μια άλλη περίπτωση προβλήματος υδροδότησης έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά από μερίδα κατοίκων του Αγίου Σίλα, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της έλλειψης επάρκειας νερού στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου και, παρά τις οχλήσεις Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκων μεμονωμένα, η ΔΕΥΑΗ δεν έχει προβεί στον κατάλληλο έλεγχο για τυχόν απώλειες νερού από τη γεώτρηση στο Καρνάρι που τροφοδοτεί την περιοχή μαζί με τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων.

Από τα τέλη Ιουνίου ως και πριν από λίγες ημέρες η περιοχή του Αγίου Σίλα αντιμετώπισε τον εφιάλτη της έλλειψης νερού, το οποίο για κάποιες μέρες δεν έτρεχε ούτε ως... σταγόνες από τη βρύση! Άλλες φορές έτρεχε «σαν κλωστή», όπως λένε οι κάτοικοι, και κάποιες άλλες χρειάστηκε, αφού το ζήτησε η περιοχή, να πάει η ΔΕΥΑΗ νερό με βυτιοφόρα για να γεμίσει η κεντρική δεξαμενή στο σχολείο, όπως λένε οι κάτοικοι, προκειμένου να γίνει διανομή σε σπίτια. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργή ξεχείλισε στην περιοχή, αφού όχι μόνο δεν έχουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού, αλλά καλούνται με βάση τη νέα τιμολόγηση να πληρώσουν ακριβότερο λογαριασμό.

Η υπόθεση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης του νερού στον Άγιο Σίλα δεν είναι φετινό φαινόμενο. Είναι κάθε χρόνο και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΔΕΥΑΗ που είναι υποχρεωμένη για την υδροδότηση της περιοχής καλείται επίσης κάθε χρόνο για έλεγχο των δικτύων και της γεώτρησης από την Τοπική Κοινότητα. Η υδροδότηση του Αγίου Σίλα γίνεται από μια γεώτρηση στην περιοχή Καρνάρι, μεταξύ των δήμων Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων. Έτσι το νερό της γεώτρησης είναι λογικό ότι το μοιράζεται ο κάμπος του Αγίου Σίλα με τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων με ποσοστό για την κάθε πλευρά 50%. Οι ανάγκες των κατοίκων του Αγίου Σίλα όμως, όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν καλύπτονται από το νερό που τους αναλογεί, και φυσικά σε αυτό εδώ το σημείο είναι υποχρεωμένη η ΔΕΥΑΗ να βρει τη λύση! Μάλιστα, εκφράζονται και κάποιες αμφιβολίες για τις ποσότητες που τελικά φτάνουν από τη γεώτρηση στον Άγιο Σίλα, κι έτσι μερίδα κατοίκων της περιοχής ζητούν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα αίτια που προκαλείται η λειψυδρία και μάλιστα παρατεταμένη, όπως το εφιαλτικό 15νθήμερο, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, που έζησαν στην περιοχή τους.

Κάτοικοι του Αγίου Σίλα αμφιβάλλουν πλέον - και για αυτό ζητούν να διερευνηθεί το όλο θέμα - αν τελικά οι ποσότητες νερού που δικαιούνται με βάση τη συμφωνία των δύο Δήμων φτάνουν στη δεξαμενή του σχολείου, από όπου γίνεται η διανομή στον Άγιο Σίλα, που αριθμεί 600 άτομα, και σε όλο τον κάμπο που φτάνουν τους 1.300 κατοίκους. Ευθύνεται η ΔΕΥΑΗ; Ευθύνεται το γεγονός ότι το νερό ύδρευσης χρησιμοποιείται για άρδευση, άλλοτε νομίμως και άλλοτε ίσως όχι; Μήπως οφείλεται στον τρόπο διαχείρισης ή μήπως δεν εξασφαλίζονται οι ποσότητες που έχει ανάγκη η περιοχή; Αυτά και μερικά άλλα είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν την περιοχή, και το πρόβλημα καλείται να λύσει η Δικαιοσύνη αναζητώντας την αιτία του κακού και αποδίδοντας ευθύνες, αν φυσικά υπάρχουν, προς όποια κατεύθυνση.

Σε αναφορά του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 6 Ιουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» Γρ. Μακαρώνας είχε περιγράψει την κατάσταση ως τραγική, λέγοντας ότι οι περιοχές έχουν να δουν τρεχούμενο νερό για δύο εβδομάδες, αναφέροντας βάνες που ανοιγοκλείνουν (όπως περιγράφεται σε έγγραφο της ΔΕΥΑΗ που φέρνει σήμερα στο φως η ΝΚ) και προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης ήταν ήδη ενήμερος, αλλά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε ότι δεν είχε ακούσει το παραμικρό.

Αλληλογραφία που «δείχνει» το πρόβλημα - Κλείνει η βάνα, πάει ψηλά το νερό... ανοίγει η βάνα, πάει χαμηλά

Μάλιστα, προσφάτως, υπήρξε και ανταλλαγή κάποιων επιστολών μεταξύ Τοπικού Συμβουλίου και ΔΕΥΑΗ, αφού απεστάλη και επιστολή στον ίδιο τον δήμαρχο Ηρακλείου από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας. Στην επιστολή αυτή το Τοπικό Συμβούλιο καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση και την τελική λύση του προβλήματος της απουσίας νερού ύδρευσης στον Άγιο Σίλα, ζητώντας να πραγματοποιηθεί έλεγχος από τη ΔΕΥΑΗ στον αγωγό και τη γεώτρηση στο Καρνάρι τής ποσότητας του νερού που καταλήγει στη δεξαμενή. Ζητείται ακόμη να γίνει καθαρισμός και απολύμανση της δεξαμενής, καθαρισμός των φίλτρων της γεώτρησης, γιατί λόγω λάσπης ίσως δεν εισρέουν οι ποσότητες που απαιτούνται, και να εκπονηθεί μελέτη δικτύου για τη διάνοιξη νέας γεώτρησης, ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια.

Η ΔΕΥΑΗ απάντησε την ίδια ημέρα, στις 7/7/2022, στο έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας, αναφέροντας ότι η γεώτρηση Καρνάρι λειτουργεί κανονικά και πως η ποσότητα που αναλογεί στον οικισμό Αγίου Σίλα υπερκαλύπτει τις υδρευτικές ανάγκες, ότι «αυτή την εβδομάδα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης χωρίς να γίνεται διανομή» (δηλαδή τι είχε συμβεί ακριβώς την προηγούμενη;), ενώ δεσμεύτηκε για την τοποθέτηση υδρόμετρου στην είσοδο της δεξαμενής της περιοχής που ίσως βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν παράνομων συνδέσεων. Το ερώτημα είναι, βέβαια, ότι διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά με τη γεώτρηση αυθημερόν. Δηλαδή την ίδια μέρα έγινε αίτημα, έλεγχος και απάντηση; Την επόμενη ημέρα, στις 8 Ιουλίου, άλλο έγγραφο της ΔΕΥΑΗ αναφέρεται σε νέο πρόβλημα υδροδότησης, με αποτέλεσμα τη μια μέρα να κλείσει η βάνα για να πάρουν οι υψηλές περιοχές νερό και την επομένη να ανοίξει για να υδροδοτηθούν και χαμηλά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News