Το Ηράκλειο τίμησε τους 62 Μάρτυρες (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Το Ηράκλειο τίμησε τους 62 Μάρτυρες (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μνημόσυνο των 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 και στις 14 Ιουνίου του 1942, πρανγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου στον τόπο της εκτέλεσης, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι

Toυς ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τους 62 εθνομάρτυρες που θυσίασαν χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό, τίμησαν με αρχιερατικό μνημόσυνο, σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και εκπρόσωποι των φορέων στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επιστημονικό Συνεργάτη Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard Μανόλη Χαλκιαδάκη.

Τον «μαύρο» Ιούνιο του 1942, οι Γερμανοί ναζιστές υποχρέωσαν πολλούς ομήρους να σκάψουν το λάκκο τους, μπροστά στον οποίο τους έστησαν για να τους εκτελέσουν. Τότε οι περισσότεροι έτρεξαν προς διαφορετικές διευθύνσεις για να σωθούν, αλλά ένα άλλο γερμανικό απόσπασμα που βρισκόταν λίγο πιο πέρα τους πρόλαβε και δεν σώθηκε κανένας.

«Οι άνθρωποι και δη οι ήρωες δεν πεθαίνουν όσο παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη μας». Στο εκκλησάκι, όπου φυλάσσονται τα οστά τους, θυμίζει πάντα τη θυσία τους. Ενώ υπενθυμίζεται, ότι η κεντρική λεωφόρος του Ηρακλείου πήρε το όνομα της,  προς τιμή τους. Ωστόσοσ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τους ιστορικούς το γεγονός ότι δεν ονομάστηκαν ήρωες αλλά εθνομάρτυρες.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τον διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επιστημονικό Συνεργάτη Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του  Harvard Μανόλη Χαλκιαδάκη, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

Το μνημόσυνο τίμησαν με την παρουσία τους ο  Δημάρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινος, ο  Δημάρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου. Αναμεσα τους και οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Νίκος Ξυλούρης και Νίκος Σκουλάς, ο Ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλος Μπαριτάκης, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, ο  Αντιδημάρχος Δημοτικής Περιουσίας, Μανόλης Βασιλάκης, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής οργάνωσης ΚΚΕ Ηρακλείου.

Δήλωση του  Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την  Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων από τα γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942

«Συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τον Ιούνιο του 1942, όταν οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου. Η Κρήτη, πλήρωνε ακριβά, για μια ακόμη φορά, το τίμημα της ηρωικής της αντίστασης στα στρατεύματα των εισβολέων.Έχοντας επίγνωση των ιδανικών της πατρίδας, της ελευθερίας, του αγώνα που απαιτείται για μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο αύριο, οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν με υπερηφάνεια το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα. Δίδοντας νόημα, με την ίδια την ζωή τους, στο καθήκον του ανθρώπου να αντισταθεί στον ολοκληρωτισμό και στην τυραννία, παραμένουν πάντα, στην συλλογική μας μνήμη, ως σύμβολα θάρρους και αυταπάρνησης. Οι 62 Εθνομάρτυρες, αποτελούν παράδειγμα και κατά τους σημερινούς κρίσιμους καιρούς, στους αγώνες του δημοκρατικού κόσμου για αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, και εθνική ανεξαρτησία».

Δήλωση της  πολιτεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελένης Βατσινάς, για τους 62 εκτελεσθέντες στην περιοχή του Ξηροποτάμου

«Οι 62 Εθνομάρτυρες που θυσιάστηκαν και συνέβαλαν καταλυτικά στην Εθνική Αντίσταση αποτελούν διαχρονικά πρότυπα, που ως και σήμερα, δείχνουν το δρόμο του αγώνα» - σημείωσε η πολιτεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News