Ηράκλειο: Αναζητείται επενδυτής για τα κτίρια «φαντάσματα» που διεκδικούσε η Λότζια

Κρήτη
Ηράκλειο: Αναζητείται επενδυτής για τα κτίρια «φαντάσματα» που διεκδικούσε η Λότζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και άλλοι φορείς και υπηρεσίες πληρώνουν έναν πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια υπηρεσιών, δομών και δράσεών τους, δημόσια κτήρια στην «καρδιά» της πόλης, τα οποία παραμένουν τελείως αναξιοποίητα εδώ και μια περίπου 12ετία

Εκμισθωτή ή εκμισθωτές για τα εγκαταλελειμμένα επί πολλά χρόνια δημόσια κτήρια που κατέχει στην «καρδιά» του Ηρακλείου, εν προκειμένω το κτήριο της πρώην Τροχαίας και το κτήριο στα Λιοντάρια όπου στεγαζόταν το Β’ Αστυνομικό Τμήμα, αναζητά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που έβγαλε ήδη σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός για τα δύο κτήρια που έχουν αφεθεί να ρημάζουν εδώ και σχεδόν μια 15ετία, ενώ μάλιστα τα έχουν διεκδικήσει στο διάβα όλων αυτών των χρόνων τοπικοί φορείς, και πρωτίστως ο Δήμος Ηρακλείου, βρίσκοντας ωστόσο κλειστές πόρτες από πλευράς της ΕΤΑΔ, έχει βγει στον «αέρα» από την περασμένη Δευτέρα 20 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στη 1 το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου. Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έχει ορίσει, μάλιστα, ως τιμή εκκίνησης για την εκμίσθωση το ποσό των 70.000 ευρώ, ενώ όπως επισημαίνεται στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που ουσιαστικά έχει τον χαρακτήρα του πλειστηριασμού, η πληρωμή των μισθωμάτων βάσει της συμφωνίας που θα γίνει με όποιον ενοικιαστή επιλεγεί θα γίνεται σε δόσεις. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του ηλεκτρονικού διαγωνισμού-πλειστηριασμού δίνει την ευχέρεια σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να μελετήσει τα στοιχεία, τα οικονομικά δεδομένα και να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει να εκμισθώσει τα δύο κτήρια, ενώ προφανώς οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα για επισκέψεις-αυτοψίες στα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ.

Η περιγραφή των ακινήτων

Στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, που είναι αναρτημένος ηλεκτρονικά από την περασμένη Δευτέρα 20 Ιουνίου, παρατίθεται συνοπτικά και το προφίλ των δύο προς μίσθωση δημόσιων ακινήτων στο κέντρο του Ηρακλείου. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για «ένα κτηριακό συγκρότημα αποτελούμενο από δύο κτίσματα:

  • Κτήριο Α (επί της συμβολής των οδών Τ. Τζουλάκη και Χάνδακος): κτίσμα Α’ ορόφου άνω του ισογείου, στο κέντρο της παλαιάς πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η Τροχαία Ηρακλείου. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 499,30 τ.μ., από την οποία τα 475,05 τ.μ. είναι κλειστός χώρος και τα 24,25 τ.μ. ημιυπαίθριος. Η πρόσβαση γίνεται μέσω εξωτερικού κλιμακοστασίου.
  • Κτήριο Β (πλατεία Ελ. Βενιζέλου 29 - Λιοντάρια - και Τ. Τζουλάκη): Κτίσμα τριών ορόφων άνω του ισογείου, στο κέντρο της παλαιάς πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η πρόσβαση στο ακίνητο γίνεται μέσω κλειστού κεντρικού κλιμακοστασίου, το οποίο ξεκινάει από το ισόγειο, από κλειστό χώρο επιφάνειας 27,49 τ.μ. Ο Α’ και ο Β’ όροφος έχουν εμβαδόν 374,19 τ.μ. έκαστος, ενώ το εμβαδόν του δομημένου χώρου στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το δώμα είναι 58,02 τ.μ.».

Παράδοξο και προκλητικό... σκηνικό

Πληρώνουν σε ενοίκια ενώ υπάρχουν άδεια... δημόσια κτήρια

Το ερώτημα βεβαίως μετά την κίνηση αυτή εκ μέρους της ΕΤΑΔ είναι ποια θα είναι η αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου. Δήμου που, ως γνωστόν, έχει κάνει διαδοχικές προσπάθειες να του παραχωρηθούν τα δημόσια αυτά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση από την ΕΤΑΔ και βλέπει τώρα τα κτήρια να βγαίνουν σε πλειστηριασμό για μακροχρόνια εκμίσθωση προς ιδιώτη ή ιδιώτες επενδυτές.

Όπως έχει αναδείξει πολλές φορές η «ΝΚ», καταγράφεται ένα παράδοξο, τραγελαφικό έως και... προκλητικό σκηνικό στο Ηράκλειο. Κι αυτό γιατί, την ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και άλλοι φορείς και υπηρεσίες πληρώνουν έναν πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια υπηρεσιών, δομών και δράσεών τους, δημόσια κτήρια στην “καρδιά” της πόλης παραμένουν τελείως αναξιοποίητα εδώ και μια περίπου 12ετία!

Αν μη τι άλλο, μοιάζει προκλητικό το να επιμένει το κράτος να αφήνει αναξιοποίητα ένα σωρό άδεια δημόσια κτήρια, τη στιγμή που υπηρεσίες, είτε κρατικές είτε αυτοδιοικητικές, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια με υψηλό κόστος για τον κρατικό κορβανά, που υποτίθεται ότι πασχίζει να συμμαζέψει τα έξοδά του.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναζητήσει τρόπους για να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και χρήση εκ των υπηρεσιών του. Ανάμεσα στα κτήρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτήριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), το κτήριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη και το παλιό Ειρηνοδικείο Ηρακλείου στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Πριν από λίγα χρόνια, όταν και οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε πιο προχωρημένες επαφές, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου είχε θέσει ως όρο παραχώρησης των κτηρίων, εν προκειμένω της πρώην Τροχαίας στην Τ. Τζουλάκη και των πρώην Α.Τ. Λιονταριών, στον Δήμο, να πάρει κάποιο ανταποδοτικό αντάλλαγμα. Ο Δήμος δεν αποδέχτηκε από τη μεριά του τα περί ανταλλάγματος, αντιπροτάσσοντας το ότι έχει παραχωρήσει δική του περιουσία, όπως π.χ. το ακίνητο του πρώην Δήμου Νέας Αλικαρνασσού στα Δύο Αοράκια, όπου στεγάζεται το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Παραχώρηση χάρη στην οποία απελευθερώθηκαν, όπως είχε επισημάνει τότε η πλευρά του Δήμου, τα κτήρια στο κέντρο που έχει τώρα στην κατοχή της η ΕΤΑΔ και τα διεκδικεί η Λότζια.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News