Ηράκλειο: Πώς θα δοθεί λύση στα καταπατημένα - Τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

Κρήτη
Ηράκλειο: Πώς θα δοθεί λύση στα καταπατημένα - Τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδικό χάρτη με συγκεκριμένες παρατηρήσεις - προτάσεις προς την κυβέρνηση, ώστε το επικείμενο νομοσχέδιο να «κουμπώσει» στις ιδιαιτερότητες του Ηρακλείου, καλείται να επικυρώσει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο

Έναν αναλυτικό οδικό χάρτη προς τον κυβέρνηση, ώστε το επικείμενο νομοσχέδιο για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου να «κουμπώσει» πάνω στις ιδιαιτερότητες του Ηρακλείου και να δώσει πραγματική λύση σε ένα «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών, πρωτίστως για την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, καλείται να επικυρώσει την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Μετά από μακρά αναμονή, έφτασε καταπώς φαίνεται το πλήρωμα του χρόνου για να λυθεί σε πανελλαδικό επίπεδο το πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο αφενός θα αποδοθούν επιτέλους τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και στους σημερινούς απογόνους τους, και αφετέρου θα αποδοθούν τα θεωρούμενα ως καταπατημένα ακίνητα (όχι βεβαίως με το αζημίωτο και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις).

Αυτό που «καίει» ωστόσο εύλογα όλους στον Δήμο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, είναι η νομοθετική ρύθμιση να μην περάσει “ξώφαλτσα” για το Ηράκλειο, αλλά να εναρμονιστεί στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν και να ενσωματωθούν συγκεκριμένες νομικές-θεσμικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο, όπως π.χ. το να ξεκαθαριστεί ρητώς ότι η ρύθμιση θα αφορά και δημοτικές εκτάσεις, αλλά και αυτόχθονες καταπατητές (πέραν των προσφύγων).

Για τον λόγο αυτό, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης έχει ετοιμάσει μια αναλυτική έκθεση, την οποία θα εισηγηθεί μεθαύριο Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να την επικυρώσει με απόφασή του, για να ξεκινήσουν κατόπιν συντονισμένες πιέσεις προς τη κυβέρνηση, με τη συνδρομή - όπως επιδιώκουν στη Λότζια - και των τοπικών βουλευτών.

Η έκθεση-εισήγηση του Μ. Βασιλάκη

«Στην τρέχουσα περίοδο, δρομολογείται νομοσχέδιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς από το κράτος δημόσιων (και όχι δημοτικών) εδαφικών εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες.

Παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την παρακάτω έκθεση, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθούν τα αρμόδια υπουργεία και οι βουλευτές της περιοχής και να δρομολογηθούν νομικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα τακτοποίησης προβλημάτων που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον Δήμο και δημότες του Ηρακλείου», αναφέρει εισαγωγικά ο Μανόλης Βασιλάκης και επισημαίνει: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να διευκρινιστεί ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αφορά όχι μόνο δημόσιες γαίες αλλά και δημοτικές και όχι μόνο πρόσφυγες αλλά και αυτόχθονες καταπατητές. Διανομές του υπουργείου Γεωργίας και, κατά συνέπεια, και καταπατήσεις υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου. Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού, επειδή το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε τη δεκαετία του 1950 σε ιδιώτες και δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς κληροτεμάχια, που είχε διανείμει το 1932 στην τότε Κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού.

Η Κοινότητα, μετά από μακρούς δικαστικούς αγώνες, δικαιώθηκε και σήμερα πρέπει να δοθούν λύσεις:

  1.  Γι’ αυτούς που έλαβαν ακίνητα για οικογενειακή στέγαση.
  2.  Γι’ αυτούς που αγόρασαν ακίνητα από το Δημόσιο.
  3.  Για καταπατητές, που εντάχθηκαν το 1995 στους τότε ισχύσαντες νόμους για την εξαγορά καταπατηθέντων ακινήτων και πρόλαβαν ή δεν πρόλαβαν να εξοφλήσουν το τίμημα.
  4.  Για καταπατηθέντα ακίνητα, στα οποία προσκυρώνονται τμήματα δημοτικών ακινήτων λόγω εφαρμογής του σχεδίου πόλης ή τα οποία καταλαμβάνουν μικρή έκταση κοινόχρηστου χώρου.
  5.  Για ακίνητα που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν του ανήκαν, σε υπηρεσίες και οργανισμούς.

Εξακολουθούν και υπάρχουν αρκετοί καταπατητές, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να υπαχθούν καν στη νομοθεσία αν και πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, είτε κατέθεσαν αιτήσεις και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αλλά δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα το σύνολο του ποσού που είχε οριστεί και σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν, διότι έχει παρέλθει η ημερομηνία που όριζε ο νόμος και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια των Ν. 2130/93, 1080/80 και 127/75 για την απευθείας εξαγορά των εκτάσεων που κατείχαν.

Εφόσον εκδοθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να προβλεφθεί εάν θα δίνεται η δυνατότητα απευθείας εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων από τον Δήμο, αν μπορεί να γίνει νόμιμη κατάτμηση κατ’ εξαίρεση της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας, ποια τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν για την υπαγωγή τους στον νόμο, πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι έχουν πληρώσει μέρος των οφειλών τους προς τον Δήμο και ταυτόχρονα να δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης των κτισμάτων τους από τους ίδιους.

Τέλος, εφόσον υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έχει ήδη αναγνωριστεί η κυριότητα του Δήμου ή/και έχει διαταχθεί η απόδοση του επιδίκου στον Δήμο, θα πρέπει να εξεταστεί αν θα δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο να προχωρήσει σε εκποίηση επιμέρους τμήματος του επιδίκου σε καταπατητή που πληροί τα κριτήρια του νόμου και εφόσον σε αυτό έχει ανεγερθεί κτίσμα, για λόγους ισονομίας. Δεδομένου ότι τα ακίνητα είναι δημοτικά, το τίμημα της αγοράς τους θα πρέπει να μπορεί να καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια», σημειώνεται ακόμα στην εισήγηση τού κ. Βασιλάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News