Μικρασιάτες - Ηράκλειο: Άνοιξαν τον κλήδονα σε πανέμορφο περιβάλλον...

Κρήτη
Μικρασιάτες - Ηράκλειο: Άνοιξαν τον κλήδονα σε πανέμορφο περιβάλλον...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον λόφο των προσκόπων στη Βίγλα οι γυναίκες του Συλλόγου Μικρασιατών «ο Άγιος Πολύκαρπος», άνοιξαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τον κλήδονα

Σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, στον λόφο των προσκόπων στη Βίγλα οι γυναίκες του Συλλόγου Μικρασιατών «ο Άγιος Πολύκαρπος»,  άνοιξαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τον κλήδονα.

Άλλωστε πιστοί στις ρίζες τους οι απόγονοι των Μικρασιατών και στην Κρήτη τηρούν τα έθιμα των προγόνων τους.

Ένα από τα πιο παλιά και πιο ωραία έθιμα του Ελληνισμού είναι ο κλήδονας. 

Με τη Σμύρνη, το έθιμο αυτό, συνδέεται περισσότερο, γιατί στην αρχαία πόλη της Σμύρνης υπήρχε το «ιερό των κληδόνων».

Στη Σμύρνη κάθε νοικοκυρά, μόλις βράδιαζε, άναβε μπροστά στην πόρτα της το «φανό» με το στεφάνι της πρωτομαγιάς, για προσάναμμα και με ό,τι είχε στο σπιτικό της περιττό για κάψιμο.

Γύρω από το φανό μαζευόταν άντρες, γυναίκες και παιδιά και πηδούσαν πάνω από τη φωτιά και σαν έπεφτε πια η φλόγα, έπαιρνα με τη συράνα λίγη χόβολη στο σπίτι για να φύγουν οι ψύλλοι.

Για το έθιμο των φανών, οι παλιές Σμυρνιές, διηγούνται ένα θρύλο:

Η μητέρα του Άη Γιάννη, η Ελισάβετ, που κατοικούσε στη Χεβρώνα της Ιουδαίας, σε κάποιο ύψωμα, είχε συνεννοηθεί με την ξαδέλφη της τη Μαριάμ, πως αν την έπιαναν οι πόνοι της γέννας βράδυ, θα την ειδοποιούσε με το άναμμα μιας φωτιάς στο λόφο.

Η ποιητική αυτή παράδοση μπορεί να είναι αληθινή, πάντως το έθιμο του φανού υπήρχε και στην προχριστιανική εποχή, στους Εβραίους και σχετιζότανε με τη γιορτή του ηλιοτροπίου κατά την οποίαν άναβαν φωτιές κι έκαναν κλήδονες, δηλαδή οιωνούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News