Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα: Τρισάγιο στο Αρκαλοχώρι, στη μνήμη της την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Κρήτη
Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα: Τρισάγιο στο Αρκαλοχώρι, στη μνήμη της την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αρκαλοχωρίτισσα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Ιουνίου, σε ηλικία 83 ετών

Τρισάγιο στη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου στο Αρκαλοχώρι, από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, αύριο Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 στις 10.30 π.μ. 

Παρακαλούνται, ο Δήμαρχος, οι οικείοι της εκλιπούσας, οι φορείς και οι πιστοί όπως προσέλθουν για να συμπροσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της επώνυμης, οικουμενικής Αρκαλοχωρίτισσας, που τίμησε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Ιουνίου, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Ψήφισμα από τους καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου Αρκαλοχωρίου

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου και του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον αναπάντεχο θάνατο της διακεκριμένης αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης και Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα.

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αρκαλοχώρι και υπήρξε μαθήτρια του νεοδημιούργητου τότε – με πρωτοβουλία των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου- Δημοτικού Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου το οποίο αργότερα χωρίστηκε σε Γυμνάσιο και Λύκειο και έγινε Δημόσιο. Στο σχολείο αυτό γνώρισε και τον εξαίρετο φιλόλογο και μετέπειτα σύζυγό της, Δημήτρη Πλάκα, ο οποίος υπήρξε μέντοράς της και, διακρίνοντας τις ικανότητές της, τη βοήθησε να βρει τον δρόμο της και να σπουδάσει. Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ποτέ δε λησμόνησε το σχολείο από το οποίο ξεκίνησε και το στήριζε πάντα με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους ήταν η θεσμοθέτηση χρηματικού επάθλου για τον επιτυχόντα με τα περισσότερα μόρια στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Η πορεία της στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών υπήρξε αξιομνημόνευτη και αξιοζήλευτη. Ύστερα από τις αξιόλογες σπουδές της υπηρέτησε χώρους δύσκολους και απαιτητικούς, την Εκπαίδευση στην ανώτατη βαθμίδα της και την Τέχνη στην οποία παρέμεινε επί μακρόν ως η μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, επιτυγχάνοντας να καταστήσει το δύσκολο αγαθό της τέχνης προσιτό σε πολλούς. Αυτό που τη χαρακτήριζε ήταν το όραμα και το πάθος με ότι καταπιανόταν και αυτά άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο έργο της.

Ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς την επιφανή επιστήμονα για την έμπρακτη προσήλωσή της στις ύψιστες Ακαδημαϊκές αξίες, την πολυποίκιλη επιστημονική προσφορά της και την εξαιρετική δράση της ως Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και με βαθιά συγκίνηση για την παλιά τους μαθήτρια, οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου και του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News