Ηράκλειο: «Πρεμιέρα» των δασοκομάντος από αέρος στα Λινοπεράματα - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Κρήτη
Ηράκλειο: «Πρεμιέρα» των δασοκομάντος από αέρος στα Λινοπεράματα - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άμεση αντίδραση της Πυροσβεστικής και του Δήμου Μαλεβιζίου, με τη βοήθεια δυο ελικοπτέρων, συνετέλεσαν στο να δαμαστεί η μεγάλη πυρκαγιά

«Συναγερμός» σήμανε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού Ηρακλείου, στον υδροβιότοπο του οποίου ξέσπασε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε τάχιστα. Οι κίνδυνοι που εγκυμονούσε η φωτιά ήταν τεράστιοι, καθώς εκδηλώθηκε κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, σε ουκ ολίγα σπίτια, αλλά και σε αρκετά ξενοδοχεία.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουλίου, δεν υπάρχει καμία ενεργή εστία ωστόσο στο σημείο παραμένει ένα όχημα της Πυροσβεστικής για την φύλαξη του χώρου ενώ εκεί είναι και η περιοχή ευθύνης του περιπολικού της Πυροσβεστικής.

Για μια ακόμη φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντέδρασε άμεσα και καίρια, και με την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου Μαλεβιζίου, κατοίκων της περιοχής, αλλά και των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν επιτόπου για να περιορίσουν την πύρινη επέλαση, κατάφερε περίπου μία ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς να την οριοθετήσει.

Από την πρώτη στιγμή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μετέβησαν στην περιοχή και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς. Εκεί έφτασαν γρήγορα και τέσσερα μηχανήματα έργου, τρεις υδροφόρες και προσωπικό του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς και ο δήμαρχος κ. Μενέλαος Μποκέας.

Η χθεσινή πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να λάβει χώρα η από αέρος «πρεμιέρα» των δασοκομάντος της 3ης ΕΜΟΔΕ. Όπως ανέφερε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Γιώργος Τσικαλάς, το ελικόπτερο της 3ης ΕΜΟΔΕ έκανε ρίψεις νερού επιχειρώντας από κοινού με το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Οι δασοκομάντος της ειδικής αερομεταφερόμενης μονάδας ακροβολίστηκαν στον υδροβιότοπο και συνέβαλαν δυναμικά στον περιορισμό της φωτιάς.

Όπως εξήγησε, εξάλλου, ο κ. Τσικαλάς, «λόγω του επικίνδυνου της περιοχής, καθώς υπάρχουν κατοικίες και εγκαταστάσεις στην περίμετρο», σχηματίστηκε μια περιμετρική αντιπυρική ζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί πρώτα από όλα ότι δε θα κινδυνεύσουν «ανθρώπινες ζωές, αλλά και περιουσίες».

Η αντιπυρική ζώνη σχηματίστηκε και με τη συμβολή των μηχανημάτων του Δήμου τα οποία προωθήθηκαν στην περιοχή, προκειμένου να μην προσεγγίσει η φωτιά τα σπίτια, αλλά και να αποφευχθεί η καταστροφή του υδροβιότοπου.

Τα εύσημα στην Πυροσβεστική απέδωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στο Μαλεβίζι. «Για ακόμη μια φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την άμεση και έγκαιρη επέμβαση», δήλωσε χθες ο κ. Μποκέας.

Ας σημειωθεί ότι μεγάλες προσπάθειες κατέβαλαν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αντίκρισαν τις φλόγες να βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση από τις αυλές των σπιτιών τους. Εξάλλου, περιπολικά της Άμεσης Δράσης Ηρακλείου είχαν προβεί στον αποκλεισμό της πρόσβασης στην περιοχή, καθώς οι ρίψεις νερού από αέρος έλαβαν χώρα εντός της κατοικημένης “ζώνης”. Περίπου μία ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι φλόγες άρχισαν να υποχωρούν, έχοντας στο μεταξύ κάψει - σχετικά - μικρή έκταση.

Κρήτη: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς μέσα στο Σαββατοκύριακο

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Σάββατο 2 Ιουλίου στην Κρήτη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πολιτικής προστασίας. Ειδικότερα, οι Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 3, υψηλό, ενώ στα Χανιά ο κίνδυνος είναι κατηγορίας 2, δηλαδή μέσου κινδύνου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News