Ηράκλειο: Προβληματίζουν τα κρούσματα ανήλικης παραβατικότητας - Δύο περιστατικά σε λίγες ώρες

Κρήτη
Ηράκλειο: Προβληματίζουν τα κρούσματα ανήλικης παραβατικότητας - Δύο περιστατικά σε λίγες ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία 24ωρα έγιναν στον νομό Ηρακλείου συνολικά δύο συλλήψεις νεαρών που δεν έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη - Απανωτά κρούσματα νεανικής παραβατικότητας είχαν καταγραφεί στο Ηράκλειο - και - την περασμένη άνοιξη

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν σε τοπικό επίπεδο τα «κρούσματα» παραβατικότητας με δράστες ανηλίκους. Τα τελευταία 24ωρα έγιναν στον νομό Ηρακλείου συνολικά δύο συλλήψεις νεαρών που δεν έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη. Αμφότεροι οι ανήλικοι φέρονται να «πρωταγωνίστησαν» - σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις - σε υποθέσεις που σχετίζονται με παραβάσεις της νομοθεσίας «περί όπλων».

Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής 3 Ιουλίου, σε περιοχή του δήμου Βιάννου, στα νότια του νομού Ηρακλείου. Αρνητικός «πρωταγωνιστής» του επίμαχου συμβάντος είναι ένας 16χρονος έφηβος, ο οποίος φέρεται, μεταξύ άλλων, να απείλησε με μαχαίρι έναν σχεδόν συνομήλικό του νεαρό. Το συμβάν σημειώθηκε σε χωριό της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος φέρεται να διαπληκτίστηκε με έναν 15χρονο νεαρό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 16χρονος απείλησε τον 15χρονο με μαχαίρι κι έναν... σωλήνα. Γονέας του 15χρονου φέρεται να κατήγγειλε το συμβάν στις Αρχές και τελικά η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 16χρονου. Ας σημειωθεί ότι, εκτός από τον έφηβο, συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, και η μητέρα του 16χρονου για «παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».

Υπενθυμίζεται ότι μερικά 24ωρα νωρίτερα, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, συνελήφθη ένας ακόμη ανήλικος. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 17χρονο, ο οποίος φόρεσε χειροπέδες καθώς εντοπίστηκαν όπλα στην κατοχή του. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ηρακλείου έκαναν έλεγχο στον 17χρονο νεαρό. Στην κατοχή του εντοπίστηκαν ένα μαχαίρι και μια σιδερογροθιά. Αμφότερα τα ευρήματα κατασχέθηκαν, ενώ ο ανήλικος συνελήφθη για παράβαση του νόμου «περί όπλων». Και στην εν λόγω περίπτωση, πάντως, συνελήφθη ο πατέρας του ανηλίκου για «παραμέληση εποπτείας ανηλίκου».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στο Ηράκλειο και τον περασμένο Απρίλιο, οπότε δύο ανήλικοι είχαν συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης δύο νεαροί, ηλικίας 17 ετών, υποβλήθηκαν σε έλεγχο από αστυνομικούς. Οι τελευταίοι εντόπισαν στην κατοχή των ανηλίκων συνολικά τρία μαχαίρια, τα οποία κατασχέθηκαν.

Οι 17χρονοι συνελήφθησαν για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί όπλων», ενώ χειροπέδες φόρεσαν και οι πατεράδες τους, ηλικίας 49 και 47 ετών.

Απανωτά κρούσματα νεανικής παραβατικότητας

Απανωτά κρούσματα νεανικής παραβατικότητας είχαν καταγραφεί στο Ηράκλειο - και - την περασμένη άνοιξη. Τον Μάρτιο του 2022, ένας 16χρονος μαθητής λυκείου είχε δεχτεί επίθεση έξω από ΕΠΑ.Λ. του Ηρακλείου από τουλάχιστον έναν εξωσχολικό νεαρό, ο οποίος τον ξυλοκόπησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος τραυματίστηκε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν οι Αρχές. Επιτόπου μετέβη η Αστυνομία, αλλά και ασθενοφόρο του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ένας ανήλικος μαθητής είχε τραυματίσει με αιχμηρό αντικείμενο έναν 27χρονο νεαρό στο κέντρο του Ηρακλείου. Το περιστατικό είχε σημειωθεί μετά από φραστικό επεισόδιο που είχε προηγηθεί μεταξύ ατόμων της παρέας του 27χρονου και αυτής του ανηλίκου. Ο 27χρονος είχε μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο για νοσηλεία, καθώς ο ανήλικος φέρεται να τον τραυμάτισε στην τραχηλική χώρα.

Αρκετές ημέρες μετά το συμβάν, οι Αρχές συνέλαβαν τον ανήλικο. Σε βάρος του τελευταίου, μάλιστα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαθμό κακουργήματος, ωστόσο, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Ηρακλείου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Όπως είχε αναφέρει τότε ο ανήλικος στις Αρχές, δέχτηκε «συντεταγμένη επίθεση» έξω από μπαράκι στο κέντρο του Ηρακλείου από δύο ή περισσότερα άτομα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ανήλικου, ο νεαρός ανέφερε στις Αρχές ότι τον έβρισαν χυδαία και κινήθηκαν εναντίον του, με τον ίδιο να βρίσκεται σε κίνδυνο. Έχοντας καταναλώσει νωρίτερα αλκοόλ, ο ανήλικος φέρεται να τα «έχασε» και να προέταξε ενστικτωδώς ένα κλειδί, με το οποίο φέρεται να τραυμάτισε τον 27χρονο. Ας σημειωθεί ότι ο ανήλικος αρνήθηκε ότι επιτέθηκε με μαχαίρι στον 27χρονο.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News