Κεφαλοβρύσι: Σειρά επαφών για τη διάσωση των ιστορικών υδρόμυλων

Κρήτη
Κεφαλοβρύσι: Σειρά επαφών για τη διάσωση των ιστορικών υδρόμυλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται πλέον η υπόθεση του χαρακτηρισμού των ιστορικών υδρόμυλων στο Κεφαλοβρύσι ως μνημείων νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης

«Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται πλέον η υπόθεση του χαρακτηρισμού των ιστορικών υδρόμυλων στο Κεφαλοβρύσι ως μνημείων νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης μετά και την επίσκεψη του στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια σειράς επαφών που πραγματοποίησε όλο το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής με τους αρμόδιους παράγοντες με στόχο τη διάσωση και προστασία όσων ιστορικών υδρόμυλων στο Κεφαλοβρύσι «διέφυγαν» τις καταστροφές των Γερμανών κατακτητών.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης πραγματοποίησε και επιτόπια επίσκεψη πρόσφατα και στο Κεφαλοβρύσι και στον ίδιο τον περιβάλλοντα χώρο των 2 υδρόμυλων, όπου ξεναγήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους ντόπιους κατοίκους. Σημειώνεται πως καθ’ υπόδειξη της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και με τις άμεσες παρεμβάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλοι οι συμπληρωματικοί καθαρισμοί του χώρου, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί από την Υπηρεσία και η επιτόπια καταγραφή των υδρόμυλων που διασώζονται και των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών. Ο βουλευτής έλαβε την διαβεβαίωση από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Δημήτριο Στεφανή με τον οποίο είχε μια εποικοδομητική συνάντηση πως σύντομα ολοκληρώνεται και ο φάκελος τεκμηρίωσης ο οποίος θα πάρει τον δρόμο για το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη δηλώνοντας πως «βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό δρόμο για τον κομβικό χαρακτηρισμό των υδρόμυλων -  που γλίτωσαν από τα χέρια των Γερμανών -  ως μνημείων νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι το αναγκαίο βήμα για την διασφάλιση της διάσωσής τους, και βεβαίως θα παρακολουθούμε στενά όλη την πορεία του φακέλου μέχρι την τελική αποκατάσταση των πολιτιστικών και ιστορικών δειγμάτων υδρόμυλων που κοσμούν το μαρτυρικό Κεφαλοβρύσι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News