Ηράκλειο: Διαμαρτυρία φοιτητών στα Λιοντάρια για το νόμο στα ΑΕΙ

Κρήτη
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία φοιτητών στα Λιοντάρια για το νόμο στα ΑΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αυτόν τον τρόπο και φωνάζοντας ομόφωνα «Κάτω ο νέος νόμος Κεραμέως, καμία σκέψη για συμβούλια διοίκησης, διάλυση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων», άσκησαν δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από την αλλαγή πλεύσης του ελληνικού Πανεπιστημίου

Στο κέντρο του Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στα Λιοντάρια, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 5 Ιουλίου, φοιτητές και πανεπιστημιακός κόσμος ζητώντας την απόσυρση του νέου νομοσχέδιου για τα ΑΕΙ που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο και φωνάζοντας ομόφωνα «Κάτω ο νέος νόμος Κεραμέως, καμία σκέψη για συμβούλια διοίκησης, διάλυση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων», άσκησαν δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από την αλλαγή πλεύσης του ελληνικού Πανεπιστημίου, κάνοντας σαφές πως το νέο Πανεπιστήμιο, όπως το σκέφτεται η κυβέρνηση, είναι βαθιά συντηρητικό, αντιδημοκρατικό και έμμεσα ανοίγει τον δρόμο προς την εμπορευματοποίηση του ελληνικού ακαδημαϊκού προϊόντος.

Πιο συγκεκριμένα, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ συγκεντρώθηκαν στα Λιοντάρια με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον νέο νόμο-πλαίσιο που κατατέθηκε χθες με τίτλο «Νέοι ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». Είναι ένα νόμος που φέρει αρκετές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλές εκ των οποίων αναμένεται να εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση, με βάση αυτό το σχέδιο νόμου «μεταρρυθμίζεται και βελτιώνεται συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, την κωδικοποίηση και τη ριζική αναμόρφωση των υφιστάμενων διατάξεων. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εν γένει επιστημονικού έργου των ΑΕΙ, καθώς και των επιμέρους ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων και δομών τους, η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, η διασύνδεσή τους με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και η παροχή πρόσθετων εργαλείων για την υλοποίηση του στρατηγικού τους σχεδίου, της Εθνικής Στρατηγικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας».

Υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως «εισάγονται ρυθμίσεις για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ)» και ότι «το νέο μοντέλο διοίκησης και η κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά όργανο διοίκησης έχουν ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας, τον περιορισμό του υπερσυγκεντρωτισμού, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και την ουσιαστική προαγωγή της αυτονομίας των πανεπιστημίων και του εξωστρεφούς χαρακτήρα τους, που μεταξύ άλλων συνδράμουν στην ανάπτυξη της χώρας και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη προς την κοινωνία».

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών, Γιάννη Αυγουστάκη, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.  Ο Γιάννης Αυγουστάκης μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στο θέμα της διοίκησης, που σε μεγάλο βαθμό διαφέρει από τον σημερινό τρόπο διοίκησης.

«Δεν είναι μόνο οι φοιτητές που αντιδρούν, αλλά εργαζόμενοι στο χώρο των πανεπιστημίων και ερευνητές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και την ανησυχία τους για τον τρόπο διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Δεν το έχουμε καταδικάσει μόνο εμείς, αλλά και μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Έχουμε μιλήσει με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία επίσης έχει καταδικάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

«Δεν λύνει προβλήματα» - Κάθετα ενάντια στον συγκεκριμένο νόμο-πλαίσιο

Τι είδους ζημιές προκαλεί, όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο που βρίσκει τόσο αντίθετο τον φοιτητικό κόσμο; Ο Γιάννης Αυγουστάκης δίνει κατηγορηματικά την απάντησή του... «Είμαστε κάθετα ενάντια στον συγκεκριμένο-νόμο πλαίσιο. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εναντιώνεται στα Συμβούλια Διοίκησης και στους μάνατζερ που μπαίνουν. Εμάς τα αιτήματά μας είναι λίγο διαφορετικά. Εμείς θεωρούμε πως με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει πλήρης αποσύνδεση πτυχίου-επαγγελματικής αποκατάστασης. Δημιουργούνται προγράμματα σπουδών πολλών ταχυτήτων. Ανοίγει επίσης ο δρόμος της πλήρους εμπορευματοποίησης μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ενώ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πάει χέρι-χέρι με την καταστολή. Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε δίνει απάντηση σε βασικά προβλήματα, όπως είναι η φοιτητική μέριμνα ή η διαρκής και μόνιμη υποστελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων, αφού πολλά πανεπιστημιακά τμήματα αλλάζουν τον οδηγό σπουδών καθότι δεν υπάρχει η επάρκεια σε μέλη ΔΕΠ. Επίσης, δε γίνεται κανένας λόγος για το γεγονός πως τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν δεχτεί 70% «κουτσούρεμα» της κρατικής τους επιχορήγησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News