Ηράκλειο: 1.300 παραγωγοί δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους

Κρήτη
Ηράκλειο: 1.300 παραγωγοί δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κάθε ημέρα καθυστέρησης, έρχεται ποινή 1% επί του συνόλου των δικαιωμάτων τους

Τουλάχιστον 1.300 δικαιούχοι παραγωγοί της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου δεν είχαν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους μέχρι τις 15 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία, και τώρα, όσοι από αυτούς προσέρχονται για να κάνουν την ενεργοποίησή τους υφίστανται ποινή 1% επί του συνόλου των δικαιωμάτων τους για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τους 680.000 δικαιούχους σε ολόκληρη τη χώρα, ενεργοποίησαν οι 638.130. Από εδώ και πέρα, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ολοκληρώσει τους ελέγχους και όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται για να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής λίγο πριν το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς να έχουμε καθυστερήσεις και στην καταβολή των χρημάτων.

«Εμείς έχουμε αρχίσει και επικοινωνούμε με μηνύματα και τηλεφωνικά με τους παραγωγούς μας που δεν έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους. Πρέπει να γνωρίζουν πως, για κάθε μέρα που περνάει, θα έχουν 1% ποινή. Το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος του μήνα. Απλά θα έχουν την ποινή αυτή. Αν περάσει ο μήνας και δεν ενεργοποιήσουν έστω και με την ποινή, τότε χάνουν το δικαίωμα για φέτος, αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν του χρόνου. Και αν και του χρόνου δεν ενεργοποιήσουν, τότε θα χάσουν το δικαίωμά τους και τα χρήματά τους θα μεταφερθούν στο εθνικό απόθεμα», όπως δήλωσε στη «ΝΚ» χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος ανησυχεί για καθυστέρηση στις φετινές πληρωμές της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, αρκέστηκε απλά να ευχηθεί ότι «δε θα έχουμε αυτό το πρόβλημα. Ότι καθυστερήσαμε φέτος, καθυστερήσαμε. Αλλά από ’κει και πέρα, δεν μπορεί κανείς να ξέρει. Είναι θέμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»...

Στο μεταξύ, μέχρι τις 24 Ιουλίου θα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων.

Τροποποιήσεις μετά τους διασταυρωτικούς

Εξάλλου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνεται ένα χρονικό περιθώριο έως τις 18 Αυγούστου 2022 για τροποποιήσεις κατόπιν διασταυρωτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «στο πλαίσιο των διοικητικών μηχανογραφικών ελέγχων λειτουργεί σύστημα προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων».

Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στον/στη δικαιούχο εντός 26 ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης, δηλαδή έως την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022.

Ωστόσο, οι τροποποιήσεις κατόπιν των προκαταρκτικών ελέγχων «κοινοποιούνται από τους/τις δικαιούχους στην αρμόδια Αρχή το αργότερο εννέα ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία για την κοινοποίηση στον δικαιούχο των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών ελέγχων (9 Αυγούστου 2022), δηλαδή έως την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022».

Πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, για τη διαδικασία που γινόταν έως πέρυσι με τη διόρθωση βάσει των δεδομένων αποσφαλμάτωσης, μόνο που τώρα δεν υπάρχει αποσφαλμάτωση με τον τρόπο που αυτή διεξαγόταν και, επίσης, καμία χρονιά δε χρειαζόταν να φτάσει η ημερομηνία έως τις 18 Αυγούστου.

Η νέα ΚΑΠ... προσεχώς - Βάση... στην «πράσινη ανάπτυξη»

Τι γίνεται όμως με τις προετοιμασίες των αγροτικών φορέων και της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ που από του χρόνου θα έρθει πλέον στη ζωή των Ευρωπαίων αγροτών;

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τονίζει: «Είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Αυτό όμως που θεωρούμε εμείς ήδη ως δεδομένο είναι ότι θα δοθεί πάρα πολύ μεγάλη βάση στο κομμάτι που λέγεται “πράσινη ανάπτυξη”. Με λίγα λόγια, ο παραγωγός θα πρέπει να κάνει κάποιες περιβαλλοντικές δράσεις, για να πάρει την περιβόητη ενίσχυση που λέγεται “πρασίνισμα” και που σήμερα είναι το 50% της συνολικής ενίσχυσης. Αν αυτά δεν τα κάνει ο παραγωγός, δε θα μπορεί να πάρει το “πρασίνισμα”. Τώρα, αν και με τη νέα ΚΑΠ το “πρασίνισμα” θα παραμείνει στο 50%, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».

Τι γίνεται όμως με τους λεγόμενους “διακοσοπενηντάρηδες”; Δηλαδή όσους έχασαν τις επιδοτήσεις τους επειδή η ενιαία ενίσχυση (βασική συν “πρασίνισμα”) έπεσε κάτω των 250 ευρώ και όσους έχασαν τις επιδοτήσεις τους επειδή ενεργοποίησαν περιουσίες κάτω των 4 στρεμμάτων. Ο Μύρων Χιλετζάκης δηλώνει κατηγορηματικά: «Εμείς θέλουμε ο μικρός και ο πολυτεμαχισμένος κλήρος να προστατευτεί στη νέα ΚΑΠ. Γιατί στην απερχόμενη ΚΑΠ αυτός δεν προστατεύτηκε. Αντίθετα, χάθηκε. Και όσο χάνεται πάει σε τσιφλικάδες. Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να επιδοτούνται όλοι που καλλιεργούνε και όλοι που παράγουνε. Εμένα δε με ενδιαφέρει τι δουλειά κάνει κάποιος που παράγει. Αφού παράγει πρέπει να επιδοτείται. Έχει ξεκαθαριστεί ότι στην Ελλάδα παράγει ο ετεροεπαγγελματίας. Από τους 680.000 δικαιούχους, μόνο οι 120.000 δικαιούχοι επιδοτήσεων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», καταλήγει ο συνεταιριστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News