Χερσόνησος: Μάστιγα οι κλοπές εις βάρος τουριστών από ανηλίκους (βίντεο)

Κρήτη
Χερσόνησος: Μάστιγα οι κλοπές εις βάρος τουριστών από ανηλίκους (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο δραστικά μέτρα κατά της μικροεγκληματικότητας ζητούν οι επιχειρηματίες

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά κλοπών εις βάρος τουριστών στην περιοχή της Χερσονήσου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανήλικοι μικροπωλητές, με το πρόσχημα του παρεμπορίου αφαιρούν με μαεστρία πορτοφόλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από του ξένους επισκέπτες.

Όπως περιγράφουν στο neakriti.gr  επιχειρηματίες εστίασης από την περιοχή, τις  περισσότερες φορές  μάλιστα η επιλογή των θυμάτων τους δεν είναι τυχαία, καθώς οι ανήλικοι ρομά στοχεύουν σε αυτούς που δείχνουν να έχουν καταναλώσει αλκοόλ, γεγονός που τους δίνει καλύτερες πιθανότητες να μην γίνουν αντιληπτοί.

Για ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί αρκετά χρόνια την Χερσόνησο κάνουν λόγο οι ντόπιοι, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει και επώνυμες καταγγελίες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Αν και η παρουσία των αστυνομικών είναι αισθητή, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, οι ίδιο επισημαίνουν πως πρέπει να δοθεί μία πιο δραστική λύση, προτείνοντας να υπάρχει μονίμως κλιμάκιο της ΕΛΑΣ στον πεζόδρομο την τουριστική περίοδο κατά τις βραδινές ώρες. 

Το ζήτημα παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις με τους ντόπιους να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μικρά παιδιά, τα οποία θα έπρεπε να ζουν την παιδική τους ηλικία σε ένα προστατευμένο περιβάλλον αντί να υποκινούνται από τους κηδεμόνες τους στο να πρωταγωνιστούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα.  

Χανιά: Πληγή για τον τουρισμό η επαιτεία και το παραεμπόριο

Καθημερινότητα αποτελούν για το Ενετικό λιμάνι των Χανίων και ευρύτερα για την τουριστική περιοχή της παλιάς πόλης, οι εικόνες με τους επαίτες και μικροπωλητές σε κεντρικά σημεία και πλατείες.

 https://www.youtube.com/watch?v=DWgGX6OPr8s?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων σε επιστολή της προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, κάνει λόγο επιπλέον για παραβατικές συμπεριφορές μικροπωλητών και για μετατροπή του παλιού λιμανιού σε υπαίθριο ανατολίτικο παζάρι, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης για τον περιορισμό του φαινομένου.

Στην οδό Χάληδων, από τη συμβολή της με την Πλατεία 1866 μέχρι το Ενετικό Λιμάνι, ανήλικοι Ρομά που επαιτούν αλλά και ενήλικες καθώς και αλλοδαποί μικροπωλητές, βρίσκονται καθημερινά από το πρωί στα πόστα τους. Από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πιο δημοφιλούς περιοχής των Χανίων.

Παιδιά που τραγουδούν, παίζουν μουσική ή απλώς επαιτούν, πλανόδιοι μικροπωλητές που παρενοχλούν τους διερχόμενους και άλλοι που περιπλανώνται σε καταστήματα εστίασης και τουριστικές επιχειρήσεις, συνθέτουν το σκηνικό.

Δυσφήμιση για τα Χανιά

Για τους επιχειρηματίες του Ενετικού Λιμανιού και συνολικά της παλιάς πόλης, το φαινόμενο δυσφημεί τα Χανιά, σε μια περίοδο που ο κλάδος του τουρισμού προσπαθεί να ανακάμψει.

Ο κ. Παναγιώτης Κορομιλάς, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου της παλιάς πόλης τονίζει πως το πρόβλημα είναι μεγάλο.

«Μαζεύονται παιδιά Ρομά μπροστά από τα καταστήματα μας και μπροστά από τις βιτρίνες, αναγκαζόμαστε να τα διώχνουμε κι αυτή σίγουρα δεν είναι μια εικόνα που μας τιμά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη που προσεγγίζει το θέμα από την ανθρώπινη σκοπιά. «Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν ζητιανέψουν ,θα κλέψουν. Άρα, κάπως θα πρέπει να ζήσουν. Λύση θα πρέπει να δοθεί αλλά δε νομίζω αυτή να είναι με τη συμβολή της αστυνομίας» είπε χαρακτηριστικά στη Ν.Κ. ιδιοκτήτης καταστήματος έργων ζωγραφικής στην οδό Χάληδων.

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για φαινόμενο αρνητικής διαφήμισης το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από παραβατικές συμπεριφορές, σε μια χρονιά που οι επιχειρήσεις παλεύουν να βγάλουν τις ζημιές των δύο περασμένων ετών.

 «Είναι ανεπίτρεπτο το Βενετσιάνικο Λιμάνι των Χανίων, από τα πιο τουριστικά μέρη της Κρήτης ,να μετατρέπεται σε υπαίθριο ανατολίτικο παζάρι, λαμβανομένου υπόψη και της στενότητας ελευθέρου χώρου που υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς από περιφερόμενους μικροπωλητές, Ρομά ή αλλοδαπούς, που περιφέρονται με μπαλόνια ή χτυπώντας πλαστικές ντομάτες στο έδαφος ή εκτοξεύοντας φωτεινά παιγνίδια στον αέρα, βραχίονες για κινητά τηλέφωνα ή ακόμα περισσότερο, ζητιανεύοντας τραγουδώντας είτε πουλώντας χαρτομάντιλα, λουλούδια CD κλπ.» επισημαίνει στην επιστολή της η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων.

Περιοδικοί έλεγχοι της αστυνομίας οδηγούν συνήθως σε απομάκρυνση όλων των παράνομων μικροπωλητών και των επαιτών, που πάντως εμφανίζονται ξανά μετά την απομάκρυνση των αστυνομικών υπαλλήλων.

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων προτείνει πεζές περιπολίες και μόνιμη στάθμευση αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στην είσοδο του λιμανιού για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

(φωτογραφία Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News