Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Βαρύς» ο πέλεκυς των διώξεων στους οκτώ συλληφθέντες (εικόνες, βίντεο)

Αναμένεται η προσαγωγή των κατηγορούμενων στον ανακριτή για τις απολογίες τους

Ενώπιων της δικαιοσύνης βρέθηκαν σήμερα, Σάββατο 18 Ιουνίου, οι οκτώ συλληφθέντες για την υπόθεση τοκογλυφίας και εκβίασης στο Ηράκλειο. Στο γραφείο του Εισαγγελέα απαγγέλθηκαν οι διώξεις στους κρατουμένους ενώ θα ακολουθήσουν οι απολογίες τους στον ανακριτή. Ειδικότερα, οι διώξεις εξειδικεύονται ανά ομάδα κατηγορουμένων με τους πρώτους τέσσερις, κατά σειρά δικογραφίας, να φέρουν το κύριο βάρος των κακουργηματικών διώξεων και να διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση- τοκογλυφία όπως και νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες συνδέονται κατά περίπτωση με ενέργειες ανάλογου είδους όχι όμως με το σύνολο των διώξεων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δηλώνουν αδυναμία να προβούν σε εκτιμήσεις και νομικούς ισχυρισμούς την τρέχουσα στιγμή καθώς δεν διαθέτουν αντίγραφα της δικογραφίας, ενώ δεν έχουν λάβει επίσης γνώση αναφορικά με τα στοιχεία, βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.

Τα παραπάνω κενά στην πληροφόρηση των συνηγόρων υπεράσπισης των οκτώ σχετίζονται με την προσπάθεια των αρχών να προστατέψουν τα θύματα των κατηγορουμένων.

Οι οκτώ αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μία σημαντική επιτυχία καθώς μεγάλος είναι ο απολογισμός της αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, από τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Ιουνίου, από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ειδικότερα, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα  δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες 17 Ιουνίου, συνελήφθησαν 8 άτομα (4 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Σημειώνεται, οτι προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου. Παράλληλα, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 22.170 ευρώ, 12 αυτοκίνητα, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων καθώς επίσης και τιμολογίων και λοιπών παραστατικών  και αναβολικά σκευάσματα.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος  της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Κρήτης  με τη συνδρομή μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συντονισμένη επιχείρηση  στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί  από το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου,  την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, την Ομάδα Πεζών Περιπολίων Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας,  το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:

  • Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ
  • 12 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών
  • Ποσότητα αναβολικών ουσιών
  • Πιστόλι
  • Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές
  • Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Πώς δρούσε η εγκληματική ομάδα

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα  η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών  γινόταν με τη χρήση γραμματίων  για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση  πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση  ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό  όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του  Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα 30 περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι από τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν

Υπενθυμίζεται οτι, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, 17 Ιουνίου, πάνοπλοι αστυνομικοί ξεκίνησαν εφόδους σε σπίτια, μάντρες, καταστήματα και πολυτελής κατοικίες, όπως αυτή στην οποία συνελήφθη ένα από τα βασικά μέλη της εγκληματικής συμμορίας, που βρίσκεται στο στόχαστρο.  

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για το σκηνικό της εφόδου ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ και Οργανωμένου Εγκλήματος, στο σπίτι όπου κρυβόταν, είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο με τον οποίο κορυφώθηκε - όπως όλα δείχνουν - η αστυνομική επιχείρηση.

«Έξι τα ξημερώματα ήταν. Πραγματικά αυτό που λένε σκηνές φαρ ουέστ, ήταν μπροστά στα σπίτια μας», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στο neakriti.gr. «Ξυπνήσαμε από τα ουρλιαχτά των σκυλιών και τους πυροβολισμούς. Πήγε η ψυχή μας στην… κούλουρη. Κρύβαμε τα σκυλιά, κλειστήκαμε μέσα, νομίζαμε πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Η έφοδος έγινε κυριολεκτικά με το χέρι στη σκανδάλη με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν κροτίδες και καπνογόνα για να αιφνιδιάσουν τον ύποπτο που θεωρείται σκληρός κακοποιός. Οι κάτοικοι της περιοχής που έζησαν το σκηνικό της εισβολής στο κρησφύγετό του είναι σοκαρισμένοι, αφού δεν αντελήφθησαν εγκαίρως ότι πρόκειται για αστυνομικούς.  

Αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης άρχισαν να πηδούν από τους μαντρότοιχους στο εσωτερικό της βίλας.

Σύμφωνα με την κάτοικο της περιοχής: «Πέντε αυτοκίνητα σταμάτησαν έξω από το σπίτι και κάποιοι που έμοιαζαν με κακοποιούς, ξεχύθηκαν στον δρόμο μπουκάροντας στο συγκεκριμένο σπίτι. Μία γειτόνισσα πήρε και την αστυνομία γιατί άνθρωποι με κράνη πήδηξαν τον τοίχο του σπιτιού, με κραυγές μπήκαν μέσα. Από το 100 μας είπαν ότι είναι αστυνομικοί και να μείνουμε μέσα. Έμειναν από 6:00 έως 8:45 μέσα σε αυτό το σπίτι».

Δύο άτομο εγκλωβίστηκαν και συνελήφθησαν σε καφετέρια σε κοντινή απόσταση, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ανάμεσα στους οποίους και σε μάντρα αυτοκινήτων, στην οποία ο βασικός εμπλεκόμενος, προωθούσε κάποια από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια