Περιβαλλοντικό «έγκλημα» δίχως τέλος στον Γιόφυρο ποταμό - Οργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής

Κρήτη
Περιβαλλοντικό «έγκλημα» δίχως τέλος στον Γιόφυρο ποταμό - Οργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση είναι αποπνικτική, με τους δημότες να θέτουν ζήτημα δημόσιας υγείας και να προχωρούν στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να προβούν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα λύματα στον Γιόφυρο ποταμό από κατοίκους που κάνουν λόγο για αδιαφορία της ΔΕΥΑΗ να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει, όπως τονίζουν, σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω της έντονης δυσοσμίας. Πέρα από τα επεξεργασμένα λύματα του Βιολογικού τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στον ποταμό, μετά από σπάσιμο αγωγού το οποίο προκλήθηκε πριν τρεις μήνες, το κακό είναι διπλό εξαιτίας και νέας διαρροής της ΔΕΥΑΗ, όπως επιβεβαίωσε στο neakriti.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε τα λύματα στον Γιόφυρο ποταμό, λίγα μέτρα από το ύψος της Φοινικιάς, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένα λύματα της ΔΕΥΑΗ μετά από σπάσιμο αγωγού, ο οποίος αποκαταστάθηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Το πρόβλημα ωστόσο, αντί να λυθεί, έγινε πιο έντονο.

Τρεις μήνες μετά, τα λύματα συσσωρεύτηκαν στον Γιόφυρο, λίγα μέτρα πριν την παραλιακή λεωφόρο, με τη δυσοσμία να είναι αφόρητη, ενώ υπήρξε και νέα διαρροή της ΔΕΥΑΗ στο επίμαχο σημείο, με τους αγανακτισμένους δημότες να κάνουν λόγο για αδιαφορία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου.

«Στο έλεος του Θεού...»

Δημότης Ηρακλείου που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή μίλησε στο neakriti.gr, όπου έκανε σαφές πως το πρόβλημα είναι έντονο και μεγάλο. «Ο ποταμός “παίρνει” διαρροές από τις γραμμές του Βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Τι έχει γίνει τώρα; Έχει δημιουργηθεί ένα έλος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσοσμίες και κανένας επίσημος φορέας δε δέχεται να δώσει κάποια λύση. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Έχουμε ενοχλήσει αρμοδίους και μας δουλεύουν “ψιλό γαζί”».

Άλλος κάτοικος της περιοχής, εμφανώς αγανακτισμένος, εξαπέλυσε πυρά εναντίον των αιρετών τονίζοντας: «Τα λύματα είναι έξω από τα σπίτια μας. Υπάρχουν παντού κουνούπια. Στις εκλογές, οι υποψήφιοι περνούν και μιλούν από πόρτα σε πόρτα. Τώρα η καρέκλα έχει μονιμοποιηθεί και κανένας δε νοιάζεται για τα προβλήματα».

«Έχουν δίκιο οι κάτοικοι»

Ο αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, είπε πως «οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Είναι πρόβλημα που πρέπει να το λύσει η ΔΕΥΑΗ. Σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με τεχνικές λύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα χρησιμοποιήσουμε βυτιοφόρα για να πάρουμε μια μεγάλη ποσότητα λυμάτων και ενδεχομένως εξετάζουμε την άλλη πρόταση, να μεταφέρουμε δηλαδή με αντλίες τα υπόλοιπα λύματα στον Βιολογικό καθαρισμό για επιπλέον επεξεργασία».

Τα λύματα παραμένουν στάσιμα δημιουργώντας ένα έλος. Η κατάσταση είναι αποπνικτική, με τους δημότες να θέτουν ζήτημα δημόσιας υγείας και να προχωρούν στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να προβούν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές.

Αφόρητη η κατάσταση

Πατέρας μικρού παιδιού μίλησε στο neakriti.gr, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι αφόρητη. «Τρέχουν τα λύματα μέσα στον ποταμό. Μόλις ο αέρας “πέσει” το βράδυ, η κατάσταση είναι αφόρητη. Πριν λίγες ημέρες το παιδί μου ζαλιζόταν. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Υπάρχουν εκατομμύρια μαύρα κουνούπια και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Οι επόμενες ενέργειές μας είναι να υπάρξει μια έντυπη καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς που θα φτάσει μέχρι και εισαγγελέα», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξυλούρης υποστήριξε : «Υπάρχει μια μικρή διαρροή που την ξέρει η ΔΕΥΑΗ, με την οποία επικοινωνούμε και θα προσπαθήσει να την κλείσει». Ο Νίκος Ξυλούρης πρότεινε τεχνικές λύσεις προς τη ΔΕΥΑΗ, προκειμένου τα λύματα είτε να συλλεχθούν είτε να μεταφερθούν στον Βιολογικό για περαιτέρω επεξεργασία, όμως σε καμία περίπτωση, όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, δεν πρέπει τα λύματα να καταλήξουν στη θάλασσα. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα λύματα να πάνε στη θάλασσα, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα με τους λουόμενους. Είναι ζήτημα ασφάλειας τα λύματα να μη μεταφερθούν στη θάλασσα. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News