Έντονες αντιδράσεις για την αλγεινή εικόνα στον Καρτερό

Κρήτη
Έντονες αντιδράσεις για την αλγεινή εικόνα στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εικόνα χίλιες λέξεις - Επίσημοι και ιερείς σε εξέδρα, ο «χρυσός» πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής... μόνος

Πόνο ψυχής και θυμό προκαλούν οι εικόνες από τα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου στον Καρτερό, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Ένας Πολυνίκης της ζωής και των αθλητικών χώρων, ο ολυμπιονίκης Γιώργος Καπελλάκης, που τίμησε τη χώρα και ύψωσε τη σημαία μας στο ψηλότερο σημείο, να «στέκεται» παράμερα, σαν φτωχός συγγενής δίπλα στην εξέδρα, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να εξασφαλίσει την πρόσβαση του στα εγκαίνια των παράκτιων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΗ στον Καρτερό.

Οι επίσημοι καλεσμένοι την ώρα του αγιασμού βρισκόταν πάνω σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, ενώ ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης είναι μόνος του, μιας και δεν υπήρχε πρόβλεψη για ράμπα. Κοινώς, οι διοργανωτές που τον είχαν καλέσει, δεν φρόντισαν να υπάρχει πρόσβαση για το αμαξίδιό του για την εξέδρα.

Αν οι ηγέτες αυτού του τόπου συμπεριφέρθηκαν σε μια τέτοια στιγμή με αυτόν τον τρόπο, απαξιώνοντας έναν ολυμπιονίκη - πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής είναι ο Γιώργος Καπελλάκης - τι απαιτήσεις να έχει κανείς από την κοινωνία; Γιατί δεν πρόκειται ατόπημα, αλλά για νοοτροπία.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε συγγνώμη για την παράλειψη της ράμπας.

Η σελίδα «Η αναπηρία είναι κουλ» σε δημοσίευσή της σχολίασε:

«Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα σε μια τελετή εγκαινίων κάποιου γηπέδου στην Κρήτη.

Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κληρικοί βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα κι ένας παραολυμπιονίκης (και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) βρίσκεται κάτω, εκτός εξέδρας, με το αμαξίδιο του·

Αυτή δεν απλά μια ακόμα εικόνα αποκλεισμού.

Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας. Και δεν είναι και πολύ κουλ…».

Και επιπρόσθετα:

«Περιγραφή εικόνας: φωτογραφία σε ανοιχτό χώρο, μια εξέδρα που έχει στηθεί σε γήπεδο που κάτω έχει άμμο. Ένας διάδρομος οδηγεί στην εξέδρα, ενώ υπάρχουν και δυο σκαλάκια για να ανέβεις σε αυτήν. Πάνω στην εξέδρα βρίσκονται διάφοροι άντρες μέσης ηλικίας, εξ αυτών με κοστούμι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κι άλλοι αιρετοί, ενώ υπάρχουν και πέντε κληρικοί οι οποίοι φαίνεται να τελούν την διαδικασία ενός ευχελαίου με μια εικόνα κάποιου Αγίου. Κάτω από την εξέδρα, εκεί που ξεκινάν τα σκαλιά, βρίσκεται ένας αντρας μέσης ηλικίας, ο οποιος καθεται στο αμαξίδιο του, κι είναι κι αυτός επίσημα ντυμένος.Γύρω υπάρχουν φωτογράφοι και στις κερκίδες κοινό, ενώ στο βάθος υπάρχουν σημαίες σε ψηλούς ιστούς και στον ορίζοντα διακρίνεται ο ήλιος να δύει».

Η συγγνώμη του Λευτέρη Αυγενάκη

Στον λογαριασμό του στο Facebook ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε:

«Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί!

Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή - Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί. H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν.

Το δήλωσε, αμέσως μετά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο Γιώργος Καπελλάκης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

‘’Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία’’».

Το περιστατικό αυτό σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του.

https://twitter.com/n_iliopoulos/status/1537120181637488642

Σχόλιο έκανε και ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Εγκαίνια του Karteros Beach Sports Center. Στην εξέδρα δεν "χώρεσε" ο παραολυμπιονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης. Δεν είναι σαφές γιατί έπρεπε να έχουν εξέδρα σε αυτή την εκδήλωση», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η συγγνώμη εκ μέρους των θεσμών μπορεί να είναι δεκτή, όμως παρέμειναν στα λόγια. Αν μη τι άλλο, από ντροπή και μόνο, θα περίμενε κανείς, κάποιος εκ των επισήμων, να κατέβει από την εξέδρα και να σταθεί στο πλευρό του κ. Καπελλάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News