Ηράκλειο: Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση - Ποιο δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων καταργείται

Κρήτη
Ηράκλειο: Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση - Ποιο δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων καταργείται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την κατάργηση για το δικαίωμα που είχαν οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διατάξεως

Τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου έχει προκαλέσει - κι όχι άδικα θα πει, αν μη τι άλλο, κανείς - η κίνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει, μέσω νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, την κατάργηση του δικαιώματος που έχουν μέχρι τώρα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να φέρνουν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η κυβέρνηση με το άρθρο 42 νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διατάξεως, επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου»!

Στην έκθεση, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αναγράφει: «Καταργείται η δυνατότητα πρότασης-εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος, το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη, και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας καταστρατηγούσε την πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω δικαίωμα, να μπορούν οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει θεσπιστεί από το 2010, με τη γνωστή αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η επικείμενη κατάργησή του προκαλεί εύλογα αντιδράσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάργηση μιας τέτοιας δημοκρατικής διαδικασίας, μετά από 12 χρόνια, βγάζει στα... “κάγκελα” και τις δημοτικές παρατάξεις του Ηρακλείου.

Οι 5 δημοτικές παρατάξεις (“Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο”, “Σύμπραξη Δημοτών”, “Ηράκλειον Αξίζει”), που έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό ένα κοινό πολιτικό βηματισμό, κατέθεσαν μάλιστα ήδη αίτημα να γίνει σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό το σώμα να καταλήξει στην έκδοση απόφασης-ψηφίσματος διαμαρτυρίας ενάντια στην προωθούμενη αλλαγή που ετοιμάζεται να θεσπίσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα, στη σχετική κοινή επιστολή-αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, οι 5 δημοτικές παρατάξεις, με επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Πέτρο Ινιωτάκη και Ευαγγελία Σχοιναράκη, κάνουν λόγο για ένα ακόμα πρωτοφανές “χτύπημα” κατά των δημοκρατικών αυτοδιοικητικών διαδικασιών από πλευράς κυβέρνησης (μετά τις συνεχείς μετεκλογικές διατάξεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και κάνουν ουσιαστικά λόγο για επιβεβλημένο, “ιερό” πλέον αγώνα υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Το κείμενο της επιστολής

«Δημοκρατία και ισοτιμία στη λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης»

«Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου (διά του προέδρου)

Κύριε πρόεδρε, σας καταθέτουμε κοινό αίτημα των 5 παρατάξεων για συζήτηση του θέματος στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση απόφασης. Μια πρωτοφανής πρόταση περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για πρόταξη προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων. Το άρθρο 42 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών καταργεί το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διατάξεως, στερώντας τους ένα ακόμη δικαίωμα, ενώ αντίθετα αφήνει ακέραιο το δικαίωμα αυτό στον δήμαρχο ή τον πρόεδρο. Μια παράταξη της αντιπολίτευσης, δηλαδή, δε θα έχει δικαίωμα να ζητήσει να συζητηθεί ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, αν δεν το επιθυμεί ο πρόεδρος ή ο δήμαρχος, ασχέτως το πόσο σημαντικό και επείγον κρίνει ότι είναι.

Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων της κυβέρνησης της Ν.Δ., που ανέτρεψαν τις διατάξεις του “Κλεισθένη”, και οι οποίες η μία μετά την άλλη κρίνονται αντισυνταγματικές, οδήγησαν στην υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου και την επιβολή πλασματικών πλειοψηφιών (επιτροπές και διοικήσεις), φτάνουμε στις σημερινές νέες αντιδημοκρατικές προτάσεις.

Μετά από τις συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου κρίθηκε ότι με τις ρυθμίσεις των νόμων θεσπίστηκαν μετά τις εκλογές του 2019, παραβιάζονται οι αρχές: της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων, του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος, θεωρούμε υποχρέωση κάθε αιρετού να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και ισοτιμία στη λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του να εκφράσει την αντίθεσή του με την υπό ψήφιση τροποποίηση», αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους οι 5 δημοτικές παρατάξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News