Κλειστό το φρούριο του Κούλε λόγω... ΦΕΚ

Κρήτη
Κλειστό το φρούριο του Κούλε λόγω... ΦΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ και βάσει του προγραμματισμού του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού, συγκεκριμένος αριθμός μνημείων, ανά την επικράτεια, θα παραμένει κλειστός, τις Τρίτες, κατά τους θερινούς μήνες

Ένα κρουαζιερόπλοιο έδεσε την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το φρούριο του Κούλε, όμως, αν και με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ήταν κλειστό. Δηλαδή, οι επισκέπτες της κρουαζιέρας δεν κατάφεραν να μπουν στο φρούριο.

Σύμφωνα με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κάθε Τρίτη το φρούριο είναι κλειστό, εδώ και 5 χρόνια και, μάλιστα με την «ευλογία» της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ και βάσει του προγραμματισμού του αρμόδιου υπουργείου συγκεκριμένος αριθμός μνημείων, ανά την επικράτεια, θα παραμένει κλειστός, τις Τρίτες, κατά τους θερινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, η απάντηση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την οποία ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στο ερώτημά μας, αναφέρει: «Το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του κράτους καθορίζεται με υπουργική Απόφαση δύο φορές τον χρόνο που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, ένα για το διάστημα από 1/11 έως 31/3 και ένα για το διάστημα από 1/4 έως 31/10. Για το θερινό ωράριο του 2022 το ισχύον ΦΕΚ είναι το 1843/Β/14.4.2022. Το φρούριο αναφέρεται στη σελίδα 18.638 και ο αστερίσκος που σημειώνεται στην τρίτη στήλη δηλώνει ποια μνημεία παραμένουν κλειστά κάθε Τρίτη. Ο Κούλες περιλαμβάνεται στην ομάδα αυτή και εφαρμόζεται την τελευταία πενταετία. Συνεπώς, δεν έχει ανακύψει κάποιο θέμα, είναι η καθιερωμένη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται το ανοικτό θέμα της πρόσβασης ΑμεΑ στις πολεμίστρες του φρουρίου Κούλε, όπου επισκέπτες ξεναγούνται στο μνημείο και απολαμβάνουν τη θέα στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς η υποδομή για τα άτομα με αναπηρία δεν έχει συντηρηθεί. Αρμόδια υπηρεσία για το επίμαχο ζήτημα είναι η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Γιάννης Βαρδαβάς, ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καλώντας απανταχού υπευθύνους να δώσουν λύση στο ζήτημα της προσβασιμότητας, καθώς... αποκόπτονται από σημεία πολιτισμού και μάλιστα σε μια πόλη η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε μνημεία πρώτης γραμμής και σε τουριστικούς προορισμούς υψηλής επισκεψιμότητας. Ακόμη και στο Ανάκτορο της Κνωσού άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν περιορισμένη πρόσβαση κατά 50% στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ και στα Μάλια δεν υπάρχει ειδικός διάδρομος για τα αναπηρικά αμαξίδια, όπως υποστηρίζουν ξεναγοί.

Υποστελέχωση και περικοπές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «λουκέτο της Τρίτης», σχετίζεται άρρηκτα αφενός με τον βραχνά της υποστελέχωσης που μαστίζει εν συνόλω τους χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αλλά και με τις περικοπές από πλευράς υπουργείου  Πολιτισμού αναφορικά με τα ποσά που καταβάλλονται προς κάλυψη του λειτουργικού κόστους των εν λόγω σημείων. Συνεπώς είναι νόμος του κράτους, «κάθε Τρίτη κλειστά», προφανώς δεν ευθύνονται οι αρχαιολόγοι του νησιού!

Το ωράριο του φρουρίου αναφέρεται αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του http://koules.efah.gr, όπως και στο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», το επίσημο site του ΥΠΠΟΑ.

Το σχετικό ΦΕΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News