Ηράκλειο: Τελετή μνήμης για τους ήρωες της στοάς Μακάσι (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Τελετή μνήμης για τους ήρωες της στοάς Μακάσι (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση για όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις 15 Ιουνίου 1943 - Ο εφιάλτης των κρατουμένων και οι πράξεις που έγραψαν την ιστορία

Με τη σκέψη σε όσους θυσιάστηκαν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίυο τελετή μνήμης για τους εκατοντάδες ήρωες που φυλακίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στη στοά Μακάσι στο Ηράκλειο.

Εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών έδωσαν το «παρών», ενώ συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα για όσους είχαν «χάσει» δικούς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα, εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές την 15η Ιουνίου του 1943 λόγω του κινδύνου από την αύξηση των αντιστασιακών οργανώσεων φυλακίστηκαν στη Στοά Μακάσι κάτω ακριβώς από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο

Ένα χρόνο αργότερα μετά τη φυλάκιση των αιχμαλώτων, στον απόχη της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη, τόσο Ελληνορθόδοξους όσο και Ελληνοεβραίους.

Μετά την κράτηση τους στο «Μακάσι», υπό άθλιες συνθήκες, οι κρατούμενοι, πνίγηκαν όλοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο  «ΤΑΝΑΙΣ» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εκτός από το πλήρωμα και τους Γερμανούς, συνοδούς τον Ιούνιο1944.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News