Καύσιμα: Ξέφρενο «ράλι» και χαμός με νοθείες - Στα 2,46 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης στο Ηράκλειο

Κρήτη
Καύσιμα: Ξέφρενο «ράλι» και χαμός με νοθείες - Στα 2,46 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανάσα από τα 2,5 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο - Να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν χαμηλές τιμές συμβουλεύουν τους καταναλωτές οι πρατηριούχοι

Ξέφρενα συνεχίζει να ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών να κάνουν λόγο, για τη νησιωτική Ελλάδα κυρίως αλλά και για την Αττική, για «πάρτι με τη νοθεία των καυσίμων».

Έχουν μάλιστα οριοθετήσει και την «τιμή της νοθείας», που ανέρχεται στα επίπεδα κάτω των 2,30 ευρώ το λίτρο, γεγονός που σημαίνει ότι, αν ο καταναλωτής «συναντήσει» τέτοιες τιμές «ευκαιρίας», όπως παρουσιάζονται, να τις προσπεράσει και να πάει αλλού, αφού το ενδεχόμενο να προμηθευτεί νοθευμένη βενζίνη είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της προέδρου των βενζινοπωλών Αττικής Μαρίας Ζάγκα, που καλεί τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

«Εάν βρείτε τη βενζίνη κάτω από 2,30 ευρώ το λίτρο, πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους καταναλωτές η Μαρία Ζάγκα, η οποία ανέφερε ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασύρονται από τις χαμηλές τιμές, μιας και ενδέχεται η βενζίνη να είναι νοθευμένη, με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στο αυτοκίνητο.

«Όταν παίρνει κάποιος νοθευμένη βενζίνη, το αυτοκίνητο δε χαλάει αμέσως, αλλά οι βλάβες θα φανούν αργότερα και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Επιπρόσθετα, εάν το ρεζερβουάρ είναι εντελώς άδειο και βάλει κάποιος νοθευμένη βενζίνη, μπορεί να τον αφήσει το αυτοκίνητο στα 30 μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η επισκευή ενός κινητήρα κοστίζει από 1.000 έως και 3.500 ευρώ, ενώ εμφανίστηκε κάθετη ότι η τιμή της βενζίνης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή διυλιστηρίου.

Σπάει όλα τα ρεκόρ

Ήδη σε πολλά πρατήρια της Αττικής η βενζίνη πλησιάζει στα 2,50 ευρώ, ενώ πρωταθλητές της ακρίβειας αναδεικνύονται και πάλι τα νησιά, με τη βενζίνη σε κάποιες περιπτώσεις να πωλείται ακόμη και κοντά στα 2,80 ευρώ το λίτρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φολέγανδρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 10 Ιουνίου, έκλεισε η πλατφόρμα του fuel pass, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει δίμηνη επέκταση της ενίσχυσης, σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να εκτροχιάζονται.

Σε επίπεδο Κρήτης, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης δήλωσε στην «ΝΚ»: «Η μέση τιμή του νομού Ηρακλείου στη βενζίνη έχει φτάσει στα 2,45 με 2,46 ευρώ το λίτρο και στην περιφέρεια οι τιμές είναι ίσως και πιο πάνω. Το πετρέλαιο κίνησης είναι γύρω στα 2,10 με 2,11 ευρώ το λίτρο. Και αν σήμερα είχαμε τιμή και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο “έκλεισε” στα 1,67 ευρώ το λίτρο, θα είχαμε τιμές γύρω στα 1,85 με 1,89 ευρώ το λίτρο στο νησί μας!».

Παρακάτω, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών τόνισε ότι «εδώ και 50 μέρες οι τιμές αυξάνονται διαρκώς. Και παρόλο ότι “πέφτει” το βαρέλι, οι τιμές διυλιστηρίου είναι αυξημένες», όπως επισημαίνει, χωρίς να μπορεί να το αποδώσει κάπου. «Δεν μπορώ να αποδώσω εγώ σε τίποτα αυτό το φαινόμενο. Εγώ βλέπω απλά τι φτάνει σε μας στα πρατήρια. Το πετρέλαιο επηρεάζεται από πεντακόσιους παράγοντες. Μπορεί να υποτιμάται το ευρώ καθημερινά έναντι του δολαρίου. Τι να πω...».

Στο σημείο αυτό, ο Λυκούργος Σαμόλης επανέλαβε την πάγια θέση των βενζινοπωλών: «Για να υπάρξει μείωση στις τιμές των καυσίμων, θα πρέπει ή να πέσουν συνδυαστικά ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Κάτι πρέπει να γίνει πάντως».

«Η Πολιτεία ξέρει ποιοι παρανομούν»

«Η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί σωστά. Και ειδικά σε πολλά μέρη της Ελλάδος είναι εμφανές το ποιοι παρανομούν, διότι πουλάνε κάτω από την τιμή διυλιστηρίου», ανέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

«Φαίνεται με τη μία. Άρα νομίζω ότι με μία βόλτα ξέρει η Πολιτεία ποιοι παρανομούν. Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει για την Κρήτη».

Πάντως, το Ηράκλειο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών, αυτές τις μέρες πουλάει σε τιμές Αθηνών ή ίσως και πιο κάτω, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται το βάρος στις πλάτες των καταναλωτών.

«Πάντως, έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Ότι από αγορά σε αγορά που κάνουμε καθημερινά έχουμε τεράστιες διαφορές από τη μια φορά στην άλλη. Δηλαδή, αγοράζουμε με ακριβότερη τιμή συνεχώς. Και αυτό έχει εξουθενώσει τους πρατηριούχους. Δεν έχουν περιθώρια άλλα. Η αύξηση είναι 85 λεπτά πάνω σε σχέση με το διάστημα πριν την ενεργειακή κρίση, δηλαδή πριν από 8 μήνες. Είχε τότε η βενζίνη 1,52 με 1,53 ευρώ το λίτρο και σήμερα έχει φτάσει στα 2,50 ευρώ το λίτρο».

Λοκντάουν... από την τιμή της βενζίνης

Στο σημείο αυτό ο Λυκούργος Σαμόλης προβλέπει ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δραματικός. Διότι, με τέτοιες τιμές, ο κόσμος δε θα κινείται τον χειμώνα. Θα έχουμε λοκντάουν από την τιμή της βενζίνης. Και έτσι δε θα δουλέψουν και πολλά καταστήματα. Ο κόσμος θα εγκλωβιστεί μέσα. Και αν συνεχίσουμε έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης θα βρίσκεται στα ύψη. Δηλαδή στα 2 ευρώ!».

Τέλος, ο ίδιος ζητάει να καταργηθεί το πλαφόν στο κέρδος, γιατί «δημιουργεί πολλές ανισότητες. Τα μεγάλα πρατήρια αλλάζουν συνεχώς τιμές, γιατί ψωνίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ τα μικρότερα πρατήρια καθυστερούν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους και να κάνουν νέες παραγγελίες, κι έτσι έχουν χαμηλότερες τιμές».

Η τιμή της αμόλυβδης την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Κρήτη

Νομός   Ελάχιστη τιμή (ευρώ)    Μέση τιμή          Μέγιστη τιμή

Ηρακλείου         2,400     2,461     2,499

Χανίων                 2,424     2,471     2,499

Λασιθίου             2,408     2,472     2,499

Ρεθύμνου           2,399     2,474     2,499

Η τιμή την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο πετρέλαιο κίνησης

Νομός   Ελάχιστη τιμή (ευρώ)    Μέση τιμή          Μέγιστη τιμή

Ηρακλείου         1,993     2,119     2,266

Χανίων                 1,959     2,129     2,251

Λασιθίου             1,898     2,118     2,208

Ρεθύμνου           1,998     2,124     2,228

* Στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News