Κρήτη: Στο μεγαλύτερο Data Center της χώρας ο Κυριάκος Πιερρακάκης (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Στο μεγαλύτερο Data Center της χώρας ο Κυριάκος Πιερρακάκης (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός επισκέφθηκε την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου για να παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου για τις έξυπνες πόλεις και να ενημερώσει τους δημάρχους και παραγωγικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Στο Ηράκλειο βρίσκεται μετά την επίσκεψη σε Χανιά και Ρέθυμνο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πρώτος σταθμός του υπουργού στο Ηράκλειο ήταν στη Διεύθυνση Μεταφορών, όπου μετέβη μαζί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο και τους βουλευτές Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μαξίμο Σενετάκη.

Εκτός όμως από την επίσκεψη στην Διεύθυνση Μεταφορών, η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με θέμα «η Κρήτη στην Ψηφιακή Εποχή», την οποία συντόνισε ο Περιφερειάρχης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου οι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την στήριξη των Πανεπιστημίων και της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο και της λειτουργίας του μεγαλύτερoυ DataCenter στην Ελλάδα με την επωνυμία «Κνωσός 2» που γίνεται σε συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού και ενσωματώθηκε στο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην έναρξη της εκδήλωσης, επισημαίνοντας πως «το άλμα στην ψηφιακή εποχή, έχει επίκεντρο τον πολίτη. Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 ενσωματώνει τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία».

Τόσο ο Υπουργός που παρουσίασε το Data Centerόσο και ο Υφυπουργός που αναφέρθηκε αναλυτικά στις «έξυπνες πόλεις» έδωσαν το στίγμα του μεγάλου μετασχηματισμού και της ανάπτυξης που συνεπάγεται η αναβάθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης σε Αυτοδιοικητικούς, τοπικούς, εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Μ. Σενετάκης και Γ. Κεφαλογιάννης, Δήμαρχοι της Ανατολικής Κρήτης καθώς και Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ο κ. Πιερρακάκης βρέθηκε στο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), ενώ ακολούθως επισκέφτηκε και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας όπου παρουσία και του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστου Δήμα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και της Motor Oil.

Από αυτή την υπηρεσία, επισήμανε ο υπουργός, ξεκίνησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα με επίκεντρο να μπορεί κανείς για την άδεια οδήγησης να κάνει την ανανέωση μέσω του gov.gr. «Είδαμε ότι η Κρήτη ήταν πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσει πιλοτικά και οι υπόλοιπες περιφέρειες να υιοθετήσουν αυτό το οποίο συνέβαινε εδώ.Οπότε σήμερα με τη Διεύθυνση Μεταφορών θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε- και είμαστε απολύτως ανοιχτοί να σχεδιάσουμε πολλά προγράμματα μαζί» προσέθεσε ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι «ο κόσμος, συνολικά σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, στους δήμους, στις περιφέρειες και στο κεντρικό κράτος, θέλει οι υπηρεσίες να σχεδιαστούν να γίνουν καλύτερες, να γίνουν απλούστερες. Αυτό είναι που νοιάζει τους πολίτες περισσότερο. Η τεχνολογία συμβάλλει, εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ολοένα και περισσότερο».

Το μεγαλύτερο δημόσιο data center της χώρας, εκεί που χτυπάει η «καρδιά» της υγείας της χώρας βρέθηκε το απόγευμα ο κ. Πιερρακάκης. Εκεί όπου εισάγονται όλα τα ψηφιακά δεδομένα των ασθενών όλων των νοσοκομείων της χώρας

Αναφερόμενος στα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, ο υπουργός είπε ότι όλα όσα συνέβησαν θα συνέβαιναν -με κάποιες εξαιρέσεις- έτσι κι αλλιώς, «αν σκεφτεί κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προεκλογική περίοδο». Όπως επισήμανε μάλιστα, το gov.gr και άλλες υπηρεσίες ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019.«Κάποια πράγματα αφορούσαν μόνο στην πανδημία. Το 13033 δεν το είχαμε σχεδιάσει, ούτε είχε σχεδιάσει κανείς ότι θα πάμε σε πλήρη τηλεκπαίδευση μέσα σε λίγες ημέρες. Εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή έχουμε μία τεράστια ευκαιρία ως χώρα. Αποδείξαμε ότι έχουμε πολύ σοβαρούς ανθρώπους, πολύ καλούς ανθρώπους- στην Κρήτη συνάντησα και στο Πολυτεχνείο χθες, και σήμερα στο ΙΤΕ, αλλά και το πανεπιστήμιο. Βλέπει κανείς τον πνευματικό πλούτο τον πολύ μεγάλο. Το είπα χθες και θα το πω ξανά, ότι είμαστε στο νότο αλλά είμαστε στο κέντρο. Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απελευθερώσουμε αυτό το δυναμικό όχι μόνο εθνικά αλλά διεθνώς και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παράλληλα αναφέρθηκε στην δυνατότητα ψηφιακής μεταβίβασης αυτοκινήτων, που προχωράει μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι μέσα στον Ιούλιο προχωρούν οι διαδικασίες για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης που πλέον μέσα από μια εφαρμογή, θα βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο και θα αποτελεί παρελθόν η ανάγκη να βρίσκονται μέσα στα πορτοφόλια.

Ειικόνες από την επίσκεψή του στο ΙΤΕ όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την motor oil. 

Το βράδυ ο κ. Πιερρακάκης θα παραβρεθεί σε δείπνο που παραθέτει η Παγκρήτια Τράπεζα στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενόψει της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.'

Συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου

Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη υποδέχτηκε στο γραφείο του στη Λότζια το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Ιουνίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακού Μετασχηματισμού - Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Ο υπουργός βρέθηκε στο Δήμο στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Κρήτη προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νέο πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει για τους 17 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 19 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Κρήτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και της Περιφέρειας έως το 2025. Ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει,  αναμένεται να λάβει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα  περίπου 5 εκ ευρώ.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την έναρξη της πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ψηφιακή επανάσταση που έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την απλοποίηση των συναλλαγών  του με τις δημόσιες υπηρεσίες. Στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ενώ παράλληλα διεκδικούμε τη συμμετοχή μας σε κάθε σχετικό πρόγραμμα ή χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο  για να ολοκληρώσουμε τη μετάβασή μας στην ψηφιακή εποχή. Ως εκ τούτου ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό για τις δυνατότητες που προσφέρει στους Δήμους το μεγάλο πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού “Έξυπνες Πόλεις” στο οποίο έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σκοπός

Στο Ρέθυμνο ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός επισκέφθηκε την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, παρουσία των βουλευτών κ.κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη, για να παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου για τις έξυπνες πόλεις και να ενημερώσει τους δημάρχους και παραγωγικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμο να ανακοινώσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, καθώς συνολικά 400 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της επικράτειας, ενώ οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την πλατφόρμα Power Pass για την αποζημίωση ύψους έως και 600 ερώ από τις επιπλέον χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «σήμερα θα είναι έτοιμο το Power Pass, μέχρι το τέλος της ημέρας. Αυτές οι πλατφόρμες απαιτούν πολύ μεγάλη τεχνική προετοιμασία και προτιμούμε να είναι απολύτως λειτουργικές και έτοιμες παρά να βγουν πρόωρα και να έχουν διάφορες αρρυθμίες. Οπότε μέχρι το βράδυ θα έχει αναρτηθεί η πλατφόρμα».

Ψηφιακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ

«Θα προβλέπεται η ψηφιακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας μας με μια σειρά από εργαλεία, τα οποία έχουν ανάγκη εδώ και πάρα πολύ καιρό, από το να αποκτήσουν POS ή βασικό λογισμικό σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν από την ΑΑΔΕ, μέχρι εργαλεία όπως αυτά της κυβερνοασφάλειας», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας, χθες, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, για την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή διακυβέρνηση, εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις για τις οποίες προορίζονται συγκεκριμένα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «το πρώτο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμούς ύψους 180 εκατ. ευρώ αφορά στις ΜΜΕ, ώστε οι τελευταίες να εξασφαλίσουν ψηφιακά εργαλεία στο 1/10 του κόστους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News