Τροχαία στην Κρήτη: Πίσω μόνο από την... Αττική στις παραβάσεις - Πού αποδίδουν πολίτες το φαινόμενο

Κρήτη
Τροχαία στην Κρήτη: Πίσω μόνο από την... Αττική στις παραβάσεις - Πού αποδίδουν πολίτες το φαινόμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Πολιτικό Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνο Παττακό, «εφόσον ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών επαρκούσε για τις ανάγκες της πόλης του Ηρακλείου και τις απαιτήσεις με ελέγχους σε ολόκληρο τον Δήμο, οι παραβάσεις θα ήταν ακόμα περισσότερες»

Σε παραβάτες κατ’ εξακολούθηση κατατάσσουν τους Κρητικούς τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα, σε επίπεδο χώρας καταγράφηκαν 108.445 τροχονομικοί έλεγχοι και 23.372 παραβάσεις το διάστημα από 10 έως 16 Ιουλίου 2022. Το 72% των παραβάσεων αφορούσαν σε παράνομη στάθμευση, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Η Κρήτη με 2.659 παραβάσεις βρίσκεται πίσω μόνο από την… Αττική, με σαφώς μικρότερο πληθυσμό.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

  • 4.559 στην Αττική,
  • 2.659 στην Κρήτη,
  • 2.325 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 2.055 στη Θεσσαλία,
  • 2.031 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 1.668 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 1.444 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 1.285 στην Πελοπόννησο,
  • 1.273 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 1.173 στην Ήπειρο,
  • 932 στα Ιόνια Νησιά,
  • 865 στη Θεσσαλονίκη,
  • 618 στο Βόρειο Αιγαίο και
  • 485 στη Δυτική Μακεδονία.

Το παράνομο παρκάρισμα, η υπερβολική ταχύτητα και η μη χρήση προστατευτικού  κράνους αφορούν τα περισσότερα  πρόστιμα που βεβαιώθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα των 7 ημερών. Στην κουλτούρα και την παιδεία του κρητικού οδηγού αποδίδουν οι πολίτες την υψηλή θέση που λαμβάνει το νησί στη λίστα των παραβάσεων που κάνουν λόγο για «καπετανισμούς».

Σύμφωνα με τον Πολιτικό Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνο Παττακό,  «στην πρώτη γραμμή των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας συνεχίσει να βρίσκεται το κυκλοφοριακό και η παράνομη στάθμευση. Επίσης, ο έλεγχος των ακάθαρτων οικοπέδων εντός κατοικημένων χώρων, που αποτελεί κίνδυνο για την πυροπροστασία, βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι γενικές καταγγελίες που αφορούν τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας περιλαμβάνουν επίσης τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων σε σχέση με την καθαριότητα, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και τα ζώα συντροφιάς.

Ρεκόρ παραβάσεων, αλλά και ρεκόρ καταγγελιών σημείωσε και το Ηράκλειο τους τελευταίους δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο, σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, τον Μάιο βεβαιώθηκαν 1.796 παραβάσεις και 383 καταγγελίες, ενώ τον Ιούνιο, 1.824 παραβάσεις και 433 καταγγελίες, σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, «εφόσον ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών επαρκούσε για τις ανάγκες της πόλης και τις απαιτήσεις με ελέγχους σε ολόκληρο τον Δήμο, οι παραβάσεις θα ήταν ακόμα περισσότερες».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη, κάλεσε και δημόσια την ώρα των δηλώσεων του, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Γεώργιο Λυμπινάκη, να φροντίσει άμεσα προκειμένου οι έλεγχοι της αστυνομίας στους δρόμους της Κρήτης για όλες τις επικίνδυνες παραβάσεις που συντείνουν στην τέλεση τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, όπως η υψηλή ταχύτητα και η κατανάλωση του αλκοόλ, να αυξηθούν κατά 50%.

Ο ίδιος θεώρησε αδιανόητο να χάνονται σε τέτοιο βαθμό ανθρώπινες ζωές στους δρόμους του νησιού και έστειλε μήνυμα ίδιος προς τους νέους ανθρώπους, να μην συνδυάζουν ποτέ το αλκοόλ και την οδήγηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News