Ηράκλειο: Επί τάπητος η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην εσπερίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Κρήτη
Ηράκλειο: Επί τάπητος η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην εσπερίδα του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκεκριμένη εσπερίδα διοργανώθηκε με φόντο τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο εξαιτίας της υγειονομικής όσο και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η εσπερίδα που διοργάνωσε η Ομάδα Εργασίας Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και Εξωστρέφειας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα «Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προβλήματα, κοινωνία και προοπτικές - Κατάθεση προτάσεων για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την έξοδο από την κρίση». Η συγκεκριμένη εσπερίδα διοργανώθηκε με φόντο τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο εξαιτίας της υγειονομικής όσο και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με το ακροατήριο να είναι γεμάτο με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραγωγικούς φορείς και απλούς πολίτες που ήθελαν να αποκτήσουν μια εικόνα γύρω από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει υποστεί ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα. Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγκάστηκαν βάσει νόμου να βάλουν τα μαγαζιά τους σε καθεστώς λοκντάουν. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση δημιούργησε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο πληθωρισμός που γνωρίζει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εργασίας Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και Εξωστρέφειας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχθές το απόγευμα διοργάνωσε την εν λόγω εσπερίδα, όπου τον λόγο πήραν κυρίως εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, σε μια προσπάθεια να διαφωτιστεί η σημερινή κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αναζητηθούν οι προεκτάσεις των προβλημάτων τους.

Συντονιστής της εσπερίδας ήταν o Gian Andrea Paolo Garancini, ενώ παρόντες ήταν και οι βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης (αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.  Αρχικά τον λόγο πήρε ο συγγραφέας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Σκορίνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο παραγωγικό μοντέλο που παρουσιάζει η Ν.Δ., η οποία, όπως υποστήριξε, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές των ανεπτυγμένων χωρών που προσπαθούν να απειλήσουν τη συνοχή των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο έκανε σαφές πως «οι μεγάλοι “τρώνε” τους μικρούς», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί ένα παραγωγικό μοντέλο με χαμηλούς μισθούς, χαμηλό φορολογικό συντελεστή και με επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο όνομα των νόμων της παγκοσμιοποίησης. Αυτό γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, και απειλούνται οι αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν χαμηλότερους μισθούς και ακόμη χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς βρισκόμαστε εντελώς απέναντι», είπε ο κ. Σκορίνης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περίοδο παγκοσμιοποίησης έχουν χώρο και χρόνο να αναπτυχθούν. Μπορούν στην τέταρτη βιομηχανική ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας των προϊόντων να είναι «πρωταγωνίστριες». Ωστόσο ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης δίνει κίνητρα για συγχωνεύσεις αλλά για εξαγορές των μικρών από τους μεγάλους. Αντί να ενθαρρύνει δίκτυα και κοινοπραξίες, δίνει αέρα στο να μπορούν οι «μεγάλοι» να εξαγοράσουν τους «μικρούς».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η οικονομολόγος και μέλος ΣΤΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αριστέα Ξυλούρη, η οποία έκανε σαφές πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι σοβαρά αποσαρθρωμένο, ενώ την ίδια στιγμή διεμήνυσε πως ο πληθωρισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα με οικονομικές, πολιτικές προεκτάσεις.

«Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας είναι αδύναμο, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Και είναι πρόβλημα καθώς, ακόμη και εάν λαμβάνονται σωστές πολιτικές, στο τέλος δε θα υπάρχει κέρδος. Δυστυχώς, ο πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλός στο 12% και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυξάνεται γεωμετρικά η τιμή σε αγαθά και υπηρεσίες. Διαμορφώνεται ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η τεράστια οικονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ολιγωρία των κυβερνητικών, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αυξάνοντας ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τιμών των πρώτων υλών. Είμαστε μια εισαγωγική και όχι εξαγωγική χώρα. Αυτό δε συμφέρει το ισοζύγιο της Ελλάδας», είπε η κ. Ξυλούρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης διεμήνυσε «πως είναι σημαντικό να καταρτιστεί με όσο γίνεται πιο άρτιο τρόπο το εργασιακό προσωπικό. Και χρειάζεται αναβάθμιση και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες. Κίνητρα, ποιοτικές κατευθύνσεις και τρόπος διαχείρισης συμπεριφοράς μας από το περιβάλλον που κληρονομήσαμε είναι οι οδοδείκτες μας προς μια υγιή επιχειρηματικότητα». Ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα το οποίο θα αποτελεί μια διαρκή και μόνιμη απειλή για τα επόμενα χρόνια.

«Ο πληθωρισμός δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο από τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες κ.τ.λ. «Χτίστηκε» και κατατρώει την οικονομία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σχέση οικονομίας και αγορών. Δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην προσφορά και το ζήτημα είναι πως είναι ό,τι χειρότερο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Είναι ένας δομικός πληθωρισμός ο οποίος θα είναι εμφανής και στα επόμενα χρόνια. Εάν θέλουμε να δούμε το ζήτημα της προοπτικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε πρέπει να δούμε το ζήτημα των επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαντάκης, ενώ συνέχισε: «Τα χρήματα που θα δοθούν στην ανάκαμψη θα πρέπει να πάνε σε επενδύσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι μόνο στην «πράσινη» μετάβαση. Χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει προοπτική. Είναι αρκετά σημαντικό να τονιστεί αυτό. Εύχομαι ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και να συγκροτήσει το απαιτούμενο πλέγμα πολιτικών για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Κορκολής: «Έχουμε ανάγκη από ένα αναπτυξιακό άλμα»

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του υπεύθυνου Ανάπτυξης του Ινστιτούτου ΕΝΑ και πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σύμβουλου του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, Τάκη Κορκολή, ο οποίος υποστήριξε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί έναν τρόπο διεξόδου από το παραγωγικό μοντέλο που δεν προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, ενώ συμπλήρωσε πως ο τομέας της οικονομίας της γνώσης στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. «Η χώρα χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο που θα προτάσσει ένα δημιουργικό “σοκ”. Έχουμε ανάγκη από ένα αναπτυξιακό άλμα με σκοπό να διορθώσουμε τις διαχρονικές μας αδυναμίες και για να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα συγκυρία. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα της λογικής της ιδιωτικής επιλογής που βρίσκει σύμφωνη την Έκθεση Πισσαρίδη. Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εξόχως προβληματική. Το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα λειτουργίας του ελληνικού οικονομικού συστήματος και του κράτους γενικότερα. Στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναζητούνται ευκαιρίες ζωής και δημιουργίας, που το παραγωγικό σύστημα δεν προσφέρει. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ένας βασικός τρόπος επιλογής, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ο τομέας της οικονομίας της γνώσης πρέπει να περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Κορκολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News