Κρήτη: Πολλά ερωτηματικά για τον αυτοκινητόδρομο και τα διόδια ΒΟΑΚ-Αεροδρόμιο Καστελίου

Κρήτη
Κρήτη: Πολλά ερωτηματικά για τον αυτοκινητόδρομο και τα διόδια ΒΟΑΚ-Αεροδρόμιο Καστελίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με διπλό ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συζήτηση στη Βουλή νέας επερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Με διπλό ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή (Παρασκευή 10 Ιουνίου) συζήτηση στη Βουλή νέας επερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών καλείται να δώσει απαντήσεις σε δύο καίρια ζητήματα: Κατά πρώτον, αν σκοπεύει να αποδεχτεί το πρόσφατο αίτημα-πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την τροποποίηση του συνδετήριου οδικού άξονα που θα ενώνει τον ΒΟΑΚ με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι - τροποποίηση που περιλαμβάνει αλλαγή της χάραξης του δρόμου και κατασκευή σήραγγας - και, κατά δεύτερον, τι τελικά θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε σχέση με το «καυτό» θέμα των διοδίων στον νέο ΒΟΑΚ, ιδίως για τους επιβάτες που θα μετακινούνται μελλοντικά προς και από το νέο αεροδρόμιο.

Αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου, το πρωί θα συζητηθεί η νέα επίκαιρη ερώτηση του αν. τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα προβλήματα της οδικής σύνδεσης του αεροδρομίου Καστελίου με τον ΒΟΑΚ, όπως επισημάνθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, καθώς και τα διόδια που θα κληθούν να πληρώνουν όσοι μετακινούνται από και προς το νέο αεροδρόμιο.

«Όπως είναι γνωστό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου συζήτησε το θέμα τροποποίησης της μελέτης του οδικού δικτύου που θα συνδέει στο μέλλον το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Η πρόταση, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα, τονίζει ότι με την υφιστάμενη όδευση ο δρόμος αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον και σε υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ παρουσιάζει και ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, η ανακίνηση του ζητήματος διασύνδεσης αεροδρομίου Καστελίου-ΒΟΑΚ επαναφέρει και το ερώτημα τού κατά πόσο οι χρήστες του αεροδρομίου θα πληρώνουν διόδια για τις μετακινήσεις τους, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει διόδια σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, καθώς και στις εξόδους της πόλης του Ηρακλείου», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης ενόψει της συζήτησης της Παρασκευής 10 Ιουνίου, στη Βουλή. Και αν μη τι άλλο αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα ειπωθούν στα έδρανα της Βουλής και βεβαίως το αν θα ανοίξει τα χαρτιά της η πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών, δίνοντας χειροπιαστές απαντήσεις.

Το κείμενο της επερώτησης

«Στις 31 Μαΐου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το αίτημα για την τροποποίηση της μελέτης του οδικού δικτύου που θα συνδέει στο μέλλον το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Η πρόταση, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι με την υφιστάμενη όδευση ο δρόμος αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον και σε υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους και παρουσιάζει ζητήματα σοβαρά ασφαλείας για τους μελλοντικούς του χρήστες. Η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δίνει, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε ο δρόμος με την υφιστάμενή του χάραξη σε περίπτωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, η ανακίνηση του ζητήματος αναφορικά με τη διασύνδεση του αεροδρομίου Καστελίου με τον ΒΟΑΚ επαναφέρει το ερώτημα τού κατά πόσο οι χρήστες και επιβάτες του αεροδρομίου θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για τη χρήση του νέου αεροδρομίου της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. υπουργός έχει επανειλημμένως απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση, με βάση των σημερινό της σχεδιασμό, προτίθεται να βάλει διόδια σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, καθώς και στις ίδιες τις εξόδους από και προς την πόλη του Ηρακλείου», αναφέρει στην επερώτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης που ρωτά τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών:

«α) Προστίθεστε να δεχτείτε το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και να εξετάσετε την τροποποίηση της μελέτης του οδικού δικτύου που θα συνδέει το αεροδρόμιο Καστελίου με το κύριο οδικό δίκτυο του νησιού;

β) Προτίθεστε να επιβάλλετε διόδια σε όλους τους χρήστες του αεροδρομίου Καστελίου που επιθυμούν να μεταβούν οδικώς στην πόλη του Ηρακλείου;».

Το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία περίπου εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έδωσε ομόφωνα τη στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που αφορά το οδικό δίκτυο προς το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο περιφερειάρχης, ζητείται η άμεση τροποποίηση της μελέτης του οδικού έργου από τον Βόρειο Οδικό άξονα Κρήτης με κατεύθυνση το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, για λόγους ασφαλείας αλλά και για την αποφυγή περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών καταστροφών. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ζητείται από τον υπουργό Υποδομών αλλαγή της μελέτης - και κατασκευή σήραγγας μήκους περί τα 1,25 χλμ. - του τμήματος από τον οικισμό Άγνος έως την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στη θέση Ξυλοκαμάρες, μετατοπίζοντας τη χάραξη στον ορεινό όγκο προς τα δυτικά, με ενδεχόμενη προέκτασή της προς Βορρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News