Ηράκλειο: Οδός «Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα» θα ονομαστεί δρόμος της πόλης

Κρήτη
Ηράκλειο: Οδός «Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα» θα ονομαστεί δρόμος της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία και μάλιστα, το θέμα θα έρθει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τη σπουδαία συντοπίτισσα μας, με καταγωγή από το Αρκαλοχώρι

Το όνομα της αείμνηστης Κρητικιάς αρχαιολόγου, καθηγήτριας και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 83 ετών, θα πάρει προσεχώς δρόμος στο Ηράκλειο.

Ήδη έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία και μάλιστα , το θέμα θα έρθει στη προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα γίνει σχετική εισήγηση για την ονοματοδοσία δρόμου της πόλης ως οδού Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, σε έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς τη σπουδαία συντοπίτισσα μας, με καταγωγή από το Αρκαλοχώρι, η οποία έγραψε μια σπουδαία διαδρομή, σε διάφορα μετερίζια, έτυχε ευρείας αναγνώρισης και έβαλε το δικό της λιθαράκι στη προσπάθεια ανύψωσης του πολιτιστικού επιπέδου της σύγχρονης Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο:

«Το Ηράκλειο οφείλει να δείξει εμπράκτως τη μεγάλη αναγνώριση της προσφοράς της, τιμώντας το έργο , την προσωπικότητα και τη μνήμη της με την ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλεως μας ως οδού Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα».

Σήμερα το τρισάγιο στη μνήμη της στο Αρκαλοχώρι

Σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 10:30 το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου στο Αρκαλοχώρι, από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Ιουνίου, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Φωτογραφία απο: In time 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News