Κρήτη: Σοκαριστικά τα στοιχεία κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους

Κρήτη
Κρήτη: Σοκαριστικά τα στοιχεία κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον επί 30 χρόνια εφιάλτη που έζησε με το αλκοόλ μοιράζεται ο Αντώνης Πουλάκης που ξεκίνησε να πίνει αλκοόλ από τα 8 του έτη - «Μου διέλυσε την οικογένεια»

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση αλκοόλ των νέων στην Κρήτη, καθώς, όπως προκύπτει, η πρώτη επαφή των Κρητικόπουλων γίνεται στην τρυφερή ηλικία μόλις των 10 ετών και δεν είναι λίγα τα περιστατικά παιδιών στην προεφηβεία που καλείται να αντιμετωπίσει το ΠΑΓΝΗ.

Τη δική του συγκλονιστική ιστορία - στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στη ΔΥΠΕ Κρήτης - μοιράστηκε ο Αντώνης Πουλάκης, o οποίος «πάλεψε» για 30 χρόνια με το αλκοόλ και κατάφερε να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει το πρόβλημα και να δώσει μάθημα ζωής στις νεότερες γενιές.

«Μου διέλυσε την οικογένεια»

Κύλησε πριν καν το καταλάβει στην «κόλαση» του αλκοόλ. Αρχικά ο κ. Πουλάκης απλά δοκίμαζε ποτά για να νιώσει μεγαλύτερη άνεση, όπως λέει, και να «απελευθερωθεί» στις παρέες. Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπος με τους χειρότερους δαίμονές του.

«Η δοκιμή έγινε όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό σχολείο, 8 ετών. Σαν ουσία μού άρεσε. Αργότερα έψαχνα να το βρω. Δημιουργεί προβλήματα υγείας. Εμένα δε με ταλαιπώρησε στην υγεία... Όμως μου έκανε το χειρότερο: Μου διέλυσε την οικογένειά μου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πότες από τα 10!

Τα δικά του μονοπάτια, όμως, έχουν ακολουθήσει κι άλλα, πολλά Κρητικόπουλα. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά για την πρώτη φορά που έρχονται τα παιδιά σε επαφή με το ποτό, καθώς η Κρήτη κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ στην εξοικείωση με το αλκοόλ από την προεφηβεία. «Πολλές φορές και από τα 10-11 χρόνια βλέπουμε να κάνουνε εδώ τα Κρητικόπουλα χρήση. Πολλές φορές το αλκοόλ φαίνεται να καταγράφεται ως μια ένδειξη ότι ο νέος είναι... ώριμος», αναφέρει ο επιμελητής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων Γιώργος Σαμιωτάκης. Και δυστυχώς συνήθως το πρώτο ποτό προέρχεται από το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον, τους γονείς, τον παππού ή τους θείους που κερνούν ένα ποτηράκι, χωρίς να φαντάζονται τι επέρχεται.

«Ενδεχομένως δεν είναι ότι καθορίζουν το αν μελλοντικά θα εξαρτηθεί το παιδί αλλά περνάνε το μήνυμα ότι “ναι μπορείς”, ότι “είναι κάτι αθώο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις”», υποστηρίζει η υπεύθυνη του Αλκοολογικού Ιατρείου ΠΑΓΝΗ, διευθύντρια ΕΣΥ, Μαίρη Κουλεντάκη.

«Για εμάς, εάν το παιδί, ο έφηβος, αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ, είναι πολλές φορές φανερό ότι ξεκινά κυρίως από την οικογένεια», επισημαίνει από την πλευρά της η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Αλκοολογικό ιατρείο ΠΑΓΝΗ - Πάνω από 1.000 περιστατικά από το 2005

Ο Αντώνης Πουλάκης, αλλά και εκατοντάδες άλλοι Κρητικοί κατάφεραν να δώσουν τη μάχη του αλκοόλ απευθυνόμενοι στο Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ, αλλά και σε άλλες δομές. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους... «Από το 2005, που λειτουργεί το ιατρείο, έχει αντιμετωπίσει πάνω από 1.000 περιστατικά ενηλίκων. Ο νεότερος ήταν 19. Με τη βοήθεια που μπορεί να πάρει, όχι μόνο από το Αλκοολογικό Ιατρείο γιατί υπάρχουν και άλλες δομές στην Κρήτη που μπορεί να ασχοληθούν με αυτό - υπάρχει το ΚΕΘΕΑ που ασχολείται θεραπευτικά, αλλά και ο ΟΚΑΝΑ που έχει δομές θεραπευτικής αντιμετώπισης - μπορεί κάποιος να βοηθηθεί σημαντικά. Άρα έχει τη δυνατότητα κάποιος στην Κρήτη να ζητήσει βοήθεια και να την πάρει», προσθέτει η κ. Μπορμπουδάκη.

Εδώ και χρόνια η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης «τρέχει» πρόγραμμα ενημέρωσης για το αλκοόλ. Στο πλαίσιο ενημέρωσης επαγγελματιών Μονάδων Υγείας για παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε το πρώτο πανελλήνιο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρόληψη του αλκοόλ στους νέους. Το σημαντικότερο, όμως, μήνυμα το έστειλαν άνθρωποι που πήραν τη μεγάλη απόφαση να θέσουν το αλκοόλ στο παρελθόν και να χαράξουν νέο μέλλον. «“Το ποτηράκι ή η κούπα” για “να γίνουμε άντρες” έχουν τα αποτελέσματα που δε θέλω να δω ούτε στον χειρότερό μου εχθρό. Πρόληψη λοιπόν», τονίζει ο κ. Πουλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News