Ηράκλειο: 80 χρόνια από το ιστορικό σαμποτάζ στο αεροδρόμιο (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: 80 χρόνια από το ιστορικό σαμποτάζ στο αεροδρόμιο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμή στην μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στην εμβληματική επιχείρηση κατά του Άξονα

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, τιμήθηκε η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής.

Ήταν ξημέρωμα 13 προς 14 Ιουνίου 1942.

Στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου γίνεται ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κομάντος της Ειδικής Εναέριας Υπηρεσίας - Τζέλικο,  Μπερζέ,  Μουό, ο Πιερ Λεοστίκ, ο Σιμπάρ, αλλά και ο Κρητικός Κωστής Πετράκης, οι τολμηροί που ανέλαβαν την αποστολή.

Στόχος η καταστροφή των αποθηκών καυσίμων και πυρομαχικών του Αεροδρομίου, το οποίο είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο κομβικά αεροδρόμια της εποχής, λόγω μεταφορών στη Μέση Ανατολή.

Για ευνόητους λόγους οι συμμαχικές δυνάμεις, για να ανακόψουν την προέλαση του Ρόμμελ στην Αφρική, αποφασίζουν την καταστροφή των αεροδρομίων της Κρήτης.

Με συγκίνηση τιμήθηκε και φέτος η επέτειος από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο είχε άμεσες επιπτώσεις καθώς για λόγους αντιποίνων εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα 50 επίλεκτα πρόσωπα του τόπου μας.

Η ανακοίνωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Σενετάκη

«Το σαμποτάζ του Αεροδρομίου Ηρακλείου είναι μια κομβική στιγμή της κρητικής αντίστασης την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε εκείνους που ρίσκαραν ή και έδωσαν τη ζωή τους, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το αγαθό της ελευθερίας, είναι εθνικό χρέος μας»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News